Πώς προχωρούν οι εργασίες επέκτασης του Μετρό (φωτο)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες στα περισσότερα εργοτάξια για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αττικό Μετρό, οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο εργοτάξιο στο φρέαρ του ΓΝΑ (πλησίον του σταθμού Κατεχάκη), με το συγκεκριμένο εργοτάξιο να έχει ήδη παραδοθεί στην κοινοπραξία του έργου ώστε να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες. 

Παράλληλα, οι αρχαιολογικές εργασίες, που συχνά αποτελούν παράγοντα καθυστέρησης των εργασιών, έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο φρέαρ ΕΥΔΑΠ (στο Άλσος Βεΐκου) και συνεχίζονται στους σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας.

Την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό και του Δήμου Αθηναίων το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μεταφυτεύσεις δέντρων από εργοτάξια, όπου αυτό είναι δυνατό. Μεταφυτεύσεις το περασμένο διάστημα έγιναν και στα εργοτάξια του Δήμου Γαλατσίου (μεταφυτεύτηκε το 85% των δέντρων -129 στα 151- από αυτά που απομακρύνθηκαν από εργοτάξια, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου) ενώ πρόκειται να γίνουν και στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου καθώς συνεχίζονται οι εργασίες. 

Κολωνάκι / Αττικό Μετρό Α.Ε.

εξάΠριν από λίγες εβδομάδες, μέσω της έκδοσης ΚΥΑ, προχώρησε και η απαλλοτρίωση εκτάσεων συνολικού εμβαδού 412,25 τ.μ. για την κατασκευή του Σταθμού Ελικώνος στην Κυψέλη, με τη σχετική δαπάνη της Αττικό Μετρό να φτάνει τα 329.800 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθηνών εξήγγειλε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Φεβρουαρίου στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό, διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας καθώς και να καταβληθούν τα μεροκάματα των αργιών της 28ης Οκτωβρίου και 25ης – 26ης Δεκεμβρίου όπως προβλέπεται.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών στη γραμμή 4 έχει ως εξής: 

Μεταφυτεύσεις δέντρων: Στο Δήμο Αθηναίων το ποσοστό των μεταφυτεύσεων από το σταθμό Κολωνάκι έφτασε το 75% με την πλειοψηφία των δέντρων να μεταφέρονται στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων. 

Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στο Δήμο Γαλατσίου, τα δέντρα που πρέπει να απομακρυνθούν για τις ανάγκες του Έργου, από το Φρέαρ Βεΐκου και το Φρέαρ ΕΥΔΑΠ, μεταφυτεύτηκαν στη νησία Βεΐκου, στο ύψος της οδού Αναγεννήσεως, στο parking έξω από το Άλσος Βεΐκου και στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Συνολικά μεταφυτεύτηκαν 56 δέντρα και θα ακολουθήσουν και άλλα σε επόμενες εργασίες.

Αντίστοιχες εργασίες μεταφυτεύσεων θα πραγματοποιηθούν και στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου με την πρόοδο των πρόδρομων εργασιών.

Εργοταξιακές καταλήψεις: Εργοταξιακές περιφράξεις τοποθετήθηκαν στο νέο εργοτάξιο για την κατασκευή του Σταθμού Ελικώνος. Υλοποιήθηκε επίσης εργοταξιακή περίφραξη επί της οδού Τράλλεων και Λεωφόρου Βεΐκου για την κατασκευή της δυτικής εισόδου του Σταθμού Άλσος Βεΐκου. 

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες από τις αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων στους Σταθμούς Ακαδημίας, Αλεξάνδρας, Κολωνάκι, Δικαστήρια. Αρχαιολογικές εργασίες ολοκληρώθηκαν στον εργοταξιακό χώρο του Φρέατος ΕΥΔΑΠ επί της Λεωφόρου Βεΐκου στο Δήμο Γαλατσίου.

Σταθμός Κολωνάκι / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μετακίνηση Αγαλμάτων/Έργων τέχνης: Απομακρύνονται και τα τελευταία γλυπτά από τους υπό κατασκευή Σταθμούς Ακαδημία και Κολωνάκι και αναμένεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων να υποδειχθεί στον Ανάδοχο ο χώρος προσωρινής τοποθέτησής τους.

Γεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα: Με αφορμή την Γεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα της Γραμμής 4Α πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. στο εργοτάξιο του γεωτρυπάνου εντός της Πανεπιστημιούπολης. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία διάτρησης καθώς και τη μεθοδολογία των επί τόπου δοκιμών για τον προσδιορισμό των παραμέτρων της μηχανικής συμπεριφοράς του εδάφους.

