Oι νέοι κανόνες κυκλοφορίας που ισχύουν για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ποδήλατα

Ένα ενημερωτικό έντυπο εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τους νέους κανονισμούς κυκλοφορίας για τα “Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα” (ΕΠΗΟ) οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου 2021.

Πρόκειται για τη νέα ομάδα οχημάτων που περιλαμβάνει ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters), ηλεκτρικά τροχοπέδηλα (e-rollers), ηλεκτρικές τροχοσανίδες (e-skateboards), τα αυτοεξισσοροπούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα (hoverboards, segways) και τα ηλεκτρικά αμαξίδια ατόμων με αναπηρία (scooters, handbikes) που πλέον εντάσσονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλφορίας. 

Τα οχήματα αυτά χωρίζονται καταρχάς σε δύο κύριες κατηγορίες: όσα έχουν μέγιστη ταχύτητα έως 6 χλμ/ώρα, η χρήση των οποίων επιτρέπεται για άτομα άνω των 12 ετών, και αυτά με μέγιστη ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ/ώρα, η χρήση των οποίων επιτρέπεται για άτομα άνω των 15 ετών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οδηγοί θα πρέπει να φέρουν κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου. 

Η κίνηση των οχημάτων της δεύτερης κατηγορίας επιτρέπεται μόνο σε ποδηλατόδρομους, όταν αυτοί υπάρχουν. Διαφορετικά, στο δεξί μέρος του οδοστρώματος και μόνο σε δρόμους με μέγιστη ταχύτητα έως και 50 χλμ/ώρα.

Οι οδηγοί απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ακουστικά ή κινητό τηλέφωνο εν κινήσει, να μεταφέρουν άλλους επιβάτες με το όχημά τους ή να κινούνται παράλληλα ανά δύο. Πρέπει να κρατούν το τιμόνι με τα δύο χέρια ενώ όταν κινούνται σε ίδιο χώρο με πεζούς, υποχρεούνται να μην τους ξεπερνούν σε ταχύτητα, ενώ οφείλουν να τους παραχωρούν προτεραιότητα. 

Υποχρεωτική είναι η χρήση κράνους (πλην όσων χρησιμοποιούν οχήματα για άτομα με αναπηρία) ενώ τις βραδινές ώρες υποχρεωτική είναι και η χρήση ανακλαστικού ρουχισμού. Τα οχήματα πρέπει να φέρουν κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο φως πίσω. 

Νέοι κανόνες και για τα ποδήλατα

Το υπουργείο ενημερώνει επίσης και για τους νέους κανόνες που ισχύουν για τη χρήση ποδηλάτων. Μεταξύ αυτών:

  • Οι ποδηλάτες οφείλουν να χρησιμοποιούν ποδηλατόδρομους όπου υπάρχουν. Διαφορετικά πρέπει να κινούνται στο δεξί άκρο της οδού ενώ απαγορεύεται ή κίνηση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.
  • Οι ποδηλάτες κάτω των 12 ετών οφείλουν να συνοδεύονται από άτομο ηλικίας 16 ετών και άνω. Ποδηλάτες άνω των 12 ετών πρέπει να φέρουν οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου. 
  • Απαγορεύεται να κινούνται παράλληλα ανά δύο ή να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά ή κινητό τηλέφωνο (επιτρέπεται μόνο η ανοικτή ακρόαση με τη χρήση ειδικής θήκης), ενώ είναι υποχρεωτικό να κρατούν το τιμόνι και με τα δύο χέρια.
  • Η χρήση κράνους συνίσταται, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση ανακλαστικού ρουχισμού τις βραδινές ώρες.

Πηγή: athenstransport.com, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*