«Λίφτινγκ» για την τηλεματική του ΟΑΣΑ

apple.com

Η πρώτη σημαντική ενημέρωση της εφαρμογής OASA Telematics του ΟΑΣΑ, μέσω της οποίας οι επιβάτες των Λεωφορείων και Τρόλεϊ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα δρομολόγια σε ζωντανό χρόνο, είναι γεγονός, μία 8ετία μετά την κυκλοφορίας της.

Εδώ και λίγες μέρες, οι κάτοχοι κινητών με λογισμικό iOS (iphone) μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ανανεωμένη εφαρμογή, ενώ το ίδιο αναμένεται από μέρα σε μέρα και για την πλειοψηφία των χρηστών που διαθέτουν κινητό με λογισμικό Android.

Η εφαρμογή είχε αλλάξει ελάχιστα από την κυκλοφορία της το 2016, ενώ αρκετά ήταν κατά καιρούς και τα παράπονα από τους χρήστες της για διάφορες δυσλειτουργίες. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η Android έκδοση της εφαρμογής δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση (ακόμα και για λόγους ασφαλείας) μεταξύ του 2020 και του 2023.

Όσον αφορά την εφαρμογή για τα κινητά iphone, μία από τις σημαντικότερες αλλαγές (πέρα από τον καλύτερο σχεδιασμό της εφαρμογής που υποστηρίζει και dark mode), είναι πως οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται για τις επόμενες αφίξεις σε μία στάση ακόμα και αν έχουν κλειστή την εφαρμογή, μέσω συντόμευσης (Live Activities) στην επιφάνεια εργασίας.

Τα τελευταία 3 λεπτά πριν την άφιξη του λεωφορείου, η εφαρμογή στέλνει μάλιστα από μία ειδοποίηση κάθε λεπτό.

Επιπλέον, στην αρχική οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται χάρτης με τις πλησιέστερες στάσεις στην τοποθεσία του χρήστη.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η «τεχνολογική αναβάθμιση» του συστήματος της τηλεματικής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση αυτοκόλλητων με κωδικούς QR σε 7.500 στάσεις λεωφορείων (η αρχή έγινε μέσα στις γιορτές από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας), μέσω των οποίων οι επιβάτες έχουν πρόσβαση στη σελίδα της τηλεματικής με τις αφίξεις των επόμενων λεωφορείων.

Στον σχεδιασμό του ΟΑΣΑ βρίσκεται και η προμήθεια 500 επιπλέον «έξυπνων στάσεων», δηλαδή οθονών δρομολογίων που θα τοποθετηθούν σε ισάριθμο αριθμό στάσεων.

Το σύστημα της τηλεματικής του ΟΑΣΑ λειτουργεί από το 2016, μέσω 12ετούς σύμβασης ΣΔΙΤ η οποία υπεγράφη το 2014, με τον ανάδοχο να αποπληρώνεται μέσω μηνιαίων πληρωμών για όλο το διάστημα αυτό.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*