Πιέζει ο χρόνος για τα νέα λεωφορεία, πρόβλημα η εύρεση οδηγών για τη δημοτική συγκοινωνία και ένα ξεχασμένο έργο στον Πειραιά

φωτογραφία: Pierre Antoine A/flickr.com - Published with written permission

Από μέρα σε μέρα αναμένουμε τις εξελίξεις στον διαγωνισμό της ΟΣΥ για την εγκατάσταση φορτιστών στα αμαξοστάσια για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα ενταχθούν στον στόλο της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιμένει πως τα νέα λεωφορεία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε περίπου 3 μήνες από σήμερα (στα τέλη Απριλίου), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα, ακόμα και αν δεν έχουν εγκατασταθεί οι φορτιστές τους.

Αν τα ηλεκτρικά λεωφορεία και οι φορτιστές τους δημιουργούν «πονοκέφαλο» σήμερα, τα νέα λεωφορεία φυσικού αερίου τα οποία θα παραδοθούν φέτος και το 2025 είναι πολύ πιθανό να φέρουν πονοκέφαλο σε μία δεκαετία από σήμερα. Ο λόγος είναι πως αν δεν δοθεί κάποια παράταση (όπως πολύ συχνά γίνεται) ή κάποια εξαίρεση για την Ελλάδα, από το 2035 σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κυκλοφορούν μόνο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών, δηλαδή ηλεκτρικά και υδρογόνου. Ας ελπίσουμε λοιπόν σε μία δεκαετία από σήμερα να μην αναζητούμε αγοραστή για μεταχειρισμένα λεωφορεία φυσικού αερίου. Το μήνυμα πάντως από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: από εδώ και στο εξής πρέπει να αγοράζονται μόνο «καθαρά» λεωφορεία, και τα λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου δεν συγκαταλέγονται πλέον σε αυτά.

Μάσκες για τους οδηγούς λεωφορείων: Πριν από δύο εβδομάδες γράφαμε για τα αιτήματα των οδηγών λεωφορείων για τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά του κορωνοϊού κατόπιν της έξαρσης της νόσου, στα οποία περιλαμβάνονται και η διάθεση μέσων ατομικής προστασίας. Όπως ενημερωθήκαμε από οδηγούς, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε, μετά από μήνες, η διάθεση μασκών προς το προσωπικό, επομένως ένα τουλάχιστον από τα αιτήματα ικανοποιήθηκε. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, σπάνια θα δει κανείς οδηγό λεωφορείου να φορά μάσκα ενώ βρίσκεται στο τιμόνι.

Προσλήψεις προσωπικού: Με απόφαση του Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ, διαγράφονται 12 άτομα από τον πίνακα προσληπτέων της προκήρυξης 1/2023 και εγκρίνεται η πραγματοποίηση 12 συμπληρωματικών προσλήψεων. Και η ΟΣΥ προχώρησε στην πρόσληψη 32 εργαζόμενων από επιλαχόντες της προκήρυξης 1/2020, οι περισσότεροι εκ των οποίων οδηγοί, και οι υπόλοιποι τεχνίτες.

Τα λεωφορεία leasing και τα παράθυρά τους: Μία μακροσκελή ερώτηση συνοδευόμενη με αίτημα κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την κυκλοφορία των λεωφορείων leasing που εντάχθηκαν στον στόλο της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ. Οι βουλευτές επικεντρώνονται στο (προφανώς όχι εξαντλημένο) ζήτημα των ανοιγοκλειόμενων παραθύρων των λεωφορείων αυτών και το αν τελικά τα λεωφορεία που ήρθαν τα διαθέτουν ή όχι, σε ενδεχόμενα λάθη στη διακήρυξη του διαγωνισμού, στη νομιμότητα της κρίσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα κυκλοφορίας των λεωφορείων αυτών, τους οικονομικούς ελέγχους σε ΟΣΥ και ΟΑΣΘ κ.ά.

Προς το παρόν, στην ερώτηση απάντησε μόνο ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέροντας πως δεν είναι σε θέση να κρίνει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Διοικητικό Συμβούλιο ΟΑΣΑ: 9μελές γίνεται το μέχρι πρότινος 8μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ, αφού μέλος του με τετραετή θητεία εξελέγη ο Παντελής Χαροκόπος. Ο κ. Χαροκόπος έχει υπάρξει δήμαρχος Ν. Ψυχικού την περίοδο 2007-2010. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. παραμένουν ως έχουν.

