Οι ειδήσεις της Παρασκευής: Μετά το σιδηρόδρομο, στο επίκεντρο και η ασφάλεια των αστικών συγκοινωνιών

902.gr

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Μετά από το σιδηρόδρομο, ο Υπουργός Επικρατείας θα ασχοληθεί και με την ασφάλεια των αστικών συγκοινωνιών, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης τύπου όπου ενημέρωσε για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα στο σιδηρόδρομο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσοχή προς το παρόν είναι στραμμένη αποκλειστικά στο ζήτημα των τρένων καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου υπό όρους ασφαλείας. Στη συνέχεια όμως, η προσοχή του υπουργού θα στραφεί και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε αεροπλάνα, πλοία, ή αστικές μεταφορές. Την τελευταία εβδομάδα πάντως, οι ανακοινώσεις από σωματεία εργαζομένων από σχεδόν όλα τα μέσα είναι συνεχείς, κάνοντας λόγω για ελλείψεις προσωπικού και μέσων που αγγίζουν και το ζήτημα της ασφάλειας.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. απάντησε στην ανακοίνωση των εργαζόμενων του Τραμ, αναφέροντας πως το μέσο δεν μπορεί να συγκριθεί με το σιδηρόδρομο αφού την ευθύνη της ασφαλούς οδήγησης την έχει αποκλειστικά ο ηλεκτροδηγός, ενώ τα μέσα όπως η τηλεματική είναι μόνο επικουρικά. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν κατά καιρούς προβλήματα τα οποία στη συνέχεια αποκαθίστανται.

Όσον αφορά τις τρεις γραμμές του Μετρό, η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και δεκαετίες παρέχοντας ασφάλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εκλείψει τα δυσάρεστα συμβάντα, όπως το δυστύχημα στη γραμμή του Ηλεκτρικού πριν από δύο χρόνια το οποίο όμως αφορούσε μηχάνημα έργων το οποίο κινούταν σε ώρα μη λειτουργίας του μέσου. Σημειώνεται επίσης ότι οι συρμοί της γραμμής 3 του Μετρό κινούνται ακόμα και σήμερα στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο του ΟΣΕ όπου, όπως καταγγέλλεται, υπάρχουν σημαντικές βλάβες στην σηματοδότηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ασφάλεια στις συγκοινωνίες της Αθήνας αντιμετωπίζουν μάλλον τα αστικά λεωφορεία, με κάποια από αυτά να έχουν ηλικία που φτάνει τα 30 έτη. Αν και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 650 λεωφορείων (για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) δεν έχει ανακοινωθεί κανένας σχεδιασμός για την αντικατάσταση του στόλου των παλιών λεωφορείων με νέα, ούτε και έχει γίνει θέσπιση σαφών ηλικιακών ορίων.

Τα παράπονα από επιβάτες, τόσο για λεωφορεία της ΟΣΥ όσο και για αστικά λεωφορεία που έχουν δρομολογήσει τα ΚΤΕΛ είναι συνεχή, ενώ δεν είναι σπάνια και περιστατικά σημαντικών βλαβών ή ακόμα και πυρκαγιών, χωρίς ευτυχώς μέχρι και σήμερα να υπάρξει κάποιος τραυματισμός εργαζόμενου ή επιβάτη.

Δεδομένου του ότι μέχρι τώρα το θέμα της ασφάλειας των συγκοινωνιών αποτελούσε μάλλον «ταμπού» για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη αν έστω και τώρα ανοίξει και αυτή η συζήτηση. Αρκεί βέβαια να δούμε και συγκεκριμένες ενέργειες πέρα από υποσχέσεις.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Μετακίνηση μαθητών άνω των 18 ετών: Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ εγκρίνεται η παροχή δικαιώματος μετακίνησης με μειωμένους τύπους κομίστρου στα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α., σε μαθητές της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι τη λήξη του τρέχοντος εκπαιδευτικού έτους. Όπως σημειώνεται η παροχή αυτή ισχύει εφόσον διασφαλίζεται η ανάληψη και η χρηματοδότηση της απώλειας εσόδου του Ο.Α.Σ.Α.

«Τριαρχία» στο υπουργείο: Όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει περισσότερο τη θέση “τοποτηρητή” στο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως τις εκλογές, και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των σιδηροδρόμων, τη διερεύνηση δηλαδή του δυστυχήματος και το ζήτημα της ασφάλειας. Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του υπουργού μοιράζονται πλέον ανάμεσα στον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο (υπεύθυνο για τις Μεταφορές) και τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη (υπεύθυνο για τις Υποδομές). Οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν την έκδοση διοικητικών πράξεων, καθώς και παράλληλη με τον Υπουργό, νομοθετική πρωτοβουλία και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Νέοι εργαζόμενοι μέσω ΔΥΠΑ: Επιπλέον αποφάσεις για την υποδοχή από την ΣΤΑΣΥ νέων εργαζόμενων από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την απασχόληση ατόμων ηλικίας 55-67 ετών έλαβε η διοίκηση της εταιρείας. Οι αποφάσεις αφορούν τουλάχιστον 74 νέους εργαζόμενους οι οποίοι θα απασχοληθούν σε διάφορες θέσεις μεταξύ των οποίων εκδότες εισιτηρίων, ελεγκτές, τεχνίτες, κηπουροί και διοικητικοί υπάλληλοι σε διάφορα τμήματα της ΣΤΑ.ΣΥ.

