Οι ειδήσεις της Παρασκευής: απαιτούνται αλλαγές μετά το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, χωρίς διπλές μάσκες τελικά οι συγκοινωνίες

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Ήταν μία μαύρη εβδομάδα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, με έναν εργαζόμενο σε αυτές να χάνει εντελώς άδικα τη ζωή του. 

Θέλουμε να θεωρούμε δεδομένο ότι η διερεύνηση του περιστατικού θα είναι διαφανής και ότι οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν, αν και από πολλές πλευρές αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση. Το σίγουρο είναι ότι όταν φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για δυστύχημα, αρκετά πράγματα έχουν πάει στραβά και αρκετά πράγματα πρέπει να αλλάξουν ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά σε ένα τέτοιο τραγικό αποτέλεσμα. 

Η εργασία εργολάβων στο δίκτυο του Μετρό θα πρέπει να γίνεται υπό τους ίδιους αυστηρούς όρους ασφαλείας που (πρέπει να) γίνεται και η εργασία των υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ. Η δημόσια εταιρεία ή κάποιος άλλος σχετικός φορέας θα πρέπει ενεργά να ελέγχει την επάρκεια του κάθε εργολάβου και την καταλληλότητα του εξοπλισμού του και να μην κρύβεται πίσω από τις «πιστοποιήσεις» και την «επαγγελματική εμπειρία» που αυτός δηλώνει ότι έχει. 

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη γραμμή του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, που δυστυχώς έχει ένα σημαντικό ιστορικό ατυχημάτων και σχετικών συμβάντων, θα πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες και κανονισμοί για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. Ξεκινώντας από τον αυτονόητο έλεγχο λειτουργίας του συστήματος πέδησης (κανονικού και εφεδρικού) κάθε οχήματος -επιβατικού ή μη- στην έναρξη κάθε βάρδιας από κάθε οδηγό, μέχρι τον πλήρη έλεγχο και συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και τον ορισμό νέων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών οχημάτων που κινούνται εκτός ελέγχου. Αλλοίμονο αν το μόνο που μπορεί να σταματήσει ένα συρμό που ξεκινά από την Κηφισιά χωρίς φρένα από το να φτάσει στον Πειραιά είναι η «ελεγχόμενη» σύγκρουσή του με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε άλλο συρμό.  

Τέλος, όπως αναφέρουμε πάντα, είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για τα αποτελέσματα της σχετικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που δυστυχώς δεν είναι καθόλου προφανές, αφού στις συγκοινωνίες της Αθήνας τα σχετικά πορίσματα συνήθως κρύβονται από το κοινό, όπως αποσιωπούνται και πολλά περιστατικά ασφαλείας. Οι πολίτες, είτε μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είτε όχι, θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη, ποιος φέρει την ευθύνη αλλά και τι ακριβώς πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον έτσι ώστε να μην έχουμε επανάληψη αυτού του τραγικού συμβάντος.  


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Χωρίς διπλές μάσκες στις συγκοινωνίες: Δεν πρόκειται τελικά να θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας στις συγκοινωνίες της Αθήνας όπως είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο προαναγγείλει ο (μάλλον ασυντόνιστος) Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Θανάσης Κοντογεώργης. Τον Γενικό Γραμματέα «άδειασε» μεγαλοπρεπώς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα η οποία δήλωσε ότι ότι «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2». Τώρα το τι λέει για την κυβέρνηση ότι το κάθε μέλος της ή ο κάθε κρατικός λειτουργός δηλώνει «ό,τι του κατέβει» στα κανάλια αντί να το συζητά πρώτα με το αρμόδιο πρόσωπο, μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Διαβάσαμε επίσης ότι υπάρχει ενδεχόμενο πύκνωσης των δρομολογίων που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ -αλλά όχι και αύξησης του αριθμού των γραμμών αυτών- αν και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για τις γραμμές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αντιθέτως, χτες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, «ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Διαγωνισμός για λεωφορεία: Στις 12 Νοεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, δεσμεύθηκε πίστωση συνολικού ύψους 383.494.800 ευρώ που αφορά το μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έτσι, -μάλλον- λύνεται και ένα από τα προβλήματα με την προκήρυξη του διαγωνισμού ενόψει της εξέτασης προσεχώς των δύο προσφυγών που έχουν καταθέσει συμμετέχουσες εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότερες κυκλικές γραμμές: Όπως αναφέραμε την περασμένη Δευτέρα στο άρθρο για την αύξηση των «έξυπνων στάσεων», από τις 15 Νοεμβρίου, η λεωφορειακή γραμμή 734 Αχαρναί – Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι μετατράπηκε σε κυκλική, έχοντας ως αφετηρία τις Αχαρνές. Το ίδιο αναμένεται να γίνει προσεχώς και για τις γραμμές 543 και 543Α από Κηφισιά προς Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι. Πρόκειται για γραμμές τα δρομολόγια των οποίων εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ, με την τάση για μετατροπή ολοένα και περισσότερων γραμμών σε κυκλικές να επεκτείνεται. Εμείς να σημειώσουμε ότι δεν είναι καλή ιδέα προς το παρόν για τις γραμμές των ΚΤΕΛ αφού οι επιβάτες δεν μπορούν να ενημερώνονται για τα δρομολόγια σε ζωντανό χρόνο μέσω της τηλεματικής.

