Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα προβλήματα του Προαστιακού, το ηλεκτρονικό εισιτήριο πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις και η «μοίρα» των συρμών στη γραμμή του ΗΣΑΠ

Φωτογραφία: αναγνώστης Athens Transport

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 

Ήταν κοινώς παραδεκτό πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χρήση συρμών των γραμμών 2 και 3 του Μετρό στη γραμμή 1, ήταν πως αυτοί θα παραμένουν εκτεθειμένοι σε συχνούς βανδαλισμούς, όπως συμβαίνει και με το υπόλοιπο τροχαίο υλικό του ΗΣΑΠ. Το ερώτημα δεν ήταν αν θα συμβεί, αλλά πόσο συχνά και με τι συνέπειες. 

Στην παραπάνω φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης, βλέπουμε έναν από τους συρμούς της πρώτης γενιάς του Μετρό σταθμευμένος στον επίσταθμο της Αττικής, καλυμμένο εξ’ ολοκλήρου με γκράφιτι. 

Όσα επιπλέον μέτρα και να λαμβάνονται κατά καιρούς, η γραμμή του ΗΣΑΠ παραμένει ο αδύναμος κρίκος όσον αφορά την ασφάλεια του δικτύου. 

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει μείνει πίσω: Η προσθήκη των προϊόντων κομίστρου των συγκοινωνιών της Αθήνας στις νέες φοιτητικές ταυτότητες (οι οποίες λογικά θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία NFC) είναι σίγουρα μία ευπρόσδεκτη κίνηση και μειώνει τον όγκο καρτών που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται στα πορτοφόλια. Το πρόβλημα όμως είναι πως ενώ η τεχνολογία προχωρά, οι συγκοινωνίες της Αθήνας δεν κινούνται με εξίσου γρήγορη ταχύτητα. Έτσι, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δυνατότητα μετακίνησης στις συγκοινωνίες με τη χρήση τραπεζικών καρτών (που εξαπλώνεται συνεχώς σε μικρές και μεγάλες πόλεις του κόσμου) ή μετακίνησης με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού/εφαρμογής σε smartphone. Έχει σκοπό ο ΟΑΣΑ να τα υλοποιήσει ή περιμένει πρώτα τη λήξη της σημερινής σύμβασης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το 2027; Δείτε και: Πώς θα έπρεπε να είναι το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις συγκοινωνίες της Αθήνας;


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία: Την επόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου λήγει η προθεσμία, μετά και την τελευταία παράταση, για την κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό για τα 770 λεωφορεία για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ οι προσφορές αναμένεται να ανοίξουν την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Μόλις αυτή την εβδομάδα βέβαια το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημοσίευσε επιπλέον απαντήσεις-διευκρινίσεις για το διαγωνισμό, με τη λογική να λέει πως πρέπει να παρέλθει εύλογος χρόνος μέχρι αυτές να ληφθούν υπόψη από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Προς 24ωρη απεργία σε Λεωφορεία – Τρόλεϊ: 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις οδικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΟΣΥ και ΟΑΣΘ προκήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας για την Τρίτη 15 Μαρτίου με θέμα την υπογραφή ΣΣΕ. Η ομοσπονδία έχει καλέσει σήμερα Παρασκευή το υπουργείο σε δημόσιο διάλογο επομένως το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι θα το μάθουμε αργότερα.  

Εξαίρεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις αποζημιώσεις: Παραλείψαμε να το αναφέρουμε στα χτεσινά ‘Νέα του Σιδηρόδρομου’, αλλά είχε μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την εξαίρεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις αποζημιώσεις προς το επιβατικό κοινό. Με απλά λόγια, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο λόγος που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν οφείλει να αποζημιώνει μέχρι και σήμερα για όλες τις σημαντικές καθυστερήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων είναι πως στη συνέχεια η εταιρεία θα ζητούσε να εισπράξει τα ποσά αυτά από το διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ (αφού η πλειοψηφία των προβλημάτων οφείλεται στις υποδομές), ο οποίος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί (ούτε τη δυνατότητα να συντηρήσει τις υποδομές, προσθέτουμε εμείς). 

