Σκέψεις για επαναφορά της υποχρεωτικής εισόδου από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων, παράπονα για τα οχήματα των ΚΤΕΛ

Υποτίθεται ότι εδώ και λίγες εβδομάδες, στο σύνολο των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούν στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τα διαχωριστικά στο μπροστινό μέρος τους και να είναι δυνατή η χρήση της μπροστινής πόρτας, αφού και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν λήξει εδώ και μήνες, και η ΟΣΥ έχει λάβει πολλαπλές αποφάσεις για την αφαίρεσή τους.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι οδηγοί εξακολουθούν να κάνουν «του κεφαλιού τους», τοποθετώντας οι ίδιοι διαχωριστικά και αποκλείοντας την πρώτη πόρτα του λεωφορείου, κάτι που προφανώς δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό της ΟΣΥ. Όπως μάλιστα  φαίνεται και στην φωτογραφία που στάλθηκε στο Athens Transport αυτή την εβδομάδα, η πρόχειρη ταινία έχει τοποθετηθεί σε λεωφορείο φυσικού αερίου που ήδη διαθέτει μπάρες ώστε οι επιβάτες να μην στέκονται δίπλα στην μπροστινή πόρτα και τον οδηγό.

Η ΟΣΥ φαίνεται ότι έχει γνώση των περιστατικών αυτών, και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για μία νέα προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου υποχρεωτικής εισόδου επιβατών από την πρώτη πόρτα, που όμως θα αποφασιστεί από το φθινόπωρο και μετά. Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία προσπάθεια εφαρμογής του από το 2018 ήταν η πλέον πετυχημένη (αν και προφανώς ούτε όλοι οι οδηγοί ούτε όλοι οι επιβάτες το εφάρμοζαν), διακόπηκε όμως εξαιτίας της πανδημίας.

Έκτοτε, συνδικαλιστές ζητούν τον μόνιμο αποκλεισμό του μπροστινού μέρους των λεωφορείων για λόγους ασφαλείας των οδηγών κάτι που όμως προφανώς δημιουργεί αρκετά προβλήματα ακόμα και ακόμα και για την ασφάλεια των επιβατών αφού αχρηστεύεται ουσιαστικά η πρώτη πόρτα των οχημάτων.

Από την άλλη μεριά, η προ-κορονωιού υποχρεωτική είσοδος από την πρώτη πόρτα ήταν ένα μέτρο για την μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αυτό δεν οφείλεται τόσο στην εφαρμογή του ή μη αλλά στο ότι οι οδηγοί δεν έχουν έτσι κι αλλιώς την αρμοδιότητα να ελέγχουν τα εισιτήρια των επιβατών. Κάτι που σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν αποφασιστεί η εκ νέου εφαρμογή του.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Τα έργα στη γραμμή του ΗΣΑΠ: Συνεχείς είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από μικρά και μεγάλα έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν στη γραμμή 1 του Μετρό. Την περασμένη εβδομάδα, η ΣΤΑ.ΣΥ. προκήρυξε διαγωνισμό για παροχή υπηρεσιών ελέγχου, προληπτικής συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών του εξοπλισµού της ηλεκτροδότησης της Γραµµής 1, ήτοι των υποσταθµών έλξεως και φωτισµού και γενικών πεδίων διανοµής χαµηλής τάσης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 136.400 ευρώ με ΦΠΑ.