Ένα «ξεχασμένο» έργο στον Πειραιά: Ένα έργο που έχει μείνει στον πάγο εδώ και πολλά χρόνια τέθηκε επί τάπητος κατά την πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται για την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό από τον σταθμό του Νέου Φαλήρου ως τον σταθμό του Πειραιά. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «χρήσιμη και θετική» από το δήμο, ενώ συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο μερών να συνεχιστεί. Συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον τότε υπουργό είχε πραγματοποιηθεί και ένα χρόνο νωρίτερα.

Επέκταση αστικών συγκοινωνιών στην Ανατολική Αττική: Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την επέκταση των δρομολογίων λεωφορείων προς τους δήμους Μαρκοπούλου, Κρωπίας και Σαρωνικού κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου. Σύμφωνα με τον βουλευτή, προηγήθηκε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ στην οποία ενημερώθηκε πως οι υπηρεσίες του οργανισμού θα μελετήσουν το αίτημα αυτό. Κύριος στόχος, είναι η σύνδεση των παραπάνω περιοχών με τον σταθμό του Προαστιακού στο Κορωπί.

Αποκατάσταση αμαξοστασίου Αττικής: Στην πλήρη αποκατάσταση του εξωτερικού τοίχου του αμαξοστασίου των Τρόλεϊ στην πλατεία Αττικής (δίπλα στον ομώνυμο σταθμό του Μετρό) προχωρά η ΟΣΥ. Πρόκειται για τοίχο μήκους 210 μέτρων ο οποίος βρίσκεται σε κακή κατάσταση δεδομένου του ότι δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ επιπρόσθετα είναι και επιβαρυμένη με γκράφιτι και αφίσες που δημιουργούν μία άσχημη εικόνα. Για τον σκοπό αυτό, μετά την αποξήλωση των σαθρών τμημάτων, το τρίψιμο και τη βαφή της τοιχοποιίας θα εφαρμοστεί και αντιγκράφιτι προστασία. Όσοι πάντως διέρχονται από την περιοχή, βλέπουν ότι το πρόβλημα με το αμαξοστάσιο είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού οι κτηριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση με σπασμένα παράθυρα, προβλήματα υγρασίας και διαλυμένους σοβάδες.

Αναζητούνται οδηγοί για τη δημοτική συγκοινωνία: Την αντίδραση της ΔΑΣ-ΟΤΑ προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Αμαρουσίου να απευθυνθεί σε εξωτερικό γραφείο για την πρόσληψη 8 οδηγών για τη δημοτική συγκοινωνία, αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις. Ο δήμος προφανώς προσπάθησε να δώσει λύση σε μία κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς δήμους της Αττικής. Ενώ τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει δώσει χρηματοδοτικά εργαλεία στους δήμους για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, δεν έχει λάβει καμία μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί πως θα προσληφθούν και οδηγοί για τα λεωφορεία αυτά. Κάπως έτσι, ολοένα και αυξάνονται οι δήμοι που διαθέτουν ακινητοποιημένα ηλεκτρικά (και μη) λεωφορεία στα αμαξοστάσια μέχρις ότου βρεθεί και το προσωπικό που θα τα οδηγεί.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.164.961,25 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την αποζημίωση των εταιρειών ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν δρομολόγια στην Αθήνα, κατά την περίοδο 28-31 Δεκεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 949.302,17 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 904.669,74 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 165.382,90 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 145.606,44 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Όσο για το 2024, ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει το ποσό των 21.559.585 ευρώ, για την κάλυψη του κόστους τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ & ΟΣΥ Α.Ε σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιπλέον, εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης ύψους 23.771.338,56 ευρώ για την κάλυψη του κόστους της σύμβασης “Παροχή υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών με αστικά λεωφορεία στην Ανατολική και Δυτική Αττική για το 2024”.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δέσμευση πίστωσης ύψους 22.060,70 ευρώ που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών τηλεματικής για το Β εξάμηνο 2023.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 9.613,13 ευρώ για εργασίες μικρής κλίμακας στην υποδομή της τηλεματικής (έξυπνες στάσεις).
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 4.000 ευρώ που αφορά σε υπηρεσίες επιστροφής χρημάτων στους επιβάτες από συναλλαγές του ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) που πραγματοποιήθηκαν εκ παραδρομής

  • Έγκριση από το Δ.Σ. ανταποδοτικής συνεργασίας για την προβολή της εταιρείας PERFORMING ARTS AND ENTERTAINMENT

Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας



Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*