Οι ειδήσεις της Παρασκευής: μεγάλη λίστα εκκρεμοτήτων για το νέο υπουργό και μία καθίζηση στο Μετρό

DanMcLean/flickr.com

Οι υπουργοί/υφυπουργοί που σε μία εβδομάδα από σήμερα αναμένεται να έχουν αναλάβει τα χαρτοφυλάκια των υποδομών και των μεταφορών θα βρουν πάνω στα νέα τους γραφεία μία σειρά από «καυτές» εκκρεμότητες που αναζητούν λύση, χωρίς να μπορούν να περιμένουν να περάσει πρώτα η θερινή περίοδος που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν και «περίοδος χάριτος».

Η προσαρμογή βέβαια στα νέα καθήκοντα είναι σίγουρο ότι δεν μπορει να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, ειδικότερα αν πρόκειται για πολιτικούς που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με τους συγκεκριμένους τομείς. (Η δική μας πάντως πρόταση -συμβολική αλλά και ουσιαστική- για υπουργό που δεν μετακινείται αποκλειστικά με Ι.Χ. ισχύει).

Πρωταρχικό ζήτημα αποτελεί προφανώς ο σιδηρόδρομος, ειδικά καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέμενε ότι μέσα στο φθινόπωρο στόχος είναι η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση να λειτουργεί σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Τα προβλήματα όμως του σιδηρόδρομου είναι πολλά περισσότερα (όπως βλέπουμε και αυτές τις μέρες στην Πάτρα) και ο δρόμος για την επίλυσή τους μακρύς. Κυβερνητικές θριαμβολογίες στο κοντινό μέλλον επομένως σίγουρα δεν χωρούν και καλό θα ήταν να αποφευχθούν ιδιαίτερα καθώς οι μνήμες της τραγωδίας είναι νωπές και οι δικαστική έρευνα ακόμα ανοικτή.

Στις αστικές συγκοινωνίες, ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Με σωστές κινήσεις ως το τέλος του καλοκαιριού ενδεχομένως να πέσουν οι πρώτες υπογραφές. Και πάλι όμως ακόμα και αν τα 650 λεωφορεία έφταναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αύριο θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα. Απαιτείται επομένως η προκήρυξη το συντομότερο δυνατό του επόμενου διαγωνισμού αλλά και η προώθηση των εκατοντάδων άκρως απαραίτητων προσλήψεων τόσο στις αστικές συγκοινωνίες όσο και στον ΟΣΕ.

Ο νέος υπουργός θα κληθεί επίσης να διαχειριστεί τα μεγάλα έργα υποδομών που κατασκευάζονται ή θα ακολουθήσουν, με το μεγαλύτερο έργο της Αττικής, τη γραμμή 4 του Μετρό να βρίσκεται πίσω στο χρονοδιάγραμμα αντιμετωπίζοντας προβλήματα και το διαγωνισμό της επέκτασης της γραμμής 2 προς Ίλιον να βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή υπάρχουν έργα που πρέπει να προετοιμαστούν όπως οι επόμενες επεκτάσεις του Μετρό ή η υπογειοποίηση της γραμμής 1 στον Πειραιά.

Είναι βεβαίως πολλά ακόμα τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα νέα κυβερνητικά στελέχη, με την οικονομική βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών (που περιλαμβάνει και το ξεχασμένο ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής) και τις αποφάσεις για τη περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα ΚΤΕΛ αλλά και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την υδρογονοκίνησης καθώς και την ψηφιακή μετάβαση να είναι κάποια από αυτά.

Εμείς θα ευχηθούμε μία θητεία με περισσότερη διαφάνεια και περισσότερες αλήθειες και λιγότερες δηλώσεις επικοινωνιακού τύπου που έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες μετακινούμενοι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και φυσικά περισσότερα μικρά και μεγάλα έργα και λιγότερες υποσχέσεις για την ερχόμενη τετραετία.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Νωρίτερα τα θερινά δρομολόγια: Ένα 10ήμερο νωρίτερα από το συνηθισμένο τίθεται φέτος σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Αιτία φυσικά είναι οι εκλογές της Κυριακής λόγω των οποίων θα δοθούν και οι εκλογικές άδειες σε εργαζόμενους (ενδεχομένως μαζί με θερινές άδειες για αρκετούς από αυτούς). Η ΣΤΑ.ΣΥ. δεν έχει ενημερώσει ακόμα για την έναρξη των δικών της θερινών δρομολογίων, πάντως τα περασμένα χρόνια αυτά ξεκινούσαν μέσα στον Ιούλιο.