Επίσης ολοκληρώθηκε η Γεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου.

TBM Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Παράδοσης εργοταξιακών χώρων στην κοινοπραξία του έργου της γραμμής 4Α: Έπειτα από την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών από την Ανάδοχο εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ A.E.» υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης/Παραλαβής και παραδόθηκαν οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις του Φρέατος ΓΝΑ συνολικής επιφανείας 2.350 τ.μ. στην Ανάδοχο Κοινοπραξία κατασκευής της Γραμμής 4Α «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.» για την εκκίνηση εργασιών κατασκευής του εν λόγω Φρέατος. 

Επίσης μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, παραδόθηκε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στην Κοινοπραξία «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.» χώρος επιφανείας 8.687 τ.μ. για την εγκατάσταση εργοταξίου κατασκευής του νέου κτηρίου Συνεργείου, Επισκευών, Γραφείων, Αποθήκης και Φυλακίου, δίπλα στο ήδη υπάρχον Αμαξοστάσιο Μετρό των Σεπολίων καθώς και χώρος επιφανείας 3.865 τ.μ. για την κατασκευή του νέου Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας της Γραμμής 4Α.

Ακαδημία / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Δείτε επίσης:

Επέκταση Γραμμής 3

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά με 3 σταθμούς, με το στόχο να παραμένει η επέκταση να παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. 

Προ ημερών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού προϋπολογισμού 6.642.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις επεκτάσεις του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι τόσο στους 3 πρώτους σταθμούς της επέκτασης του Μετρό (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) όσο και στους τρεις επόμενους, επιλέχθη ως λύση ανάγκης η εγκατάσταση προσωρινού εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου, χωρίς πύλες εισόδου/εξόδου μέχρις ότου πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια του μόνιμου εξοπλισμού. 

