Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάρτιος – Απρίλιος 2018

Ένας χρόνος απομένει μέχρι την παράδοση των σταθμών Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια του Μετρό. Οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης προς τον Πειραιά αναμένεται να παραδοθούν ως τα τέλη Ιουνίου του 2019. Εν τω μεταξύ, ως το τέλος του χρόνου ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του Τραμ στον Πειραιά το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2019.

Αυτά ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με την ονομασία «Ο Πειραιάς σε σταθερή τροχιά» που διοργανώθηκε στον Πειραιά. Όσον αφορά τα έργα επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, ανακοινώθηκε πως η διάνοιξη των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί, η πρόοδος των έργων πολιτικού μηχανικού φτάνει το 85% ενώ η πρόοδος των συνολικών εργασιών στο 65%. (Σημειώνεται ωστόσο ότι προηγούμενη ενημέρωση από την Αττικό Μετρό το μήνα Μάρτιο ανέφερε πως η πρόοδος είναι στο 68%).

Ενώ οι τρεις πρώτοι σταθμοί θα παραδοθούν ως τον Ιούνιο του 2019, οι τρεις επόμενοι (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) αναμένεται να παραδοθούν ως τον Ιούνιο του 2021, κυρίως λόγω του σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά που βρίσκεται αρκετά πίσω κατασκευαστικά. Αυτό τον καιρό συνεχίζεται η εκσκαφή και η προσωρινή αντιστήριξη του σταθμού.

Αντίθετα, ο τελευταίος σταθμός της επέκτασης, ο σταθμός του Δημοτικού Θεάτρου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Όπως ανακοινώθηκε στην ίδια εκδήλωση, θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά αρχαιολογική έκθεση με μουσειολογικές και μουσειογραφικές αρχές.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των έργων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο έχει ως εξής:

  • Φρέαρ εισόδου ΤΒΜ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοίχων
  • Φρέαρ Κομνηνού: Σε εξέλιξη βρίσκονται (Μάρτιος) οι εργασίες μόνιμης επένδυσης τοιχώματος φρέατος
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης πλακών γρανίτη στα δάπεδα των αποβαθρών και στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης ανθρωποθυρίδων στο επίπεδο αποβαθρών.
  • Φρέαρ Μεγάλου Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μόνιμης επένδυσης τοιχώματος φρέατος και σε εξέλιξη (Μάρτιος) βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής κλιμακοστασίου
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαίρεσης κεφαλοδέσμου και στηθαίου
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης μετωπιαίου τοιχώματος της σήραγγας ΝΑΤΜ σταθμού στη συναρμογή με τη σήραγγα του ΤΒΜ και οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης τοιχίων και πλάκας των αποβαθρών εντός της σήραγγας ΝΑΤΜ του σταθμού.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ αερισμού του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης περιμετρικών τοιχωμάτων από Χ. Θ. 5+255,80 έως Χ.Θ. 5+223,99. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης θόλου από Χ. Θ. 5+255,80 έως Χ.Θ. 5+223,99.
    Στη βόρεια είσοδο του σταθμού – cut and cover εισόδων 2 και 3, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υδατοστεγάνωσης.
  • Φρέαρ Τζαβέλλα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανέγερσης και πιστοποίησης οικοδομικού γερανού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιολογικές τομές.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μόνιμης επένδυσης θεμελίωσης.
    Στο βόρειο φρέαρ αερισμού (οδός Δημητρακοπούλου), ολοκληρώθηκε η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη 6ου επιπέδου φρέατος και σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη 7ου επιπέδου φρέατος.
  • Σταθμός Πειραιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής κεφαλοδέσμου εξόδου κινδύνου και κατασκευής κεφαλοδέσμου σταθμού και προσβάσεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες προέντασης αντηρίδων προσωρινής αντιστήριξης 2ου επιπέδου και πλήρωσης σήραγγας ΤΒΜ με αφροσκυρόδεμα.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες βαφής βιομηχανικών δαπέδων στο επίπεδο Η/Μ (επίπεδο -1) και τοποθέτησης οπλισμών περιμετρικών τοιχίων από το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων προς τον Η/Μ όροφο.
    Στο βόρειο κλιμακοστάσιο και στο νότιο κλιμακοστάσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης θόλου μόνιμης επένδυσης.
    Στη σήραγγα πρόσβασης πλατείας Κοραή, ολοκληρώθηκαν οι σκυροδετήσεις τοιχίων μόνιμης επένδυσης.
    Στη σήραγγα πρόσβασης πλατείας Μπακογιάννη, ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης δαπέδου και τοιχίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης θόλου.
    Στη σήραγγα ΤΒΜ διπλής τροχιάς, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποσυναρμολόγησης του μηχανήματος και αποξήλωσης των εργοταξιακών εγκαταστάσεων.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης φρέατος έως το -12,15 (τελικό επίπεδο).
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί (ποσοστό 100%)

Δείτε επίσης:


Γραμμή 4 Μετρό

Μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, αναμένεται να ξεκινήσει η β’ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Από τις 4 κοινοπραξίες που πέρασαν από την α’ φάση, οι 3 θα παρακάτω θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές:

  • ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – VINCI – SIEMENS AG “TVS”,
  • J+P ΑΒΑΞ A.E. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.
  • ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA

Ο 4ος διεκδικητής, η κοινοπραξία FCC – ARCHIRODON – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ τελικά έμεινε έξω από το διαγωνισμό με απόφαση της Αττικό Μετρό, λόγω μη επαρκούς τεχνικής εμπειρίας.

Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενώ πλέον έχει οριστικοποιηθεί η θέση του σταθμού ‘Ελικώνος’ που θα κατασκευαστεί ανάμεσα στους σταθμούς Γαλάτσι και Κυψέλη καθώς και η θέση του σταθμού ‘Πανεπιστημιούπολη’ που αντικατέστησε το σταθμό Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή.

Εν τω μεταξύ αγνοείται η τύχη του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες που υποτίθεται πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν ξεκινήσουν τα κύρια έργα για τη γραμμή. Χρόνος πάντως υπάρχει ακόμα αφού σε καμία περίπτωση τα έργα δεν θα ξεκινήσουν πριν τα τέλη του 2019, αν όχι αργότερα.

Δείτε επίσης:


Επέκταση Τραμ

Ολοκλήρωση των έργων μέσα στο 2018 και έναρξη των δρομολογίων στις αρχές του 2019 περιλαμβάνει πλέον το χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Στην παραπάνω εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Πειραιά, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ανακοίνωσε τα εξής:

  • Το ποσοστό ολοκλήρωσης του τροχιοδρόμου είναι στο 98% ενώ απομένουν μόνο τα τελευταία 50 μέτρα περίπου πριν την τερματική στάση στην Ακτή Ποσειδώνος.
  • Οι αρχαιολογικές εργασίες ολοκληρώθηκαν και στις 5 Ιουνίου προβλέπεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ με την απόφαση της Υπουργού να αναμένεται περί τα μέσα Ιουνίου.
  • Στη συνέχεια, η κατάχωση των αρχαιολογικών και η κατασκευή του τελευταίου τμήματος του τροχιοδρόμου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου και μαζί με αυτήν τελειώνει και η ταλαιπωρία των κατοίκων του Πειραιά από το έργο του Τραμ.
  • Αυτό που απομένει είναι η κατασκευή του υποσταθμού, που είναι ένα έργο πολιτικού μηχανικού που δεν πρόκειται να προκαλέσει όχληση και θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου.
  • Απομένουν, τέλος, ο εξοπλισμός με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του σταθμού και η δοκιμαστική λειτουργία του τροχιοδρόμου, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018.
  • Σύμφωνα με αυτό το σαφές και συγκεκριμένο πλέον χρονοδιάγραμμα, η εμπορική λειτουργία του Τραμ θα ξεκινήσει αρχές του 2019, οπότε πλέον ο Πειραιάς θα έχει το δικό του Τραμ.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο έχει ως εξής:

Α. Αναφορικά με τον Τροχιόδρομο:

Στον Πειραιά:

  • Από τις εργασίες που ολοκληρώνουν τη γραμμή επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες: κατασκευής του τροχιοδρόμου στη Βασ. Γεωργίου (από το πέρας του Τινάνειου κήπου μέχρι την Ακτή Μιαούλη), στη διάβαση της Ακτής Μιαούλη και στην Ποσειδώνος, καθώς και της εγκατάστασης της Εναέριας Γραμμής Έλξης στις περιοχές με τελειωμένο τροχιόδρομο.

Β. Αναφορικά με λοιπές εργασίες (αναφορά σε εκτεταμένα μέτωπα εργασιών)

  • Στην Ακτή Ποσειδώνος ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής τερματικής στάσης του Τραμ.
  • Στην Β. Γεωργίου (πλατεία Ρολόι), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής (αντιστηρίξεις και χωματουργικές εργασίες) και ξεκίνησαν οι εργασίες μονώσεων στεγανολεκάνης για την κατασκευή του νέου υποσταθμού έλξης του Τραμ.
  • Στην Εθν. Αντιστάσεως (πλατεία Ιπποδαμείας), μετά την εφαρμογή των τελικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι εργασίες αστικού σχεδιασμού της περιοχής (νησίδα διαχωρισμού κυκλοφορίας, κ.λπ.)
  • Στη στάση ΣΕΦ και την πλατεία Αλικάκου, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες λοιπών προβλεπόμενων εγκαταστάσεων (οικίσκων εξυπηρέτησης της στάσης ΣΕΦ κ.λπ.)
  • Σε διάφορες περιοχές του Πειραιά είναι σε εξέλιξη εργασίες εγκατάστασης συστημάτων υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*