Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: δύσκολο καλοκαίρι στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Share

    Μέχρι και πριν λίγες μέρες, οι διοικήσεις των συγκοινωνιών της Αθήνας μιλούσαν για το στόχο αύξησης της επιβατικής κίνησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έτσι ώστε μία στις τρεις μετακινήσεις να πραγματοποιείται με τις αστικές συγκοινωνίες.

    Ο κορωνοϊός όμως δείχνει ότι συνεχίζει να αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πάρει και πάλι την ανιούσα, παρατηρείται και μία -μικρή προς το παρόν- τάση μείωσης της επιβατικής κίνησης, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΑΣΑ από τις επικυρώσεις εισιτηρίων.

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παραμένει σύμμαχος των Ι.Χ. επιλέγοντας για μία ακόμα φορά να επιδοτήσει τα καύσιμα κίνησης χωρίς να λάβει κανένα ανάλογο μέτρο για όσους μετακινούνται -ή θα μπορούσαν να μετακινούνται- με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέτρα που εκτός από οικονομικό χαρακτήρα θα μπορούσαν να είχαν και χαρακτήρα έκτακτης ενίσχυσης της λειτουργίας των μέσων εν όψει του καλοκαιριού.

    Όπως έχουν τα πράγματα, σε λίγες μέρες τίθενται σε ισχύ τα θερινά προγράμματα δρομολογίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ συνεχίζονται τα καθιερωμένα παράπονα για μη λειτουργία του κλιματισμού τόσο στα μέσα σταθερής τροχιάς όσο και στα λεωφορεία, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των ιθυνόντων που μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει να μετακινείσαι αναγκαστικά σε ένα μέσο χωρίς κλιματισμό εν μέσω καύσωνα. Διαφορετικά οι βλάβες θα είχαν επισκευαστεί πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι.

    Καθώς όλα δείχνουν πως τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας δεν μας έχουν διδάξει τίποτα, το καλοκαίρι που τώρα ξεκινά, προβλέπεται δύσκολο για όλους μας.

    Η απορία της εβδομάδας: Γιατί ενώ η τελευταία απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μασκών προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ισχύει από την 1η Ιουνίου η σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ βγήκε στις 23 του μηνός; Πήρε 23 μέρες για να γίνει αντιληπτό ότι δεν έχουν λάβει το μήνυμα όλοι οι επιβάτες;


    Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


    Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Ακολουθούν κάποια μηνύματα που λάβαμε τις τελευταίες μέρες από αναγνώστες, μέσω της ενότητας ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

    Αναγνώστης γράφει σχετικά με την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Δυτική Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας) στο Αιγάλεω:

    Η πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη 1 του ΠΑΔΑ θα πρεπει να βελτιωθεί. Κατά κύριο λόγο γίνεται μέσω του Α15 και Β15. Θα πρεπει να τοποθετηθεί μια αερογέφυρα όπως αυτές στην λεωφόρο Ποσειδώνος για να εξυπηρετούνται οι φοιτητές… Μιλαμε για μια περιοχή που απέχει απο το μέτρο τουλάχιστον 20 λεπτά με τα πόδια και για αυτο θα πρέπει να βελτιώσουμε και να κάνουμε πιο ασφαλή την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο οπου εκατοντάδες φοιτητές επισκέπτονται καθημερινά!!!

    Σημειώνεται πάντως ότι στη Λεωφόρο Αθηνών υπάρχει εδώ και δεκαετίες υπόγεια διάβαση για την εξυπηρέτηση των φοιτητών που χρησιμοποιούν λεωφορεία.

    Ο Δ.Γ. κάνει μία επισήμανση για τις «έξυπνες στάσεις» της τηλεματικής:

    Σχετικά με την τηλεματική: μήπως θα ήταν καλύτερα οι ανακοινώσεις να είναι σε μία γραμμή κάτω και να φαίνονται συνεχώς τα δρομολόγια; Γιατί περιμένουμε να τελειώσουν κάθε φορά όλες οι ανακοινώσεις και μετά για λίγο μόνο να βλέπουμε τα δρομολόγια, αν μπορούσε να αλλάξει αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο

    Τέλος, ένας αναγνώστης που κατοικεί στην ανατολική Αττική και χρησιμοποιεί λεωφορειακές γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ, γράφει σχετικά με τα συγκεκριμένα δρομολόγια, επισημαίνοντας ότι πολλές από τις παρατηρήσεις του ισχύουν και για τα δρομολόγια της ΟΣΥ:

    Τα λεωφορεία που απέκτησαν τα ΚΤΕΛ είναι εμφανώς μεταχειρισμένα, άλλα σε καλή κατάσταση, όμως δεν έχουν παράθυρα όπως απαιτούν οι προδιαγραφές των λεωφορείων του ΟΑΣΑ που διάβασα στις εφημερίδες. Συχνά οι πόρτες τους δεν λειτουργούν και εξυπηρετούνται οι επιβάτες μόνον από την μεσαία ή την πίσω πόρτα. Σε γενικές γραμμές είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ βρώμικα, τα χερούλια, τα παράθυρα, τα καθίσματα κλπ. Υπάρχουν οδηγοί ευγενείς και τυπικοί αλλά επίσης υπάρχουν οδηγοί που καπνίζουν την ώρα που οδηγούν, μιλάνε στο τηλέφωνο ασταμάτιτα ή ακούν μουσική με ακουστικά ή ραδιοφωνάκι με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται τις ειδοποιήσεις των επιβατών για στάση.
    Υπάρχουν λεωφορεία που κυκλοφορούν με ζημιές από τρακαρίσματα, φώτα που δεν λειτουργούν, πόρτες που δεν ανοίγουν, αναρτήσεις οι οποίες φανερά (ακουστικά και αισθητά) έχουν ζημιά, δεν αναγράφουν μπροστά (και σχεδόν ποτέ πίσω) ποιό δρομολόγιο είναι αλλά το έχουν σε ένα χαρτί δεξιά του οδηγού, δεν αναφέρονται τα δρομολόγια στον πίνακα τηλεματικής κλπ.

    Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

    Bonus: «Κόψτε τα ξερά χόρτα», λέει η Πολιτική Προστασία, κάτι που δεν έχει γίνει πλησίον της γραμμής του ΗΣΑΠ, στο Ηράκλειο:

    Ατυχήματα και συμβάντα με λεωφορεία: Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ατυχημάτων ή πυρκαγιών με λεωφορεία απάντησε η διοίκηση της ΟΣΥ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αγιάσογλου, τα λεωφορεία που μισθώθηκαν μέσω leasing φέρουν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, περνούν από ετήσιο έλεγχο ΚΤΕΟ και φέρουν τον προβλεπόμενο εξοπλισμό (πυροσβεστήρες, σφυράκια κλπ). Κατά τις νυχτερινές επιθεωρήσεις ελέγχεται ο εξοπλισμός των λεωφορείων, ενώ τα οχήματα που εμπλέκονται σε ατυχήματα ελέγχονται από επιτροπές και εμπειρογνώμονες. Όπως αναφέρεται, αν και η πρώτη πόρτα των λεωφορείων δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή λόγω των μέτρων του covid, παραμένει η χρήση της ως έξοδος κινδύνου. Τέλος, το προσωπικό της ΟΣΥ λαμβάνει εκπαίδευση μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης της ΟΣΥ, σεμιναρίων και της πλατφόρμας OSY ACADEMY για πλήθος θεμάτων, μεταξύ των οποίων και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

    Ιστοσελίδα ΟΣΥ: Στον αέρα βρίσκεται από αυτή την εβδομάδα και η νέα ιστοσελίδα της ΟΣΥ Α.Ε. Εμείς απλά επαναλαμβάνουμε ότι καθώς η εταιρική δομή των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας δεν αφορά τον περισσότερο κόσμο, καλό θα ήταν να υπήρχε μία κοινή και κεντρική ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το επιβατικό κοινό, κάτι που σχεδιαζόταν πριν λίγα χρόνια να γίνει με το tfa.gov.gr.

    Διερεύνηση ατυχημάτων λεωφορείων: Η ΟΣΥ προχώρησε στη σύσταση τριμελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αίτια των ατυχημάτων που συνέβησαν με λεωφορεία στις 18.05.2022 και στις 26.05.2022 στη Γραμμή Χ95. Και αυτή τη φορά θα σημειώσουμε ότι δυστυχώς η ΟΣΥ διαχρονικά δεν προχωρά στη δημοσιοποίηση των σχετικών πορισμάτων (τα οποία επίσης δεν συντάσσονται από κάποια ανεξάρτητη αρχή αλλά από την ίδια την εμπλεκόμενη εταιρεία) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη διαφάνεια.