  • Επιπλέον, έγινε ανάθεση για «Μελέτη για την μελέτη προσβασιμότητας του σταθμού Καλλιθέα κόστους 31.510,26 ευρώ με ΦΠΑπρος την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”. Η συγκεκριμένη προμελέτη αφορά την πιλοτική μετατροπή του σταθμού σε πλήρως προσβάσιμου στα ΑμεΑ.
  • Η ΣΤΑ.ΣΥ. ανέθεσε στην εταιρεία NAMA CONSULTING ENGINEERS & PLANNERS SA τη σύμβαση Σ «Μελέτη για την αποκατάσταση της καθίζησης της σταθερής επιδομής στη Γραμμή 1 στη Χ.Θ. 20+550», δηλαδή στο σημείο μεταξύ Ηρακλείου και Ειρήνης όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις γραμμές με αποτέλεσμα οι συρμοί να κινούνται με μικρή ταχύτητα. Το κόστος ανέρχεται σε 22.816 ευρώ με ΦΠΑ.
  • Όπως γράψαμε με αφορμή το νέο περιστατικό παραβίασης των εγκαταστάσεων του Μετρό, η ΣΤΑ.ΣΥ. αναμένεται να προκηρύξει από μέρα σε μέρα δύο διαγωνισμούς για εργασίες σε περίφραξη εγκαταστάσεων: διαγωνισμό για την αντικατάσταση της περίφραξης της γραμμής 1, προϋπολογισμού 943.640 ευρώ με ΦΠΑ και διαγωνισμό για ενίσχυση της περίφραξης εγκαταστάσεων της ΣΤΑ.ΣΥ. προϋπολογισμού 1.106.080 ευρώ με ΦΠΑ. Οι εργασίες και στις 2 περιπτώσεις, αναμένεται να διαρκέσουν ένα έτος.

Παρα-πληροφόρηση στα social: Χρήσιμη η ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ για το τι συμβαίνει στις συγκοινωνίες μέσω και του instagram, ωστόσο ο οργανισμός θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία ότι οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνονται είτε εγκαίρως είτε καθόλου. Τουλάχιστον 3 φορές τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε να ποστάρονται stories για μεταβολές δρομολογίων λεωφορείων ή τραμ, ώρες ή ακόμα και μέρες μετά τη λήξη των τροποποιήσεων αυτών. Είναι δυνατόν ο επίσημος φορέας των αστικών συγκοινωνιών να ποστάρει «μπαγιάτικες» μεταβολές δρομολογίων που δεν ισχύουν τη στιγμή που τις βλέπει το κοινό;

Παραπληροφόρηση και στα ΜΜΕ: Το ότι υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που συχνά «φουσκώνουν» ειδήσεις για λίγη παραπάνω τηλεθέαση ή λίγα παραπάνω κλικ είναι γνωστό, και μέχρι ενός σημείου αναμενόμενο. Το πρόβλημα είναι όταν ξεπερνιέται το όριο της έγκυρης παρουσίασης μίας είδησης και φτάνουμε στο σημείο της παραπληροφόρησης. Πρόσφατο παράδειγμα η είδηση περί του σχεδιασμού για την μετακίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας και με τη χρήση τραπεζικών καρτών. Τίτλοι όπως «οριστικό τέλος στους τζαμπατζήδες», «αλλάζουν όλα στον τρόπο μετακίνησης» ή «μπαίνει τέλος στο χάρτινο εισιτήριο» μόνο αληθείς δεν είναι.

Για να μπουν τα πράγματα λοιπον στη σωστή τους βάση, ούτε η εισιτηριοδιαφυγή θα επηρεαστεί σημαντικά (προφανώς το πρόβλημα των «τζαμπατζήδων» δεν είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν με την πιστωτική τους κάρτα), ούτε το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όπως το ξέρουμε θα αλλάξει άρδην. Τα δε χάρτινα εισιτήρια, όπως και οι πλαστικές κάρτες Athena Card θα εξακολουθούν να εκδίδονται για το ορατό μέλλον όπως και σήμερα, αν και θα υπάρχει και πιο βολικός τρόπος μετακίνησης.

Οι χαλασμένες κυλιόμενες σκάλες του Μετρό και τα Λεωφορεία των ΚΤΕΛ: Αναγνώστρια του Athens Transport μάς γνωστοποίησε επιστολή που έστειλε προς την ΣΤΑ.ΣΥ. και άλλους φορείς σχετικά με χαλασμένη κυλιόμενη σκάλα επί μία τουλάχιστον εβδομάδα στο σταθμό Μετρό της Αγίας Παρασκευής, παραπονούμενη και για το ότι στο σταθμό πραγματοποιήθηκε έλεγχος εισιτηρίων με «φόντο» την χαλασμένη κυλιόμενη σκάλα σε συνθήκες καύσωνα. Προφανώς αναμένουμε την άμεση αντίδραση της ΣΤΑ.ΣΥ. για την επίλυση της βλάβης.

