Πώς προχωρούν οι εργασίες στη γραμμή 4 του Μετρό – Προσφορές ως το Μάρτιο για την επέκταση της γραμμής 2

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ζήτημα λίγων εβδομάδων θεωρείται πλέον η έναρξη λειτουργίας του πρώτου μετροπόντικα ο οποίος, από το φρέαρ εκκίνησης πλησίον του σταθμού Κατεχάκη, θα ξεκινήσει την υπόγεια ανασκαφή της σήραγγας του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό.

Πριν από λίγες μέρες, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, ανάρτησε βίντεο με εικόνες από τη συναρμολόγηση του πρώτου μετροπόντικα.

Ο δεύτερος μετροπόντικας, η άφιξη του οποίου αναμένεται επίσης προσεχώς, πρόκειται να ξεκινήσει την εκσκαφή μέσα στη χρονιά από το άλλο άκρο της γραμμής, στο Άλσος Βεΐκου. Στο σημείο εκείνο έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι πρόδρομες εργασίες και το εργοτάξιο έχει παραδοθεί στην ανάδοχο κοινοπραξία του κυρίως έργου για την έναρξη των εργασιών εκσκαφής του φρέατος.

Οι πρόδρομες εργασίες, που αφορούν τη μετατόπιση δικτύων, τις αρχαιολογικές έρευνες κ.λπ. συνεχίζονται στα περισσότερα εργοτάξια κατά μήκος της γραμμής 4, με μοναδική ίσως εξαίρεση το σταθμό Ευαγγελισμός. Για το συγκεκριμένο εργοτάξιο, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των πρόδρομων εργασιών την οποία η Αττικό Μετρό πρόκειται να αντικρούσει. Στο ΣτΕ θα κριθεί και το μέλλον του σταθμού Εξάρχεια, όπου αν και οι αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, εκκρεμεί επίσης προσφυγή που σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου.

Η πρόοδος των εργασιών κατά το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

Μετατόπιση δικτύων: Στο Στ. «Γαλάτσι» συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης δικτύου φυσικού αερίου, ενώ στον Σταθμό «Δικαστήρια» είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την παράκαμψη του δικτύου ΟΤΕ όπως και οι εργασίες παράκαμψης δικτύου της ΕΥΔΑΠ με Φ1300.

Επίσης, στον Σταθμό «Κολωνάκι» συνεχίζονται οι παρακάμψεις των σύνθετων δικτύων υψηλής και μέσης τάσης της ΔΕΔΔΗΕ, και του ΟΤΕ.

Στο Στ. «Ακαδημία» πραγματοποιούνται εργασίες παράκαμψης δικτύου φυσικού αερίου πλησίον του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και στην οδό Σίνα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Στο Φρέαρ ΤΒΜ Βεϊκου έπειτα και την ολοκλήρωση των κυκλοφοριακών παρακάμψεων επί της Λεωφόρου Βεϊκου, πραγματοποιούνται εργασίες για τον νέο κόμβο στην οδό Χριστιανουπόλεως. Επιπλέον, συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις των πεζοδρομίων σε τμήματα της Λεωφόρου Βεϊκου και στην οδό Αιγοσθενών.

Μεταφυτεύσεις: Συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις στο πλαίσιο της σύμβασης των πρόδρομων εργασιών και πιο συγκεκριμένα στα εργοτάξια των Σταθμών «Δικαστήρια», «Ιλίσια», «Ζωγράφου» και «Γουδή», πραγματοποιήθηκαν εργασίες απομάκρυνσης των δέντρων και μεταφύτευσής τους όπου αυτό ήταν εφικτό. Τα δέντρα μεταφυτεύονται σε σημεία που επιλέγει ο εκάστοτε Δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του.

Αρχαιολογικές εργασίες: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιολογικές εργασίες με διερευνητικές τομές στους Σταθμούς «Γαλάτσι», «Ελικώνος», «Εξάρχεια», «Καισαριανή», «Πανεπιστημιούπολη», «Ζωγράφου», και στο Φρέαρ «Βιβλιοθήκη». Επιπλέον, διακόπηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες στον Στ. «Κυψέλη» μέχρι την έναρξη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν στην περιοχή.

