Οι ειδήσεις της Παρασκευής: έρχονται και λεωφορεία υδρογόνου στην Αθήνα, αξιοποίηση ενέργειας στο Μετρό και ένα παλιό βαγόνι του Τραμ

Google Maps

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Δοκιμές και λεωφορείων υδρογόνου: Μετά τα ηλεκτρικά λεωφορεία ο ΟΑΣΑ πρόκειται να δοκιμάσει και λεωφορεία υδρογόνου στους δρόμους της Αθήνας, όπως προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα 770 λεωφορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ακολουθήσει και δεύτερος διαγωνισμός, επομένως πιθανό είναι ότι θα περιλαμβάνει και την προμήθεια λεωφορείων υδρογόνου. Όσο για το χρονοδιάγραμμα, ας μην τολμήσουμε κάποια πρόβλεψη…

Τροποποίηση δρομολογίου: Από την 1η Μαρτίου, η λεωφορειακή γραμμή 142 Ελληνικό – Καλαμάκι μετονομάστηκε σε “Στ. Αργυρούπολη – Καλαμάκι” με την αφετηρία να μεταφέρεται στο σταθμό Μετρό Αργυρούπολη. Την επίσημη αιτιολογία για την τροποποίηση της διαδρομής δεν τη γνωρίζουμε αφού ο ΟΑΣΑ έχει αποφασίσει να μη δημοσιεύει πλέον τις σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια, επιλέγοντας την αδιαφάνεια.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Είναι ικανοποιημένοι οι επιβάτες από τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ; Καθώς αργότερα μέσα στη χρονιά αναμένεται η ανανέωση (ή μη) της σύμβασης των ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα, και πριν από λίγες μέρες υπεγράφη και σχετική συμπληρωματική σύμβαση, η προηγούμενη ερώτηση παραμένει αναπάντητη. Στη Θεσσαλονίκη, ο ΟΣΕΘ πραγματοποίησε έρευνα η οποία έδειξε ποσοστό ικανοποίησης 88,7% και δυσαρέσκειας 0,7% (!) από τα αστικά δρομολόγια των τοπικών ΚΤΕΛ. Μία παρεμφερής έρευνα θα ήταν χρήσιμη και για την Αθήνα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ενέργεια από το φρενάρισμα σε σταθμούς του Μετρό: Με αξιοποίηση της ενέργειας από το φρενάρισμα συρμών καλύφθηκε το 90% των ενεργειακών αναγκών σταθμών μετρό, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “MetroHESS”, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συντόνισε το ΚΑΠΕ,  στο πλαίσιο της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε πιλοτικά στους σταθμούς Σεπόλια και Περιστέρι.

Κρύο στα μέσα: Αυτή η βδομάδα ήταν μάλλον η πιο κρύα μετά τον χιονιά του Ιανουαρίου αλλά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκανε όσο κρύο όσο και έξω. Όπως μας μετέφερε αναγνώστης, το βράδυ της Τρίτης δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός σε λεωφορείο της γραμμής 843 όπως και και σε συρμό του ΗΣΑΠ νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Είναι πολυτέλεια να μην κρυώνουν οι επιβάτες;

Από τη θάλασσα στο βουνό ο συρμός του Τραμ: Ο παλιός συρμός του Τραμ του Περάματος που είχε τοποθετηθεί στη στάση Πικροδάφνη στο Παλαιό Φάληρο είχε σκοπό να αποτέλέσει μία «γέφυρα» μεταξύ του παλαιού και του σύγχρονου δικτύου του Τραμ της Αθήνας. Στην πράξη όμως μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης και σε καμβά άτεχνων «καλλιτεχνών». Αυτή τη βδομάδα η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε σε εταιρεία τη μεταφορά του στις παιδικές κατασκηνώσεις της εταιρείας στην Βαρυμπόμπη με το σχετικό έργο να κοστίζει 3.100 ευρώ με ΦΠΑ.

Άλλη άποψη για το Τραμ στον Πειραιά: Αναγνώστης απαντά σε δημοσίευση άλλου αναγνώστη σχετικά με τη λειτουργία του Τραμ στη νέα επέκταση στο κέντρο του Πειραιά:

Το τραμ ουδέποτε αργεί ή σταματά ανα 50 μέτρα παρά μόνο σε ελάχιστα φανάρια διότι δεν ισχύει το πράσινο κύμα και όλη η διαδρομή καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά.

Τα πεζοδρόμια επι της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη είναι τρομακτικά μεγάλα και διεκδικούν τον τίτλο ενός εκ των μεγαλύτερων της πρωτεύουσας. Τώρα είναι ενα ερώτημα που οι πεζοί δυσκολευονται να περπατησουν… (Μια βόλτα σας θα με επιβεβαιώσει!)

Το κείμενο μου γράφεται αποκλειστικά για αποκατάσταση της αλήθειας, διότι το κείμενο του άλλου φίλου μόνο ως δυσφημιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί και δεν βοηθά στην προσπάθεια σας για τόνωση της μετακίνησης με ΜΜΜ.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Εγκληματικότητα πέριξ του σταθμού Νίκαιας: Σε ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλου σχετικά με την εγκληματικότητα στην περιοχή του σταθμού Μετρό Νίκαια απάντησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με την απάντηση, ύστερα από καταγγελία πέρυσι τον Μάιο έχουν εντοπιστεί παραβατικές συμπεριφορές κυρίως ηχορύπανση από οχήματα και καταστήματα, κλοπές κ.λπ.) και έχουν γίνει έλεγχοι εκατοντάδων ατόμων, προσαγωγές καθώς και 4 συλλήψεις για ναρκωτικές ουσίες, νόμο περί αλλοδαπών κ.λπ., ενώ φέτος τον Ιανουάριο έγιναν και καταγγελίες για κλοπές.

Νέες προσλήψεις: Κι όμως, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις στις συγκοινωνίες της Αθήνας από την περυσινή προκήρυξη 1/2021 του ΑΣΕΠ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν 2 νέοι οδηγοί συρμών στη γραμμής 2 του Μετρό και τρεις στη γραμμή 3, μετά την έκδοση της άδειας οδήγησής τους. Οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται για ένα έτος οπότε και αναμένεται να μονιμοποιηθούν μετά από αξιολόγηση. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε και κάποιο νέο σχετικά με την έκδοση νέας προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τις φετινές προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Η εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ από το Μετρό: Στη Βουλή έφερε η βουλευτής Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου της Ελληνικής Λύσης το ζήτημα της εξυπηρέτησης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω κατάθεσης ερώτησης αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δέσμευση πίστωσης ύψους 11.772.000 ευρώ για χορήγηση αποζημίωσης στους συγκοινωνιακούς φορείς Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε και Κ.Τ.Ε.Λ., για την προκαλούμενη δαπάνη για την παροχή μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), καθώς και των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους για το 2022.
  • Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης, για τα έτη 2023 και 2024, με αντικείμενο τις «Υπηρεσίες Υποστήριξης για τη διαχείριση του έργου ΑΣΣΚ» (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) συνολικού ύψους 360.000 ευρώ.

  • Δαπάνη ύψους 438.178,69 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Ιανουαρίου 2022 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 55.446,91 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 15.000 ευρώ που αφορά σε εργασίες μικρής κλίμακος στην υποδομή της τηλεματικής (έξυπνες στάσεις).

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός οδηγού λόγω μετάταξής του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*