Παρατάσεις στους διαγωνισμούς για προμήθεια νέων λεωφορείων και αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ

Υπουργείο Υποδομών

Παρατάσεις λίγων εβδομάδων πήραν οι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για την προμήθεια 770 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και της αναβάθμισης 14 συρμών του ΗΣΑΠ, ως είθισται για μεγάλους διαγωνισμούς που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον.

Την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε παράταση ως και τις 29 Νοεμβρίου (η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 8 Νοεμβρίου) στο διαγωνισμό για την επιλογή Αναδόχου που θα αναλάβει την προμήθεια λεωφορείων και των παρελκομένων τους, με σκοπό την Ανανέωση Στόλου Αστικών Λεωφορείων για τις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισθείσας δαπάνης 383,49 εκατ. ευρώ. Η απασφράγιση των προσφορών θα γίνει την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια 770 λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (ηλεκτρικών, υβριδικών και φυσικού αερίου) και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών του κλάδου. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 5 τμήματα-συμβάσεις, με την κάθε εταιρεία να έχει δικαίωμα να υποβάλει προσφορά για μία ή περισσότερες από αυτές. Τα τμήματα του διαγωνισμού είναι τα εξής:

ΤΜΗΜΑ 1: Προμήθεια 100 απλών αστικών λεωφορείων 12m υβριδικής τεχνολογίας EURO VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα κατά το στάδιο της κατακύρωσης  των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού

ΤΜΗΜΑ 2: Προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI,

ΤΜΗΜΑ 3: Προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ

ΤΜΗΜΑ 4: Προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.

ΤΜΗΜΑ 5: Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Η παράδοση των λεωφορείων θα γίνει σταδιακά, με το σύνολό τους να έχει παραδοθεί εντός 20 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Τα 2/3 του συνόλου θα ενταχθούν στον στόλο του ΟΑΣΑ, ενώ τα υπόλοιπα θα ενισχύσουν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, τα πρώτα νέα οχήματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους στα τέλη του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023.

Παράταση και για την αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ

Μικρή παράταση δόθηκε και στο διαγωνισμό για την αναβάθμιση των 14 παλαιότερων συρμών του ΗΣΑΠ, με την ΣΤΑΣΥ να ανακοινώνει, επίσης την περασμένη Παρασκευή, ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών ορίζεται η Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, με τα δικαιολογητικά να πρέπει να κατατεθούν ως και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την επόμενη μέρα. Η αρχική ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ήταν η Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Με το συγκεκριμένο διαγωνισμό προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ θα αναβαθμιστούν 14 συρμοί των πέντε οχημάτων της γραμμής 1 (70 οχήματα) με στόχο την επέκταση της διάρκειας ζωής τους για 25 ακόμα χρόνια. Στο διαγωνισμό περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια ανταλλακτικών για 3 χρόνια.

Για την αναβάθμιση των συρμών θα γίνει αντικατάσταση παλαιών συστημάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και συντήρηση κάποιων συστημάτων τα οποία θα παραμείνουν, ενώ θα προστεθούν και κάποια επιπλέον συστήματα όπως κάμερες και οθόνες. Το σύνολο των 14 συρμών αναμένεται να έχει αναβαθμιστεί μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια (34 μήνες) αλλά οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά, με τον πρώτο ολοκληρωμένο συρμό να παραδίδεται σε 570 ημέρες. Το πλήρες χρονοδιάγραμμα πρόκειται να συμφωνηθεί μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και του αναδόχου μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Η ΣΤΑΣΥ έχει ήδη από την περασμένη εβδομάδα δρομολογήσει στη γραμμή 1 έναν συρμό των γραμμών 2 και 3 ενώ ένας δεύτερος αναμένεται τις επόμενες μέρες. Δεν αποκλείεται όμως να ακολουθήσουν και άλλοι συρμοί αν υπάρχει έλλειψη όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ.

Στα σχέδια της ΣΤΑΣΥ βρίσκεται και η αναβάθμιση 10 επιπλέον συρμών της 10ης παραλαβής, οι οποίοι μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ των ετών 1993-1995.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*