Άλλη αναγνώστρια μάς απέστειλε επιστολή, η οποία συνοδευόταν και από φωτογραφίες η οποία στάλθηκε στον ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ τα οποία πραγματοποιούν δρομολόγια στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα τη γραμμή 308: «Πόρτες που δεν ανοίγουν, παράθυρα που δεν ανοίγουν, τρέχουν νερά από τα κλιματιστικά ΌΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎΝ και η ασφάλειά μας είναι στην τύχη μας.
Na μην μιλήσω για τα λάστιχα του οχήματος , για την μηχανική συντήρηση των οχημάτων κλπ κλπ
Έχουμε κάνει διαμαρτυρίες άπειρες φορές προς τον Ο.Α.Σ.Α. αλλά ρίχνουν το μπαλάκι στα ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. και εκείνοι με την σειρά τους στον Ο.Α.Σ.Α. για την διάθεση -κακώς μεταχειρισμένων- οχημάτων», γράφει μεταξύ άλλων ενώ αναφέρεται και σε περιστατικά καθυστερήσεων σε δρομολόγια της γραμμής.

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής: Για τις 24 Αυγούστου μετατέθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό του τεχνικού συμβούλου για το «Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής» προϋπολογισμού 179.912,67 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Όπως γράψαμε πρόσφατα, προσωρινός ανάδοχος για την κατάρτιση του σχεδίου είναι η εταιρεία «ΝΑΜΑ Α.Ε.», με συνολική προσφερόμενη αμοιβή 1.445.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ αναμένεται να διενεργήσει ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών «Δράσεις Δημοσιότητας για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών
Αττικής» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Ατυχήματα στους δρόμους: Τρομακτικό τροχαίο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου στα Λιμανάκια στη Βάρκιζα. Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με αστικό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο από Γλυφάδα προς Βάρη με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ ο τραυματίστηκε και ο οδηγός του ΙΧ. Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε και την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο κέντρο του Πειραιά όταν ταξί το οποίο διερχόταν επί της οδού Κουντουριώτου, ενεπλάκη σε σφοδρή σύγκρουση με συρμό Τραμ, που κινούνταν επί της Βασιλέως Γεωργίου. Από το ατύχημα δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Διακοπές για τη δημοτική συγκοινωνία: Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για τις διακοπές των δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας διάφορων δήμων της Αττικής, όπως συμβαίνει κάθε Αύγουστο. Στο Δήμο Βύρωνα, τα δρομολόγια διακόπτονται από 5 Αυγούστου ως 2 Σεπτεμβρίου. Στο Δήμο Γαλατσίου η Δημοτική Συγκοινωνία δεν θα λειτουργεί από 1 ως 30 Αυγούστου. Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού ανακοίνωσε πως η Δημοτική Συγκοινωνία θα λειτουργεί μόνο με πρωινή βάρδια ως τις 2 Σεπτεμβρίου. Στο Δήμο Ηλιούπολης η Δημοτική Συγκοινωνία διέκοψε τη λειτουργία της από 1 Αυγούστου μέχρι νεοτέρας. Ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε πως η Δημοτική Συγκοινωνία δεν θα λειτουργεί από τις 5 ως τις 27 Αυγούστου.

Ακόμα μία έρευνα για τον ΟΑΣΑ: Ακόμα μία Έρευνα Ικανοποίησης Επιβατών με τη μέθοδο του Μυστικού Επιβάτη (Μystery Shopping) πρόκειται να πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του ΟΑΣΑ. Ο οργανισμός προχώρησε σε δέσμευση πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ για το σκοπό αυτό. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο ΟΑΣΑ ποτέ δεν δημοσιεύει τα αναλυτικά αποτελέσματα των ερευνών αυτών αν και πάντα ανακοινώνει πως οι επιβάτες είναι ικανοποιημένοι.