Σύγκρουση λεωφορείου με μηχανή: Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουνίου στην περιοχή του Ελληνικού. Συγκεκριμένα, μία μηχανή συγκρούστηκε με το λεωφορείο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της στάσης 4η Ελληνικού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα, όταν το λεωφορείο σταμάτησε στη στάση για να επιβιβάσει και να αποβιβάσει επιβάτες. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μόνο ο οδηγός της μηχανής.

Καθίζηση στη γραμμή 1: Οι επιβάτες στη γραμμή του ΗΣΑΠ θα έχουν παρατηρήσει πως εδώ και μήνες οι συρμοί κινούνται με χαμηλή ταχύτητα μεταξύ των σταθμών Ηράκλειο και Ειρήνη. Το αίτιο της βραδυπορίας αυτής είναι μία καθίζηση στη γραμμή, σε σημείο που αλλάζει ο τύπος της υποδομής, από σταθερή σε σκυρογραμμή, μετά τα έργα που είχαν πραγματοποιηθεί προ 15ετίας. Η ΣΤΑ.ΣΥ. αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αναθέσει σε μελετητικό γραφείο μία μελέτη για την αποκατάσταση της καθίζησης, με εκτιμώμενη αξία σύμβασης 18.545,91 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Πέρα από την υδραυλική και την στατική μελέτη, στη σύμβαση θα περιλαμβάνεται και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης θα ανέλθει σε δύο μήνες.

Οι κίνδυνοι για τους οδηγούς: Η τροπή που πήρε η είδηση με τον οδηγό τρόλεϊ που υποτίθεται πως απείλησε με όπλο επιβάτες (ενώ τελικά φαίνεται ότι ούτε αληθινό όπλο είχε, ούτε τους απείλησε) είναι ακόμα μία υπενθύμιση πως απαιτείται προσοχή με συγκεκριμένες ειδήσεις που μπορεί να αμαυρώσουν την υπόληψη ενός ατόμου ή και ενός ολόκληρου κλάδου. Ιδιαίτερα τη στιγμή που οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών εργάζονται καθημερινά για την εξυπηρέτηση των επιβατών κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και με ερχόμενοι αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους. Οι συγκοινωνιακοί φορείς με τη σειρά τους πρέπει συνεχώς και σε συνεργασία με την αστυνομία να προχωρούν σε ενέργειες για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εργαζομένων τους αλλά και των πολιτών και να αποφεύγουν σπασμωδικές ενέργειες που στρέφονται κατά των υπαλλήλων τους χωρίς αποδείξεις αλλά μόνο με ενδείξεις.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από την περασμένη Δευτέρα 19 Ιουνίου ξεκίνησε η εφαρμογή της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας» στις συγκοινωνιακές ΔΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Όπως μαθαίνουμε πάντως η λειτουργία του νέου συστήματος θα γίνει σταδιακά και προς το παρόν χρησιμοποιούνται και το παλιό σύστημα με τις κάρτες ωρομέτρησης.

Νέος ειδικός συνεργάτης: Στην πρόσληψη ενός ειδικού συνεργάτη – συμβούλου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ. Ο ειδικός συνεργάτης – σύμβουλος θα ασχολείται με θέματα τύπου, επικοινωνίας και ενημέρωσης που αφορούν τη λειτουργία του Οργανισμού. Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην πρόσληψη ενός δημοσιογράφου στο Γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του υπουργείου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Έξοδα λεωφορείων leasing: Το Δ.Σ. της ΟΣΥ ενέκρινε την πληρωμή τιμολογίων προς τις εταιρείες που παρέχουν την εκμίσθωση λεωφορείων μέσω leasing για την 24η, 25η και 26η Συμβατική περίοδο και συγκεκριμένα 1.476.572,16 ευρώ προς την MED BUS & TRUCK CENTER – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΟΡΤΗΓΟΥ & ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΕ, 822.412,64 ευρώ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING ΑΕ και 589.962,24 ευρώ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ. Τα ποσά περιλαμβάνουν το ΦΠΑ και τις νόμιμες κρατήσεις. Επιπλέον, η ΟΣΥ ενέκρινε την εξόφληση 479 τιμολογίων αγοράς και παροχής υπηρεσιών από τις 3 εταιρείες, τα οποία αφορούν εξωσυμβατικές δαπάνες συντήρησης των μισθωμένων λεωφορείων και πιο συγκεκριμένα εξαιτίας υλικών ζημιών προκαλούμενων από τροχαία ατυχήματα για τα οποία η υπαιτιότητα βαραίνει αποκλειστικά την Ο.ΣΥ. Α.Ε. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 200.667,55 ευρώ.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ένας υπουργός που μπαίνει στο Μετρό και οι βλάβες στα κλιματιστικά των λεωφορείων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*