140 ηλεκτρικά λεωφορεία έρχονται στην Αθήνα – Στη Βουλή η πρώτη σύμβαση

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών
  • Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των στόλων αστικών λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με νέα λεωφορεία, μετά από σχεδόν 15 χρόνια.
  • Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται συνολικά 1.300 νέα λεωφορεία, με τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία (τα 140 εκ των οποίων για την Αθήνα) αναμένεται να προέλθουν από την κινεζική εταιρεία Yutong.
  • Η σύμβαση με την Yutong, αξίας 110.825.000 ευρώ, για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, με την παράδοση των πρώτων οχημάτων να αρχίζει στις αρχές του 2024.
  • Ο τρέχων διαγωνισμός περιλαμβάνει επίσης λεωφορεία CNG (φυσικού αερίου) και ηλεκτρικά λεωφορεία με μεγαλύτερη αυτονομία, με αναμενόμενες εξελίξεις προσεχώς και σε αυτά τα τμήματα του διαγωνισμού.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η επίσπευση των διαδικασιών για την ενίσχυση των στόλων αστικών λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με  καινούρια λεωφορεία για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία 15ετία.

Οι σχετικές εξελίξεις γύρω από το μεγάλο διαγωνισμό ο οποίος προκηρύχθηκε το 2021, αποτέλεσαν μέρος της ενημέρωσης του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και από την Υφυπουργό, υπεύθυνη για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Στο σχεδιασμό του Υπουργείου περιλαμβάνεται η προμήθεια συνολικά 1.300 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και για τις δύο πόλεις: τα 650 από αυτά μέσω του τρέχοντος διαγωνισμού και άλλα 650 μέσω του επόμενου, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του έτους.

Ως προς τον πρώτο διαγωνισμό, πιο κοντά στην υπογραφή, βρίσκεται το μέρος του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτροκινούμενων αστικών λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων, με αυτονομία 180 χιλιόμετρα. Πρόκειται για προμήθεια η οποία θα ανατεθεί στην κινεζική εταιρεία Yutong αντί ποσού 110.825.000 ευρώ, όπως αποφάσισε η επιτροπή του διαγωνισμού τον περασμένο Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι φορτιστές βραδείας φόρτισης, 7 συστήματα ταχείας φόρτισης, καθώς και η συντήρηση των οχημάτων για περίοδο ενός έτους.

Μέσα στις επόμενες μέρες, η σύμβαση αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή για να λάβει την απαραίτητη έγκριση, το τελευταίο βήμα πριν την πρόσκληση των εκπροσώπων του αναδόχου για τις υπογραφές και την αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των πρώτων οχημάτων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σταϊκούρας, 110 από τα 250 λεωφορεία της συγκεκριμένης σύμβασης θα ενταχθούν στο στόλο λεωφορείων του ΟΑΣΘ με τα υπόλοιπα 140 λεωφορεία να προορίζονται για την Αθήνα. Η παράδοση των οχημάτων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Οι υπογραφές για το τμήμα αυτό του διαγωνισμού ίσως και να είχαν «πέσει» ήδη, αν δεν προέκυπτε μία μικρή εμπλοκή κατά τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι. Τον Ιούνιο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφασίσει ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για το συγκεκριμένο τμήμα του διαγωνισμού λόγω αμφιβολιών για το αν επιτρέπεται η ανάθεση του διαγωνισμού σε εταιρεία από τη συγκεκριμένη χώρα (Κίνα). Άμεσα το Υπουργείο κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης και το «πράσινο φως» τελικά δόθηκε μέσα στον Ιούλιο.

Η Yutong ήταν το 2022 ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών λεωφορείων σε πωλήσεις στην Ευρώπη, με 479 ταξινομήσεις οχημάτων, αύξηση 58% σε σχέση με το 2021, όταν ήταν στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης. Σήμερα, λεωφορεία της εταιρείας, που μπήκε στην ευρωπαϊκή αγορά το 2004, κυκλοφορούν σε τουλάχιστον 21 πόλεις σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και άλλες χώρες. Από το 2020, η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο στη Γαλλία όπου και γίνεται η συναρμολόγηση των οχημάτων για την ευρωπαϊκή αγορά.

Τον Οκτώβριο του 2020, ένα λεωφορείο της Yutong πραγματοποίησε δοκιμαστικά δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας. Ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της κυβέρνησης για πιλοτική δοκιμή ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ προετοιμαζόταν ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια νέων οχημάτων.

Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε εξελίξεις και για τα τρία υπόλοιπα τμήματα του ίδιου διαγωνισμού.

Στις αρχές του χρόνου, κατακυρώθηκε το τμήμα του διαγωνισμού στο οποίο περιλαμβάνονται 100 αρθρωτά (18 μέτρων) λεωφορεία με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία IVECO France SAS, με τίμημα ύψους 385.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μονάδα, δηλαδή συνολικά 38.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των 100 λεωφορείων (ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 43 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ). Η κατασκευή των λεωφορείων αυτών έχει ξεκινήσει σε εργοστάσιο της εταιρείας στη Γαλλία.

Εξελίξεις αναμένονται και για το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 100 ηλεκτρικών αστικών λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ., το οποίο εκτός απροόπτου θα ανατεθεί στην BYD, καθώς και το τμήμα για την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την Industria Italiana Autobus S.P.A.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*