Πώς άλλαξαν όλα στις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσα σε 1 μήνα

Τα τελευταία 11 χρόνια μέσα από αυτή τη σελίδα και τα social media του Athens Transport έχουμε καλύψει απεργίες διαρκείας και μεταβολές δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για διάφορους λόγους. 

Τίποτα όμως δεν πλησιάζει κοντά σε όσα ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές, παρακάτω καταγράφουμε το ημερολόγιο των όσα συμβαίνουν εδώ και ένα μήνα στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

 

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

 • Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση ορίζει τα μέτρα που θα ληφθούν αν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού. Ανάμεσα σε αυτά και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Μία μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς «είμαστε θωρακισμένοι»

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

 • Μία μέρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών με ανακοίνωσή του ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των επιβατών, καταγγέλοντας πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την προστασία των εργαζομένων, ούτε υπάρχει σχέδιο για την προστασία τους.
 • Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της ΟΣΥ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ζητά με τη σειρά του ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. 
 • Ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει πως σε σύσκεψη με τις διοικήσεις των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την προστασία των επιβατών και των εργαζόμενων. Σε αυτά, περιλαμβάνονται ενημερωτικά μηνύματα σε οθόνες και πινακίδες τηλεματικής, η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές σε ημερήσια βάση και η προμήθεια και τοποθέτηση αντισηπτικών για χρήση των εργαζομένων.
 • Η ΟΣΥ απαντά στο Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ για τα μέτρα που λήφθηκαν στις συγκοινωνίες. 

Τετάρτη 4 Μαρτίου

Παρασκευή 6 Μαρτίου

 • Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΛΜΑ υποστηρίζει πως τα μέτρα που λήφθηκαν δεν εφαρμόζονται πλήρως και δεν επαρκούν για την προστασία εργαζόμενων και επιβατών, ενώ υπονοεί πως απαιτείται διακοπή της λειτουργίας των μέσων. 

Σάββατο 7 Μαρτίου

 • Η ΣΤΑΣΥ απαντά στο ΣΕΛΜΑ σε αυστηρό τόνο πως είναι ανεύθυνες οι τοποθετήσεις όσων καλούν για διακοπή της λειτουργίας των μέσων καθώς τα μέτρα εφαρμόζονται επισταμένως και είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δευτέρα 9 Μαρτίου

 • Επιχειρούμε μία σύνοψη των πρώτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό που έλαβαν (ή δεν έλαβαν) διάφοροι συγκοινωνιακοί οργανισμοί εκτός Ελλάδας. Έκτοτε, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, ειδικά μετά την κήρυξη πανδημίας και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και στην Αμερική. Το liveblog συγκεντρώνει πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα συστήματα συγκοινωνιών σε όλο τον κόσμο. 

Τετάρτη 11 Μαρτίου

 • Ο ΟΣΕ αποφασίζει να λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων από τον κορωνοϊό.

Πέμπτη 12 Μαρτίου

 • Δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά την απόφαση για τη λήψη μέτρων στις συγκοινωνίες, ο ΟΑΣΑ δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δράσεις απολύμανσης σε λεωφορεία και συρμούς του Μετρό και επαναλαμβάνει σε δελτίο τύπου τα μέτρα που λήφθηκαν.
 • Αποφασίζεται από τη διοίκηση της ΟΣΥ και μπαίνει σε εφαρμογή από την επόμενη μέρα η κατάργηση του μέτρου της εισόδου από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων και τρόλεϊ. Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν αλυσίδες πίσω από τις θέσεις των οδηγών ώστε να αποτρέψουν την επαφή μεταξύ επιβατών και οδηγών.
 • Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ συστήνει στους επιβάτες να περιορίσουν τις εγχρήματες συναλλαγές και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα εκδοτήρια με τη χρήση τραπεζικής κάρτας.
 • Ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι από την Παρασκευή 13/03/2020 αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών 242, 250 και Ε90 που εξυπηρετούν την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Παρασκευή 13 Μαρτίου

 • Η πτώση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας φτάνει το 50% ως τα τέλη αυτής της εβδομάδας.
 • Ανακοινώνεται πως το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ (που διαχειρίζεται ιδιώτης) θα παραμείνει κλειστό την επόμενη μέρα λόγω απολύμανσης. 
 • Η ΣΤΑΣΥ ανακοινώνει πως το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού στο σταθμό του Συντάγματος θα λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες καθημερινά εκτός Κυριακής και πως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μετρό του Συντάγματος θα μείνει κλειστή ενώ όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν. 
 • Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που έλαβε καθώς και διευκολύνσεις για τους επιβάτες που θέλουν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους. 