    Οδική ασφάλεια και ΜΜΜ: Μιλώντας στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας και Προσομοίωσης, ο Πρόεδρος ΟΑΣΑ κ. Ιωάννης Γκόλιας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στον αστικό ιστό, που καταδεικνύουν το σημαντικά αυξημένο ποσοστό ασφάλειας των ΜΜΜ σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέσα μετακίνησης στις πόλεις, και μάλιστα με συντελεστή που μπορεί να φθάσει το 1:10. Η αυξημένη χρήση ΜΜΜ, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του συνολικού αριθμού τροχαίων ατυχημάτων στο αστικό συγκοινωνιακό σύστημα, ενώ παράλληλα, οδηγεί σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα κινητικότητας, με περιορισμό της κυκλοφορίας ΙΧ στον αστικό ιστό και με συνακόλουθη μείωση του κυκλοφοριακού κορεσμού. Όπως τόνισε ο κ. Γκόλιας, οι πολύ χαμηλοί δείκτες ατυχημάτων, που σχετίζονται με τα ΜΜΜ, δεν συνεπάγονται μείωση της προσπάθειας βελτίωσης των δεικτών αυτών. Αντιθέτως, η αναβάθμιση της ασφάλειας των ΜΜΜ συνεχίζεται διαρκώς, με επικέντρωση στις περιοχές επιβίβασης/αποβίβασης των επιβατών και διάβασης πεζών κοντά σε στάσεις.

    Προβολή στο Μετρό: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε τη δωρεάν προβολή σε διαφημιστικά μέσα του Μετρό εντός του καλοκαιριού α) πιλοτικής εφαρμογής πλοήγησης για μετακινήσεις με τα ΜΜΜ μετά από αίτημα του ΟΑΣΑ, β) μηνύματος ΟΚΑΝΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και γ) του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) με αντάλλαγμα την ανακήρυξη της εταιρείας σε χορηγό επικοινωνίας και την παροχή δωρεάν προσκλήσεων.

    Νέος Ειδικός Συνεργάτης: Στην πρόσληψη ενός Ειδικού Συνεργάτη – Συμβούλου για το γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε η εταιρεία. Ο Ειδικός Συνεργάτης θα απασχολείται επί χρηματοοικονομικών θεμάτων και θεμάτων οικονομικής διοίκησης, ανεφοδιασμού και προμηθειών, που αφορούν τις δράσεις της εταιρείας.

    Πληρωμή ΚΤΕΛ: Το ποσό των 2.176.455,68 ευρώ διέθεσε ο ΟΑΣΑ για την πληρωμή της προκαταβολής μηνιαίας αποζημίωσης Ιουνίου 2022 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ οι οποίες έχουν αναλάβει μεταφορικό έργο στην Αθήνα. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 1.259.351,97 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 607.289,57 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 180.759,38 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 129.054,76 ευρώ  προς το ΚΤΕΛ Θηβών. 

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 6ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2022, για την εταιρεία «ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. (Ο.ΣΥ. Α.Ε.)» ποσού, ύψους 10.356.150 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.

    «Απελευθέρωση αγοράς» στα ΚΤΕΛ: Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς στα ΚΤΕΛ (πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Όπως προέκυψε πάντως από τη σχετική  παρουσίαση του Υπουργού κ. Καραμανλή κατά το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, η απελευθέρωση θα είναι ελληνικού τύπου, αφού η κάθε Περιφέρεια θα πραγματοποιεί διαγωνισμούς για την ανάθεση των υπηρεσιών των ΚΤΕΛ, με την αγορά δηλαδή να είναι απόλυτα έως ασφυκτικά ρυθμιζόμενη.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Καταβολή ποσού 1.659.013,56 ευρώ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου για τον μήνα Μάιο 2022
    • Καταβολή ποσού 458.530,81 ευρώ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή Τηλεματικής για τον μήνα Μάιο 2022
    • Ανάθεση υπηρεσιών απεγκατάστασης, ελέγχου λειτουργικότητας και συσκευασίας – φύλαξης συστημάτων Τηλεματικής από οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ έναντι αμοιβής έως 29.569,05 ευρώ πλέον ΦΠΑ

    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός οδηγού και ενός πωλητή εισιτηρίων λόγω μετάταξής τους στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ενός ελεγκτή κομίστρου λόγω μετάταξής του στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

    Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η ελληνική απάντηση στο εισιτήριο των 9 ευρώ και νέα καθυστέρηση στην επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

 
 

Διαβάστε Περισσότερα