Δίωξη εργαζόμενου της ΟΣΥ: Δικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε δεύτερο βαθμό πειθαρχικά ο εργαζόμενος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στον οποίο επιβλήθηκαν πρωτόδικα πέντε ημέρες αργίας, επειδή σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα το μπάχαλο που είχε προκύψει με τις προσλήψεις στις συγκοινωνίες πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για καταβολή μέρους της τακτικής επιχορήγησης στον όμιλο ΟΑΣΑ για τη θυγατρική εταιρεία ΟΣΥ ΑΕ ποσού, ύψους 6.933.306,70 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο (ΙΑ’ δόση) έτους 2021,  για την κάλυψη του συνολικού ετήσιου λειτουργικού της ελλείμματος. Επίσης, ποσού 2.243.842,27 ευρώ για την ΟΣΥ ΑΕ για την κάλυψη της μισθοδοσίας του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για το Δ’ τρίμηνο έτους 2021 και 675.947,67 ευρώ για την ΣΤΑΣΥ ΜΑΕ για την κάλυψη της μισθοδοσίας του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο έτους 2021.

Μισθώσεις από ΣΤΑΣΥ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. έλαβε απόφαση για τη μίσθωση τμήματος επιφάνειας 91,75 τ.μ. για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο Σταθμό Δάφνη της γραμμής 2 του Μετρό έναντι μηνιαίου μισθώματος 600 ευρώ για 6+3 έτη. Επίσης, παρατάθηκε η μίσθωση καταστήματος στο σταθμό Πετράλωνα επί ένα έτος και ανανεώθηκε η μίσθωση 58 θέσεων στάθμευσης από εταιρεία στο πάρκινγκ του σταθμού Νομισματοκοπείο για δύο έτη αντί μηνιαίου τιμήματος 2.900 ευρώ με ΦΠΑ. 

 


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


 

Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ποσού 1.452.162,93 ευρώ με ΦΠΑ για την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Σεπτεμβρίου 2021.
  • Δαπάνη ποσού 438.163,86 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Σεπτεμβρίου 2021 της Τηλεματικής.
  • Δαπάνη ποσού 98.571,63 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Αυγούστου και μετεγκαταστάσεων μηνός Σεπτεμβρίου 2021.
  • Δαπάνη ποσού 18.600 ευρώ που αφορά αφορά υπηρεσίες ανάπτυξης συστήματος διαχείρισης επιβατών και δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες
  • Ανάθεση σε εταιρεία υπηρεσιών ανάπτυξης εφαρμογής διαχωρισμού βασικού δικτύου γραμμών στην Τηλεματική προς χρήση στη Νέα Βάση Συγκοινωνιακών Δεδομένων με αμοιβή 7.870 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Δαπάνη ποσού 3.289,72 ευρώ που αφορά υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας ΑΣΣΚ γραμμής Τραμ προς Πειραιά, μηνός Αυγούστου.
  • Δέσμευση πίστωσης ύψους 1.240 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά προβολή σε συνέδριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*