Κυριακή 15 Μαρτίου

Δευτέρα 16 Μαρτίου

 • Η πτώση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας φτάνει το 70% στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
 • Τίθενται σε εφαρμογή τα ειδικά προγράμματα δρομολογίων όλων των μέσων, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που ξεκίνησε να λαμβάνει και το προσωπικό στις συγκοινωνίες. Στη γραμμή του ΗΣΑΠ, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 7,5′ τις ώρες αιχμής και ανά 10,5′ τα Σαββατοκύριακα. Στις γραμμές 2 & 3 του Μετρό, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 7′ – 10′. 
 • Το ΣΕΛΜΑ ζητά οι συγκοινωνίες της Αθήνας να γίνουν δωρεάν για να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν ανάγκη μετακίνησης ενώ οι εργαζόμενοι σε εκδοτήρια και ελέγχους εισιτηρίων να αποσυρθούν από τα πόστα τους. Η ΣΤΑΣΥ ούτε που μπαίνει στον κόπο να απαντήσει. 
 • Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώνει την αναστολή περισσότερων δρομολογίων, συμπεριλαμβανομένων και του Προαστιακού της Αθήνας από την επόμενη μέρα. 

Τρίτη 17 Μαρτίου

Τετάρτη 18 Μαρτίου

 • Και η ΣΤΑΣΥ ανακοινώνει αλλαγές στην πληρωμή προστίμων.
 • Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε δημόσια τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «οι οποίοι πραγματικά με αυταπάρνηση κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρχουν οι αναγκαίες υπηρεσίες». 

Πέμπτη 19 Μαρτίου

 • Η ΣΤΑΣΥ ανακοινώνει την αναστολή της δίωρης παράτασης λειτουργίας στις γραμμές 2 & 3 του Μετρό και στο Τραμ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.
 • Το συνδικάτο των σταθμαρχών ‘Πρώτη Γραμμή’ της ΣΤΑΣΥ ζητά προς τους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. 

Παρασκευή 20 Μαρτίου

Σάββατο 21 Μαρτίου

 • Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώνει την αναστολή των περισσότερων δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας καθώς και των περισσότερων σιδηροδρομικών δρομολογίων της χώρας από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Κυριακή 22 Μαρτίου

Δευτέρα 23 Μαρτίου

Τετάρτη 25 Μαρτίου

 • Σύμφωνα με στοιχεία της Moovit, οι μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα έχουν μειωθεί κατά 80% τις τελευταίες εβδομάδες, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο. 

Πέμπτη 26 Μαρτίου

Παρασκευή 27 Μαρτίου

Δευτέρα 30 Μαρτίου

 • Με άρθρο μας υποστηρίζουμε πως ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να μεριμνήσει για τους επιβάτες που έχουν προμηθευτεί και ενεργοποιήσει εισιτήρια μεγάλης διάρκειας που πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.
 • Η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να περιορίσει τις ώρες εισόδου κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Ταμείο της εταιρείας µε σκοπό την αποφυγή άσκοπων φυσικών επισκέψεων. Η εξυπηρέτηση πολιτών µε αυτοπρόσωπη παρουσία θα πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ των ωρών 08:00 πµ µε 12:00 πµ.

Τετάρτη 1 Απριλίου

Πέμπτη 2 Απριλίου

Τετάρτη 8 Απριλίου

 • Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των διοικήσεων των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας, δόθηκαν οδηγίες για την αύξηση των δρομολογίων των μέσων κατά τις ώρες αιχμής και για την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου επανεκκίνησης μετά την κρίση του κορονοϊού.

Πέμπτη 9 Απριλίου

 • Με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ζητά αύξηση των ελέγχων της αστυνομίας σε επιβάτες λεωφορείων σε Φυλή και Αχαρνές καθώς τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση της επιβατικής κίνησης και μη εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Κυριακή 12 Απριλίου

 • Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει πως θα δοθεί αποζημίωση στους κατόχους μηνιαίων, τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών οι οποίοι δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν πλέον, μέσω πίστωσης στην κάρτα τους.

Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου

 • Το Κέντρο Ελέγχου του Μετρό στο Σύνταγμα και το αμαξοστάσιο λεωφορείων στον Βοτανικό επισκέφτηκε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να διαπιστωθεί η εύρυθμη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς και για να ευχαριστήσουν προσωπικά τους εργαζόμενους, που καθημερινά φροντίζουν για τις ασφαλείς μετακινήσεις εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Τρίτη 21 Απριλίου

Πέμπτη 23 Απριλίου

 • Ο Κ. Καραμανλής αναφέρει για πρώτη φορά πως εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς εξετάζονται τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παρθούν για την επαναλειτουργία των συγκοινωνιών. 

Δευτέρα 27 Απριλίου

Τρίτη 28 Απριλίου

Τετάρτη 29 Απριλίου

 • Τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας του Athens Transport δείχνουν πως οι επιβάτες φοβούνται να επιστρέψουν στις συγκοινωνίες εξαιτίας της πιθανότητας μετάδοσης του κορωνοϊού αν και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. 

Το άρθρο θα συνεχίσει να ενημερώνεται και τις επόμενες μέρες.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*