Επαναδημοπράτηση για το χαλκό στα λεωφορεία: Άδοξο τέλος είχε η πρώτη προσπάθεια για τη δημοπράτηση του έργου τοποθέτησης αντιμικροβιακών φύλλων χαλκού στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής των λεωφορείων της ΟΣΥ. Στο διαγωνισμό συμμετείχε μόλις μία εταιρεία η οποία και αποκλείστηκε λόγω ελλιπών δικαιολογητικών. Το Δ.Σ. της ΟΣΥ όμως έλαβε απόφαση για επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 889.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (ο προηγούμενος προϋπολογισμός ήταν 952.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ).

Συντήρηση των κλιματιστικών σε Μετρό και Τραμ: Σε δύο εταιρείες θα αναθέσει η ΣΤΑΣΥ τη συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών των κλιματιστικών στους συρμούς που κυκλοφορούν στις τρεις γραμμές του Μετρό (πλην αυτών που δεν διαθέτουν κλιματισμό βεβαίως) και του Τραμ, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό. Η περίοδος της σύμβασης θα είναι δύο έτη, ενώ το τίμημα θα ανέλθει σε 141.780 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τους συρμούς της γραμμής 1, σε 184.954,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τους συρμούς των γραμμών 2 και 3 και σε 151.680 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τους συρμούς του Τραμ.

Νέα ειδική συνεργάτης: Στην πρόσληψη μίας ειδικού συνεργάτη – συμβούλου επί νομικών θεμάτων στο γραφείο του προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ.

Το κόστος των δρομολογίων Μετρό προς Αεροδρόμιο: Αυτές τις μέρες το μοναδικό τμήμα γραμμών του ΟΣΕ στο οποίο κινούνται τρένα με επιβάτες είναι το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο στο οποίο κινούνται μόνο οι συρμοί του Μετρό. Σύμφωνα με έγγραφα της ΣΤΑΣΥ με αποδέκτη τον ΟΣΕ, η ΣΤΑΣΥ κατέβαλε στον ΟΣΕ το 2021, για τα τέλη χρήσης σιδηροδρομικής υποδομής το ποσό του 1.455.921,90 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για τα τέλη χρήσης αερολιμένα 1.084.444,73 ευρώ πλέον ΦΠΑ και για το κόστος ηλεκτροκίνησης το ποσό των 374.953,53 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το 2022 τα ποσά αυτά διαμορφώθηκαν ως εξής: 1.590.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τα τέλη χρήσης σιδηροδρομικής υποδομής, 1.244.673,10 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τα τέλη χρήσης αερολιμένα και 720.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το κόστος ηλεκτροκίνησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ: Μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΥ είναι πλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, σύμφωνα με απόφαση για την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΣΥ. Α.Ε. από τις 13 Φεβρουαρίου. Έτσι, το Δ.Σ. έχει πλέον ως εξής: Ξυπολυτάς Βασίλης – Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Δ.Σ.,. Αγιάσογλου Στέφανος – Οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Καλατζής Νικόλαος – Οικονομολόγος – Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Κουβαράς Αλέξανδρος – Δικηγόρος, μη εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Νταλταγιάννης Δημήτριος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Σπηλιόπουλος Γεώργιος – Δρ. Χημικός Μηχανικός – μη εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. Η θητεία του Δ.Σ. λήγει το Μάρτιο του 2024.

Προαγωγές στην ΟΣΥ: Λίγο πριν την επίσημη προεκλογική περίοδο όταν και θα απαγορεύονται τέτοιες κινήσεις, η διοίκηση της ΟΣΥ προχώρησε στην αναβάθμιση 75 εργαζόμενων της εταιρείας. Μεταξύ άλλων κλητήρας έγινε τεχνίτης οχημάτων εν μία νυκτί.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 2.278.381,37 ευρώ που αφορά την πληρωμή της προκαταβολής μηνιαίας αποζημίωσης Μαρτίου 2023 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 971.917,97 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 971.636,58 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 182.024,74 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 152.802,09 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση Δ.Σ. για καταβολή ποσού ύψους 1.727.931,57 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Ιανουάριο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET
    A.E.
  • Έγκριση Δ.Σ. για καταβολή ποσού ύψους 467.826,23 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Ιανουάριο 2023 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ».

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com


Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η επέκταση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ, ηλεκτρικά λεωφορεία για την Παιανία και το ενδιαφέρον Πιερρακάκη για τις συγκοινωνίες

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*