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η εξέλιξη των έργων στην επέκταση της Γραμμής 3 έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Τζαβέλα: Έχουν ολοκληρωθεί αρχιτεκτονικά τελειώματα – βαφές κλιμακοστασίου (τοίχοι, δάπεδα), κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου, τοποθέτηση καταπακτής εισόδου στο επίπεδο οδού, αποκατάσταση οδών Τζαβέλα και Λακωνίας, απόδοση στην κυκλοφορία.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μεσοτοιχιών στα όρια απαλλοτρίωσης του σταθμού, (επίπεδο οδού) και η αποκατάσταση επιφάνειας, (κατασκευή πεζοδρομίου) οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα – Βαφές στα επίπεδα -4, -3, -2, -1, τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στο χώρο 3.14 – 3.16, τοποθέτηση ψευδοροφών και μεταλλικών επενδύσεων (πανέλων), στους τοίχους των κυρίων χώρων στο επίπεδο -1 του σταθμού, η τοποθέτηση γρανιτών και ανοξείδωτων καναλιών (λούκια) στα κλιμακοστάσια και η κατασκευή τοιχίων παρτεριών, τοποθέτηση κοιβόλιθων (επίπεδο οδού), του σταθμού και η αποκατάσταση οδοστρώματος οδού Μαυρομιχάλη.
  • Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί οι μεταλλικές επενδύσεις οροφής και πλαγιοκαλύψεις και η τοποθέτηση πληροφοριακών πινάκων και πινακίδων σήμανσης στις αποβάθρες.
  • Στα υπόγεια τμήματα ΝΑΤΜ του σταθμού έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση γρανιτών στις αποβάθρες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση γρανιτών και ανοξείδωτων καναλιών (λούκια) στα κλιμακοστάσια, τοποθέτηση επενδύσεων (μεταλλικών και γυψοσανίδων) στις σήραγγες πρόσβασης του σταθμού και στην άνω εγκάρσια σήραγγα πρόσβασης.
  • Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Κουμουνδούρου) έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή περιμετρικού τοίχου στο όριο της απαλλοτρίωσης, η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,36 και +21,00, κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου και αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές) και η τοποθέτηση καταπακτής εισόδου στο επίπεδο οδού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιφάνειας, (κατασκευή πεζοδρομίου και περιβάλλοντος χώρου και αποκατάσταση οδοστρώματος οδού Κουμουνδούρου.
  • Στο Βόρειο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Δημητρακοπούλου) έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών στις στάθμες +8,08 και +24,98 και η κατασκευή ηχοαπορροφητικού σοβά, τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (βαφές) και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου και η τοποθέτηση καταπακτής εισόδου στο επίπεδο οδού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή περιμετρικού τοιχίου στο ανατολικό όριο της απαλλοτρίωσης
Σταθμός Πειραιάς / Αττικό Μετρό Α.Ε.
  • Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση φρεατίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται η εφαρμογή βαφής στο κλιμακοστάσιο και η τοποθέτηση θυρών φρεατίου, τοποθέτηση μεταλλικού σκελετού σχάρας επιπέδου οδού και τοποθέτηση χειρολισθήρων και κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου.
  • Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση κυρίως σταθμού (εκκρεμεί μικρό τμήμα της πλάκας οροφής και οι κλίμακες προς το επίπεδο οδού). Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη εισόδου 3, κατασκευή αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (τοποθέτηση γρανιτών στο επίπεδο -1, χρωματισμοί στο επίπεδο -2, κατασκευή γεμισμάτων στο επίπεδο -1, επένδυση τοίχων στο επίπεδο πλατφορμών, τοποθέτηση ψευδοροφών στο επίπεδο -3 και τοποθέτηση γαλβανισμένων μεταλλικών πανέλων στο -3, τοποθέτηση χειρολισθήρων και κιγκλιδωμάτων στα κλιμακοστάσια), ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στα επίπεδα -1, -2 και τοποθέτηση αγωγού εξαγωγής αέρα στο επίπεδο των αποβαθρών (-3), υδροκαθαίρεση των διαφραγματικών τοίχων μεταξύ σταθμού και πρόσβασης 1, υδατοστεγάνωση προσβάσεων 2 & 3, σκυροδέτηση εξωτερικών και εσωτερικών τοιχείων πρόσβασης 1 & 3, τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση πλάκας οροφής προσβάσεων 1 και 2, καθαίρεση κεφαλόδεσμου εισόδου 1 και νότιου μετώπου, τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση πλάκας οροφής εισόδου 2 και αφαίρεση αντηρίδων πρόσβασης 3.
  • Φρέαρ Ρολόι και σήραγγα ΝΑΤΜ πρόσβασης: Έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η τοποθέτηση καταπακτής εξόδου διαφυγής επιπέδου οδού.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό – πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία της Β. Γεωργίου και της οδού Καραΐσκου. Σε εξέλιξη βρίσκονται η αποκατάσταση επιπέδου οδού (κατασκευή εσωτερικών τοιχίων πλατείας, επιχώσεις- συμπυκνώσεις), η κατασκευή ψευδοροφής στο επίπεδο -1, το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση πανέλλων τοίχου στο επίπεδο -1, το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση ανοξείδωτων επενδύσεων στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση γρανιτών δαπέδου στο επίπεδο αποβαθρών, τοποθέτηση κουφωμάτων και υαλοστασίων επιπέδου εισιτηρίων και επιπέδου αποβαθρών (2.4a, 2.4b, 3.25.1, 3.25.2, 2.2, 2.3), τοποθέτηση ανοξείδωτων ορθοστατών κιγκλιδωμάτων στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου.
  • Στο υπόγειο τμήμα σταθμού έχουν ολοκληρωθεί οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης
  • Στις σήραγγες κλιμακοστασίων έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση πανέλων τοίχου και οροφής στα κλιμακοστάσια.
  • Στην είσοδο πλατείας Κοραή και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και δευτερογενή σκυροδέματα. Σε εξέλιξη η κατασκευή οικίσκου ανελκυστήρα στο επίπεδο οδού.
  • Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη και σήραγγα πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυση. Σε εξέλιξη η ανασύσταση αρχαιοτήτων στη εσοχή δαπέδου έκθεσης βοτσαλωτού δαπέδου και η προεργασία για μουσειολογική ανάδειξη.
  • Στο Φρέαρ Αερισμού Δημοτικού Θεάτρου (Ράλλειος) και σήραγγα αερισμού έχει ολοκληρωθεί η σφράγιση προσωρινού αντλιοστασίου και η απόδοση σε κυκλοφορία πεζοδρομίου επί της Β. Γεωργίου.
  • Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχουν ολοκληρωθεί η εκσκαφή και προσωρινή αντιστήριξη, σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης και υδατοστεγάνωση και αποσυναρμολόγηση οικοδομικού γερανού. Σε εξέλιξη οι επιχώσεις – συμπυκνώσεις και καθαίρεση κεφαλόδεσμου και λοιπών κατασκευών από σκυρόδεμα στην επιφάνεια.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο και σήραγγα αερισμού: Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης συνδετήριας σήραγγας και η κατασκευή μόνιμης επένδυσης φρέατος. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση πλάκας οροφής, ενέσεις με πολυουρεθάνες και καθαρισμοί.

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*