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ TBM Βεΐκου: Έπειτα από την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών από την Ανάδοχο εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟΑ.Ε.» στο Φρέαρ ΤΒΜ Βεϊκου παραδόθηκε το εργοτάξιο στην Ανάδοχο Κ/Ξ κατασκευής της Γραμμής 4Α «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRASPORT S.A.» για τη συνέχεια των εργασιών κατασκευής του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε διαμόρφωση του χώρου ώστε τα διατρητικά μηχανήματα κατασκευής πασσάλων να ξεκινήσουν άμεσα την κατασκευή των πασσάλων του Φρέατος το οποίο θα υποδεχθεί τον δεύτερο μετροπόντικα (ΤΒΜ).

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ ΓΝΑ: Στο Φρέαρ ΓΝΑ ολοκληρώθηκε η εκσκαφή του 1ου επιπέδου με χρήση υδραυλικής σφύρας με το ποσοστό εκσκαφής του φρέατος να ανέρχεται στο12%. Επίσης, σε εξέλιξη είναι η τοποθέτηση στηριγμάτων για την έδραση των μεταλλικών αντηρίδων.

Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Εργοταξιακές εγκαταστάσεις γραφείων αναδόχου κοινοπραξίας: Η τοποθεσία των κεντρικών εργοταξιακών γραφείων και εγκαταστάσεων της Αναδόχου Κοινοπραξίας κατασκευής της Γραμμής 4Α άλλαξε και πλέον διαμορφώνεται νέος χώρος εγκατάστασής τους πλησίον των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Δήμο Γαλατσίου.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη: Ολοκληρώθηκαν μέσα στο μήνα Δεκέμβριο οι εργασίες συγκόλλησης της κοπτικής κεφαλής του πρώτου ΤΒΜ και ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συγκολλήσεις του ουραίου τμήματος της ασπίδας (tail shield).

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκσκαφή του 12ου επιπέδου του φρέατος με το συνολικό ποσοστό εκσκαφής να ανέρχεται στο 80%.

Στο νότιο μέτωπο του φρέατος, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή μικρής σήραγγας μήκους 12m. Η διάνοιξη της σήραγγας θα κατασκευαστεί με συμβατικά μέσα (ΝΑΤΜ), ώστε να εισέλθει το ΤΒΜ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής βασικές εργασίες: εγκατάσταση δοκών προπορείας (forepole umbrella), αγκυρίων μετώπου και υαλοκάρφων (fiberglass) και διάτρηση αποστραγγιστικών – ανακουφιστικών οπών μετώπου.

Με αφορμή την άφιξη τμημάτων του ΤΒΜ στο εργοτάξιο πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο κατασκευής του φρέατος και τις φάσεις συναρμολόγησης του πρώτου ΤΒΜ που θα ξεκινήσει το ταξίδι του από το Φρέαρ Κατεχάκη.

Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον

Παράταση ως τις 17 Μαρτίου έλαβε ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με 3 σταθμούς. Η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνιμός που που προκηρύχθηκε στην αρχή της χρονιάς θα έληγε στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά πρν λίγες μέρες δόθηκε μία μικρή παράταση, ως είθισται στα περισσότερα μεγάλα έργα.

Η επέκταση θα έχει μήκος 4 περίπου χλμ. και θα περιλαμβάνει τρεις σταθμούς, με τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού: «Παλατιανή» (διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου), «Ίλιον» (διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών) και «Άγιος Νικόλαος» (κάτω από χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου). Επίσης περιλαμβάνει 6 ενδιάμεσα φρέατα («Αγίου Σώστη», «Αντιπαξών», «Φιλοκτήτου», «Ερμιόνης», «Πλάτωνος» και «Αγ. Γλυκερίας») και δύο προσωρινά φρέατα.

Στο σταθμό Παλατιανή, ως μέρος του έργου θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης τριών επιπέδων με άμεση σύνδεση με το σταθμό. Στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3, αφού τα προηγούμενα που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν υποστηρίζονται πλέον από τους κατασκευαστές τους.

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*