Άγονος ο διαγωνισμός για προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων

Με μία κακή είδηση ξεκίνησε η χρονιά για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αφού με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κηρύσσεται άγονο ένα ακόμα τμήμα του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων, και συγκεκριμένα για το τμήμα 4 το οποίο αφορά την προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και των παρελκομένων τους, στο οποίο προσφορά είχε καταθέσει μόνο η εταιρεία BYD.

Πρόκειται για ένα από τα 5 (και το δεύτερο κατά σειρά που κηρύσσεται άγονο) τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 770 (στη συνέχεια 650 και τώρα 550) νέων λεωφορείων για στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος διαγωνισμός περιλαμβάνει και την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων αυτονομίας 180 χλμ (τα 140 εκ των οποίων για την Αθήνα) με τη σχετική σύμβαση με την επίσης κινεζική εταιρεία Yutong να έχει υπογραφεί και τα λεωφορεία να αναμένονται στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας, εγκρίνεται το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού ως προς το επίμαχο Τμήμα 4, σύμφωνα με το οποίο η προσφορά της εταιρείας BYD δεν είναι σύμφωνη με τους όρους του διαγωνισμού, επομένως δεν γίνεται αποδεκτή. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία αποκλείεται από το συγκεκριμένο τμήμα του διαγωνισμού και καθώς δεν υπάρχει άλλος συμμετέχων, η διαγωνιστική διαδικασία χαρακτηρίζεται άγονη.

Σημειώνεται πως κατά της απόφασης χωρεί προδικαστική προσφυγή στην οποία μπορεί να καταφύγει η BYD και ο Έλληνας αντιπρόσωπός της. Για το ίδιο τμήμα του διαγωνισμού, προσφορές είχαν προηγουμένως καταθέσει και οι εταιρείες Irizar, Van Hool και IVECO οι οποίες όμως στη συνέχεια αποχώρησαν από τον διαγωνισμό.

Η εξέλιξη αυτή, χαρακτηριστική των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων, αποτελεί σημαντικό πλήγμα ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, αφού τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα κατευθύνονταν και στις δύο πόλεις, αντίθετα με τα λεωφορεία φυσικού αερίου που θα κυκλοφορήσουν μόνο στην Αθήνα, αφού υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες υποδομές. 

Σημειώνεται πως είναι το δεύτερο κατά σειρά από τα 5 τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού που κηρύσσεται άγονο. Τον Μάιο του 2022 είχε κηρυχθεί άγονο το Τμήμα 1 του διαγωνισμού που αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων καθώς για το τμήμα αυτό δεν είχε κατατεθεί καμία προσφορά.

Ο διαγωνισμός για τα 770 λεωφορεία είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021. Πλέον, στην Ελλάδα αναμένονται μόνο 550 από τα λεωφορεία αυτά από τα τρία εναπομείναντα τμήματα του διαγωνισμού:

  • Υπογραφές (αν και μετ’΄εμποδίων) έχουν πέσει μόνο για το τμήμα 5 που αφορά την προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ τα οποία και θα προμηθεύσει η εταιρεία Yutong. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα αναμένονται στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να κυκλοφορήσουν (μάλλον σταδιακά) από τα τέλη Απριλίου.
  • Η εταιρεία Industria Italiana Autobus S.P.A. είναι προσωρινός ανάδοχος για το Τμήμα 2 που αφορά την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου 12m. 
  • Τέλος, στο Τμήμα 3 που αφορά την προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m συμπιεσμένου φυσικού αερίου προσωρινός ανάδοχος είναι η εταιρεία IVECO France. 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φιλοδοξεί  εντός του έτους να προκηρύξει έναν ακόμα διαγωνισμό για 650 νέα λεωφορεία.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*