Ζητείται υπευθυνότητα για το έργο της γραμμής 4 του Μετρό και το τσουχτερό κόστος των βανδαλισμών

Το επόμενο «γραφείο» των οδηγών της ΟΣΥ. Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στις παρεμβάσεις, από πολίτες, δημοτικές αρχές και άλλους παράγοντες, που «εκτροχίασαν» τους σχεδιασμούς ή προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη σημαντικών έργων Μετρό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μία και πλέον τριακονταετία μετά την έναρξη των έργων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου Μετρό στην Αθήνα, η πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών διαθέτουν την ωριμότητα για να αναγνωρίσουν τη σημασία της επέκτασης του Μετρό σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και τα οφέλη που το μέσο αυτό έχει τόσο για τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται, όσο και την πόλη γενικότερα.

Είναι ελπιδοφόρο το αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει εκφραστεί ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές υπέρ της κατασκευής της γραμμής 4 (συμπεριλαμβανομένου του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων), ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικό Μετρό το οποίο προβλέπει τη μεταφύτευση όσων δέντρων είναι δυνατό να μεταφυτευτούν και τη φύτευση πολλών περισσότερων δέντρων από όσα αναγκαστικά θα κοπούν, καθώς και ότι οι δικαστικές αρχές αυτή την φορά δεν βάζουν προληπτικό φρένο στις εργασίες μέχρις ότου εξεταστούν οι προσφυγές όσων αντιτίθενται στο έργο.

Την ίδια στιγμή, όλοι οι παραπάνω φορείς οφείλουν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τις θετικές επιπτώσεις του Μετρό για το περιβάλλον καθώς και τους τρόπους με τους οποίο αντιμετωπίζονται και οι αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι οποίες είναι αναπόφευκτες για κάθε μεγάλο έργο. Όσο για τους πολιτικούς οι οποίοι «βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος», οφείλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Και η πρώτη καθυστέρηση για τη γραμμή 4: Για το έργο κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) ισχύει επισήμως μέχρι και σήμερα το αρχικό χρονοδιάγραμμα το οποίο και προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών εντός 8 ετών από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή ως το 2029. Το χρονοδιάγραμμα αυτό επαναλαμβάνεται και από μέλη της κυβέρνησης μέχρι και σήμερα Η είδηση για την καθυστέρηση του έργου βγήκε από την Τροχαία (!) η οποία έχει προγραμματίσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γαλάτσι λόγω των έργων Μετρό ως το 2031. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2031 αλλά ότι μέχρι τότε αναμένεται να απαιτούνται οι ρυθμίσεις. Μπορεί δηλαδή να παραδοθεί και αργότερα. Κανείς φυσικά δεν περίμενε ότι θα τηρηθεί το πρώτο χρονοδιάγραμμα τη στιγμή που είναι ήδη γνωστές οι καθυστερήσεις στις πρόδρομες εργασίες που με τη σειρά τους έχουν καθυστερήσει και τους μετροπόντικες.

Το κόστος των βανδαλισμών σε ηλεκτρονικό εισιτήριο και τηλεματική: Τσουχτερό για τον ΟΑΣΑ είναι το κόστος των βανδαλισμών στον εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου δηλαδή στα επικυρωτικά μηχανήματα των λεωφορείων και τραμ, τις πύλες στους σταθμούς του Μετρό και τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού, η αποζημίωση προς την εταιρεία που έχει αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος θα φτάσει τα 1.194.973,69 ευρώ με ΦΠΑ (1.481.767.38 με ΦΠΑ). Το κόστος αυτό αφορά ζημιές και βανδαλισμούς που προκλήθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου 2021 ως την 31η Ιανουαρίου 2023. Σημαντικό κόστος έχουν και οι ζημιές που προκύπτουν στο σύστημα της τηλεματικής. Για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής τον Μάιο του 2023, ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 9.579 ευρώ, ενώ για τον Ιούνιο διέθεσε 9.664,56 ευρώ.