Προσλήψεις οδηγών: Στην πρόσληψη 8 ακόμα οδηγών -οι 3 γυναίκες- προχώρησε η ΟΣΥ μέσα στον Ιούλιο, από τους επιτυχόντες της προκήρυξης 1/2020 από την οποία, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θα προσληφθούν εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι για την εταιρεία. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι νέοι οδηγοί θα είναι δόκιμοι -ορισμένου χρόνου- για ένα έτος και στη συνέχεια θα μονιμοποιηθούν «μετά από αξιολόγηση».

Εν τω μεταξύ, με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, εγκρίνεται η υπαγωγής της Ο.ΣΥ. Α.Ε. στο πρόγραμμα της Δ.ΥΠ.Α «Προεργασία για 15.000 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών», για απασχόληση 60 ατόμων, με καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης από τη Δ.ΥΠ.Α, ίσης με το νόμιμο κατώτατο μισθό, για χρονικό διάστημα 7 μηνών και με δυνατότητα παράτασης για ισόχρονη περίοδο. Τα 60 άτομα θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι, οι μισοί Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι άλλοι μισοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με γνώση Αγγλικών.

Υπουργικές τοποθετήσεις: Απόσπαση στο ιδιαίτερο γραφείο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας έλαβαν 2 υπάλληλοι από τον ΕΟΦ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής καθώς και μία Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για 2 έτη προς εκτέλεση ειδικής υπηρεσίας. Προσλήφθηκε επίσης δύο ακόμα μετακλητοί συνεργάτες. Στο ιδιαίτερο γραφείο του Υφυπουργού κ. Ταχιάου προσλήφθηκε ένας μετακλητός υπάλληλος ως Νομικός Σύμβουλος του Υφυπουργού. Τέλος, την αποχώρηση της προηγούμενης Γενικής Γραμματέως Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ακολούθησε η αυτοδίκαιη αποχώρηση από το Ιδιαίτερο Γραφείο της δύο μετακλητών συνεργατών και μίας αποσπασμένης υπαλλήλου.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον ΟΑΣΑ ποσού ύψους 2.970.368,93 ευρώ για το μήνα Ιούλιο που αφορά την κάλυψη της δαπάνης για τη σύμβαση ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με το «Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ».


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Εγκρίνει από το Δ.Σ. της καταβολής ποσού 1.756.765,72 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Ιούνιο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.
  • Υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ και ΗΔΙΚΑ για την εξειδίκευση υπηρεσιών «Ανάπτυξης και παραγωγικής λειτουργίας συστήματος ενεργοποίησης και παρακολούθησης καρτών Ανέργων και ΑμεΑ» κόστους 42.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ μετά από έκπτωση 30%.

  • Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την υπηρεσία «Επιµόρφωση του Προσωπικού µε θέµα «Επικοινωνία και ∆ιαχείρηση ∆ύσκολων πολιτών» με εκτιμώμενη αξία 18.240 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Το Δ.Σ. ενέκρινε τη δωρεάν ανταποδοτική προβολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με αντάλλαγμα εισιτήρια παραστάσεων. Επίσης, έκανε δεκτό αίτημα για παραχώρηση της αίθουσας του Συντάγματος στο ΓΕΕΘΑ για 5 μέρες για την πραγματοποίηση έκθεσης, όπως και την προβολή της στον ίδιο σταθμό. Τέλος εγκρίθηκε και αίτημα του Δήμου Ελευσίνας για προβολή φεστιβάλ σε διαφημιστικά πλαίσια του Μετρό επί 14 μέρες.
  • Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για υπηρεσίες συµβουλευτικής υποστήριξης για τους εργαζόµενους και τα µέλη των οικογενειών τους, στο πλαίσιο του µέτρου δράσης ‘’Ψυχικής Ευεξίας Εργαζοµένων’’ προϋπολογισμού 4.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 2 οδηγών λόγω μετάταξής τους στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και στο Τελωνείο Γυθείου αντίστοιχα.

  • Έγκριση απευθείας ανάθεσης Σύμβασης για την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λειτουργία δίκτυο των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό της Αθήνας αντί ποσού 29.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ.


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: αδιαφορία για τον κλιματισμό στις συγκοινωνίες, ο δακτύλιος πάει διακοπές

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*