Προβλήματα στη γραμμή της Χαλκίδας: Aναγνώστης του Athens Transport μας μεταφέρει ένα ‘trip report’ από τη γραμμή της Χαλκίδας του Προαστιακού. Κάποιοι καθημερινοί επιβάτες βέβαια ίσως πουν πως θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα (όπως για παράδειγμα όσοι περίμεναν σήμερα το πρωί στη γραμμή της Χαλκίδας με το δρομολόγιο να καταργείται χωρίς ανακοίνωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ):

Σήμερα επιβιβαστικα στον προαστιακό από τον Αγ. Στέφανο για Χαλκίδα (1550 στις 15:14). Το τρένο ήταν σχετικά άδειο. Εξ αρχής το τρένο καθυστερησε 5’. Φτάνοντας στην Οινόη η καθυστέρηση είχε γίνει 10’. Όμως μας ενημέρωσαν ότι το τρένο θα περιμένει τον συρμό από Θεσσαλονίκη για να υπάρχει ανταπόκριση. Εν τέλη φύγαμε από την Οινόη 16:09 με καθυστέρηση 22 λεπτά. Προφανώς καμία προτυτερη ενημέρωση εξ μέρους τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ετσι αποξενώνουν τους επιβάτες από τον σιδηρόδρομο.

Επιβιβαστικα στην Χαλκίδα για την επιστροφή στο δρομολόγιο 1559 υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην Οινόη. Το τρένο έφυγε 19:15 αντί για 18:49. Πάλι λόγο καθυστέρησης του τρένου από την Θεσσαλονίκη. Ο σιδηρόδρομος έχει απαξιωθεί πλήρως.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Ανεβαίνει κι άλλο το κόστος της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά εξαιτίας των καθυστερήσεων. Αυτή τη βδομάδα η Αττικό Μετρό ενέκρινε δαπάνη θετικών ζημιών λόγω καθυστερήσεων για το διάστημα από 01.10.21 έως 31.12.21, δηλαδή για 92 μέρες ύψους 4.787.683,36 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.). Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είναι επιτακτικό το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές καλοκαίρι. 

Δημοτική συγκοινωνία Χαϊδαρίου: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην αδειοδότηση των παρακάτω δύο γραμμών δημοτική συγκοινωνίας: 3 «ΑΝΩ ΔΑΣΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ» και 4 «ΑΦΑΙΑ – ΔΑΦΝΙ – ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ» ύστερα από έγκριση του ΟΑΣΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, στο δήμο λειτουργεί πιλοτική γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας με προκράτηση θέσεων. 

Δημοτική συγκοινωνία και στην Καλλιθέα: Ο Δήμος Καλλιθέας προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση Δημοτικής Συγκοινωνίας με σκοπό τη σύνδεση των περιοχών που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από τις υφιστάμενες γραμμές, με επιμέρους κέντρα δραστηριοτήτων του. Προς το σκοπό αυτό, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου, πραγματοποιείται η καταγραφή των προτιμήσεων και απόψεων των κατοίκων του Δήμου, επί των προτεινόμενων διαδρομών.

Συγκοινωνιακή απομόνωση του Βαρνάβα: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επανέφερε στη Βουλή το ζήτημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του Βαρνάβα Αττικής καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση με την οποία θίγεται η διακοπή των δρομολογίων των ΚΤΕΛ, ρωτώντας τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της περιοχής. 

Αλληλεγγύη στην Ουκρανία: Η ΟΣΥ, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια προς αποστολή στην Ουκρανία. Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στο αμαξοστάσιο του Ρέντη αλλά δεδομένου του ότι δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση παραπέμπουμε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 1ης και 2ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2022 στον Όμιλο ΟΑΣΑ για τη θυγατρική του εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ Μ.Α.Ε., ποσού, ύψους 4.189.500 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε δαπάνη ποσού 2.176.455,68 ευρώ που αφορά την αποζημίωση προς τα ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει αστικά δρομολόγια σύμφωνα με τη μεταξύ τους σύμβασης (προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Μαρτίου 2022). Το ποσό κατανέμεται ως εξής: ΚΤΕΛ Αττικής 1.259.351,97 ευρώ, ΚΤΕΛ Κορινθίας 607.289,57 ευρώ, ΚΤΕΛ Εύβοιας 180.759,38 ευρώ και ΚΤΕΛ Θήβας 129.054,76 ευρώ.

 


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Aπό τη Διαύγεια

  • Ανάθεση υπηρεσιών εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου του ΟΑΣΑ, από 10.03.2022 και συνολικής διάρκειας έως 4,5 μήνες έναντι αμοιβής 6,99 ευρώ ανά ανθρωποώρα πλέον ΦΠΑ και έως 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 
  • Δαπάνη ύψους 7.736,36 ευρώ που αφορά υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικού εισιτηρίου) γραμμής 3 Μετρό, μηνός Ιανουαρίου 2022.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*