Οι ειδήσεις της Παρασκευής: κατατέθηκαν οι προσφορές στο διαγωνισμό για τα λεωφορεία, «ξεχάστηκε» η τερματική στάση του Τραμ στον Πειραιά

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Εκτός κάδρου έμειναν (εντελώς προβλέψιμα) οι αστικές συγκοινωνίες από τα μέτρα στήριξης πολιτών από την άνοδο της τιμής των καυσίμων. Η κυβέρνηση επέλεξε (ορθά, προφανώς) να επιδοτήσει την τιμή της βενζίνης αλλά δεν επιχείρησε να ενισχύσει την μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή εναλλακτική έναντι της μετακίνησης με τα Ι.Χ. όχι μόνο για οικονομικού αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους (αντίθετα περικόπτει το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης στους ανέργους κινούμενη προς την αντίθετη κατεύθυνση). Τη στιγμή που άλλες χώρες μειώνουν προσωρινά τις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Ελλάδα οι συγκοινωνίες απλά μένουν εκτός συζήτησης. Σε έναν παράλληλο κόσμο βέβαια και ο ίδιος ο ΟΑΣΑ θα διαφήμιζε πως μπορεί κανείς να μετακινηθεί απεριόριστα από 0,82 ευρώ τη μέρα (με ετήσια κάρτα) έως και 0,90 ευρώ τη μέρα (για κάρτα 30 ημερών) μήπως και ενισχύσει τα ισχνά οικονομικά του.

«Φως στο τούνελ» για το διαγωνισμό των λεωφορείων: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 770 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αφού προχτές Τετάρτη, κατατέθηκαν οι προσφορές ύστερα από 6 παρατάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατέθεσαν 6 εταιρείες, ενώ φαίνεται πως δεν κατέβηκε στο διαγωνισμό η ισπανική Irizar, λεωφορείο της οποίας δοκιμάστηκε στην Αθήνα πέρυσι τον Ιούλιο. Η απασφράγιση των προσφορών θα γίνει την προσεχή Τρίτη 22 Μαρτίου.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ουδέν νεότερο για το Τραμ: Στις 15 Δεκεμβρίου παραδόθηκε η επέκταση του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά, ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων. Όχι όμως ολόκληρη, αφού εκτός λειτουργίας παραμένει η τερματική στάση «Ακτή Ποσειδώνος» μέσω της οποίας θα υπάρχει ανταπόκριση με το σταθμό του ΗΣΑΠ και μελλοντικό σταθμό του Μετρό στο λιμάνι του Πειραιά. Τρεις μήνες μετά, η ΣΤΑ.ΣΥ. δεν γνωρίζει πότε η στάση θα παραδοθεί, ενώ ούτε και η Αττικό Μετρό έχει ενημερώσει για το ακριβές πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί εκεί. 

Επίθεση με πέτρες: Ακόμα μία επίθεση με πέτρες σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε περιοχή της βορειοδυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, επίθεση δέχτηκε ένα λεωφορείο της γραμμής 728 έξω από τον οικισμό Στρατοπέδου Καποτά.

Η επιστροφή του wifi: Το «δωρεάν wifi» ίσως έχει ακούσει να ακούγεται παλαιομοδίτικο σε πόλεις του εξωτερικού τον καιρό που τα δίκτυα 5G επεκτείνονται, στην Αθήνα όμως είναι ευπρόσδεκτο λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Εφόσον βέβαια ο σχεδιασμός για δωρεάν wifi σε (μόλις) 3 σταθμούς του Μετρό γίνει πραγματικότητα, γιατί πολλά έχουμε ακούσει στο παρελθόν). Επιπλέον, και τα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα έρθουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διαθέτουν wifi. 

Ασφαλιστικά μέτρα για το Τραμ: Εξετάστηκαν αυτή την εβδομάδα τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής αναφορικά με τη δυσλειτουργία της σηματοδότησης στον τερματικό σταθμό του Συντάγματος (που αναγκάζει τους ηλεκτροδηγούς να παραβιάζουν αναγκαστικά τη σηματοδότηση και τον ΚΟΚ). Σύμφωνα με την ενημέρωση από το σωματείο, η διοίκηση προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη στους εργαζόμενους αλλά δεν εξήγησε για ποιο λόγο δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια για τη διόρθωση του προβλήματος, με το σωματείο να σημειώνει πως αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου θα συνεχίσει τις προσπάθειες με οποιοδήποτε τρόπο για την επίλυση του ζητήματος. 

Επιβάτες προς Αεροδρόμιο: Οι επιβάτες που μετακινήθηκαν προς και από το Αεροδρόμιο της Αθήνας με τα μέσα σταθερής τροχιάς το Δεκέμβριο του 2021 έφτασαν τους 194.392, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν 160.028 επιβάτες Μετρό και 34.364 επιβάτες Προαστιακού. Το Τέλος Πρόσβασης και Χρήσης του σιδηροδρομικού σταθμού του Αεροδρομίου ανέρχεται σε 148.179,62 ευρώ με ΦΠΑ για την ΣΤΑΣΥ και 31.819,71 ευρώ με ΦΠΑ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συνεργασία με μουσεία: Αποφάσεις για σύναψη νέων συμφωνιών με μουσεία έλαβε το Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ. Συγκεκριμένα, θα συναφθεί σύμφωνο συνεργασίας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καθώς και με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για 1+1 έτος.

 


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

 

  • Έγκριση από το Δ.Σ. για την καταβολή ποσού 1.682.888,94 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Ιανουάριο 2022. 

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού δεκαέξι (16) εργαζόμενων λόγω μετάταξης. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*