Επεισόδια στο Μοναστηράκι: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι κατηγορούμενοι από ακροδεξιό χώρο οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια στο μετρό στο Μοναστηράκι. Ο 27χρονος, ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο να κρατάει ένα μπιτόνι και να ρίχνει νερό κλιματιστικού σε βαγόνι γεμάτο με κόσμο, κατά την απολογία του έκανε λόγο για παρεξήγηση και απέδωσε τις πράξεις του σε “νεανική επιπολαιότητα”…

Υπάρχει εισιτηριοδιαφυγή στις συγκοινωνίες; Μείωση της εισιτηριοδιαφυγής αναμένει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά τη λειτουργία του συστήματος «ανέπαφων πληρωμών» (δηλαδή πληρωμών με τη χρήση τραπεζικών καρτών) στις συγκοινωνίες της Αθήνας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα κ. Ξιφαρά. Θα ήμασταν διατεθειμένοι να δώσουμε βάρος στη δήλωση αυτή, αν γνωρίζαμε το εκτιμώμενο ύψους της εισιτηριοδιαφυγής σήμερα ώστε να το συγκρίνουμε με την περίοδο μετά τη λειτουργία του νέου συστήματος. Τα τελευταία πολλά χρόνια όμως τα δεδομένα αυτά δεν ανακοινώνονται δημόσια ούτε από το υπουργείο, ούτε από τον ΟΑΣΑ. Κάπως έτσι, τείνουμε να αμφισβητήσουμε ότι η εισιτηριοδιαφυγή οφείλεται (τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό) στη λειτουργία του σημερινού συστήματος εισιτηρίων. Κάτι μας λέει, ότι η πλειοψηφία όσων επιλέγουν να μην πληρώνουν δεν το κάνουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν με την τραπεζική τους κάρτα.

Ο διαγωνισμός για τις γραμμές σε Ανατολική και Δυτική Αττική: Θέμα ημερών είναι πλέον να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό για την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ στην Ανατολική και Δυτική Αττική. Αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση με την οποία εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης συνολικού ποσού ύψους 402.717.964,81 ευρώ που αφορά τα έτη 2024 – 2032 για την κάλυψη του κόστους της παραχώρησης. Επιπλέον, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δόθηκε και η έγκριση για τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι στις 20 Οκτωβρίου είχε δημοσιοποιηθεί η διακήρυξη για το συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Νέα περίφραξη στη γραμμή 1: Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη γραμμή του ηλετρικού προχωρά η ΣΤΑ.ΣΥ. Αυτή την εβδομάδα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ενίσχυση – αναβάθμιση της ασφάλειας της Γραμμής 1 του Μετρό, μέσω αντικατάστασης της υπάρχουσας περίφραξης από συρματόπλεγμα με νέα κιγκλιδώματα από ηλεκτροπρεσσαριστή σχάρα. Συγκεκριμένα, θα αντικατασταθούν τα εναπομείναντα 5,6 χλμ. συρματοπλέγματος από τα νέα ενισχυμένα κάγκελα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 761.000 ευρώ με ΦΠΑ ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι οθόνες των λεωφορείων leasing: Πολλά έχουν γραφτεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχεδόν 200 λεωφορεία που εντάχθηκαν στο στόλο της ΟΣΥ μέσω leasing, από την έλλειψη ανοιγοκλειόμενων παραθύρων μέχρι τις συχνές βλάβες. Η παράταξη εργαζομένων της ΟΣΥ “Αλλαγή Πορείας” θέτει ένα ακόμα θέμα μέσω επιστολής της προς την ΟΣΥ: αυτό της τοποθέτησης των οθονών παρακολούθησης των καμερών στο εσωτερικό των λεωφορείων. Όπως αναφέρεται, υπάρχουν πολλά παράπονα από οδηγούς που αναφέρουν πως οι οθόνες έχουν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο με αποτέλεσμα  να δυσκολεύονται να ελέγξουν την είσοδο και την έξοδο των επιβατών ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν και δυσλειτουργίες στις σωματικές κινήσεις των οδηγών.

Ερώτηση για τα νέα λεωφορεία: Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την προμήθεια νέων λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος. Ο κ. Βιλιάρδος ζητά να ενημερωθεί για τα ποσά που θα διατεθούν και την χρηματοδότηση καθώς και για το αν υπάρχει πρόβλεψη για συμπαραγωγή των οχημάτων και στη χώρα μας προκειμένου να ενισχυθεί το ΑΕΠ.

