Πιο κοντά οι υπογραφές για τα 100 αρθρωτά λεωφορεία φυσικού αερίου

φωτογραφία: Pierre Antoine A/flickr.com

Πλησιάζει η ώρα των υπογραφών για τα 100 αρθρωτά (διπλά) λεωφορεία φυσικού αερίου η προμήθεια των οποίων γίνεται μέσω του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια συνολικά 770 λεωφορείων (εκ των οποίων τελικά θα έρθουν τα 550) για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πριν από λίγα 24ωρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για τη συγκεκριμένη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας IVECO France η οποία θα προμηθεύσει τα συγκεκριμένα λεωφορεία που αναμένεται να ενταχθούν στο σύνολό τους στον στόλο της ΟΣΥ.

Πλέον, η επόμενη κίνηση είναι να δοθεί η έγκριση και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέσα στις επόμενες μέρες και στη συνέχεια να οριστεί η ημερομηνία για την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με όλες τις εξαγγελίες τα 100 λεωφορεία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας εντός του 2024, ενώ η κατασκευή τους έχει ξεκινήσει σε εργοστάσιο της εταιρείας στη Γαλλία με το πρώτο όχημα να είναι έτοιμο εδώ και μήνες. Σημειώνεται ότι η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, έγινε πριν από ένα χρόνο.

Το τίμημα αναμένεται να ανέλθει σε 385.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μονάδα, δηλαδή συνολικά 38.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των 100 λεωφορείων (ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 43 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).

Τα υπόλοιπα 450 λεωφορεία που αναμένουμε

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση βρίσκεται ένα ακόμα τμήμα του συγκεκριμένου διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 200 (12μετρων) λεωφορείων φυσικού αερίου από την ιταλοτουρκική εταιρεία Industria Italiana Autobus S.P.A. η οποία έγινε προσωρινός ανάδοχος πριν από ένα μήνα. Αν και στόχος του υπουργείου είναι και η σύμβαση αυτή να υπογραφεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η παραλαβή του συνόλου των 200 οχημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Τέλος, το μόνο από τα πέντε τμήματα του διαγωνισμού στο οποίο έχουν ήδη πέσει η υπογραφές είναι αυτό που αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων από την Yutong, τα 140 εκ των οποίων θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και τα υπόλοιπα 110 θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα λεωφορεία αυτά αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους από τα τέλη του Απριλίου.

Με αγωνία αναμένεται επίσης και η εξέλιξη του διαγωνισμού (προϋπολογισμού 9.859.399,65 ευρώ με ΦΠΑ) για την εγκατάσταση φορτιστών στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ που θα φιλοξενήσουν τα συγκεκριμένα λεωφορεία. Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργούσε προβλήματα αφού τα ηλεκτρικά λεωφορεία δεν θα είναι δυνατό να κυκλοφορήσουν στο σύνολό τους αν πρώτα δεν εγκατασταθούν στα αμαξοστάσια οι σταθεροί φορτιστές.

Τα 220 λεωφορεία που δεν θα έρθουν

Από τα 770 λεωφορεία που περιλαμβάνονταν στο μεγάλο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2022, τα 220 δεν θα τα δούμε ποτέ, αφού για  δύο από τα πέντε τμήματα, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Η αρχή έγινε τον Μάιο του 2022 όταν άγονο κηρύχθηκε το τμήμα του διαγωνισμού που αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

Τις πρώτες μέρες του 2024 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση με την οποία κηρύσσεται άγονο και το τμήμα του διαγωνισμού για την προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. Προσφορά για το τμήμα αυτό είχε καταθέσει μόνο η εταιρεία BYD, με την επιτροπή του διαγωνισμού να κρίνει πως η προσφορά αυτή δεν πληρεί τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα λεωφορεία αυτά θα προστεθούν στον επόμενο διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του 2024 για την προμήθεια 650+100 ακόμα λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*