«Τέλος εποχής» για τη γραμμή Χ80: Μαζί με τις θερινές θερμοκρασίες, αυτή την εβδομάδα μας αποχαιρέτησε προσωρινά και μία λεωφορειακή γραμμή που θυμίζει καλοκαίρι. Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου διακόπηκαν προσωρινά τα δρομολόγια της τουριστικής γραμμής Χ80 Πειραιάς  Ακρόπολη – Σύνταγμα (express). Τα δρομολόγια της γραμμής αναμένεται να επανέλθουν το επόμενο καλοκαίρι.

Σύγκρουση Τραμ με Ι.Χ.: Τροχαίο ατύχημα έγινε το πρωί της περασμένης Τρίτης στις γραμμές του Τραμ στον Άλιμο. Ένα αυτοκίνητο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε με διερχόμενο συρμό του Τραμ. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Διπλοπαρκαρισμένα Ι.Χ. και ξυλοδαρμοί οδηγών: Με αφορμή περιστατικό επίθεσης επιβατών λεωφορείου κατά οδηγού Ι.Χ. που είχε παρκάρει πάνω σε στροφή στον Βύρωνα εμπδίζοντας τη διέλευση του λεωφορείου, οι εκπρόσωποι των οδηγών της ΟΣΥ σημειώνουν πως παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά, ενώ αν και ζητείται από τις δημοτικές αρχές να τοποθετηθούν κολωνάκια στις γωνίες, τα αιτήματα αυτά σηνήθως δεν καταλήγουν πουθενά. Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ κ. Σκούλος ανέφερε ότι το συνδικάτο δαπανά ακόμα και 100.000 ευρώ τον χρόνο για δικηγόρου για δικαστικές υποθέσεις, που αφορούν ξυλοδαρμούς οδηγών.

Η «μάχη» με τα περιστέρια: Χωρίς τέλος η «μάχη» με τα περιστέρια στους σταθμούς και τις λοιπές εγκαταστάσεις της ΣΤΑ.ΣΥ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έλαβε απόφαση πριν από λίγες μέρες για τη διενέργεια διαγωνισμού με προϋπολογισμό 115.320 ευρώ με ΦΠΑ που θα αφορά την τοποθέτηση απωθητικού διχτυού και εργασιών απώθησης – απομάκρυνσης περιστεριών σε τέσσερις σταθμούς του δικτύου (Πειραιάς της γραμμής 1, Άγιος Αντώνιος της γραμμής 2 και Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας της γραμμής 3). Το πρόβλημα πάντως είναι μεγάλο και διαχρονικό και στον σταθμό των Άνω Πατησίων αλλά και αλλού.

Προσλήψεις: Στην πρόσληψη μίας Ειδικού Συνεργάτη – Συμβούλου στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου προχώρησε η ΣΤΑ.ΣΥ. Στα καθήκοντά της θα βρίσκονται θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων και ειδικότερα επικοινωνίας με το επιβατικό κοινό προς επίλυση σχετικών προβλημάτων.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 327.508 ευρώ που αφορά επιχορήγηση προς την ΟΣΥ λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα για την κάλυψη της δαπάνης από την αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και στο φυσικό αέριο κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2023 έως και 30.04.2023. Με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε και η καταβολή της 11ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2023 προς την ΟΣΥ ύψους 10.356.150 ευρώ και προς την ΣΤΑΣΥ ύψους 2.094.750 ευρώ.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού 1.730.676,23 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.
  • Έγκριση καταβολής ποσού 467.813,14 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Ιούνιο 2023 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
  • Έγκριση καταβολής ποσού 470.049,94 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Ιούλιο 2023
  • Έγκριση καταβολής ποσού 472.834,70 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Αύγουστο 2023
  • Έγκριση καταβολής ποσού 473.094,62 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023

  • Το Δ.Σ. ενέκρινε την παραχώρηση χώρου στον σταθμό Σύνταγμα για τη φιλοξενία του πρώτου «ψηφιακού» Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης (i-kpa).

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Τι ισχύει για τη μετακίνηση μαθητών και αστυνομικών στα ΜΜΜ, έρχεται δημοτική συγκοινωνία και στο Δήμο Αθηναίων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*