Νέο εμπόδιο στα έργα της γραμμής 4 του Μετρό, το θέατρο του παραλόγου με τις απεργίες και οι προσλήψεις στον ΟΑΣΑ

φωτογραφία: Saxtus

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Εξελίξεων συνέχεια με τα ΚΤΕΛ: Όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, μέσω τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, τα ΚΤΕΛ μπορούν να παραμείνουν στις αστικές γραμμές της Αθήνας με απευθείας ανάθεση το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, έληξε το “συμφωνητικό δωρεάς” με ισχύ 5 ημερών, που είχε σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση των δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης μέχρι και την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή.

Την ίδια μέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ έλαβε απόφαση για τη «λήψη του έκτακτου μέτρου της επιβολής υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας, στην ΚΤΕΛ Ν. Αττικής, ΚΤΕΛ Ν. Κορινθίας, ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας, ΚΤΕΛ Επαρχίας Θηβών […], λόγω διαπιστωθείσας άμεσα επαπειλούμενης διακοπής της υπηρεσίας οδικών μεταφορών στις περιοχές που διέρχονται οι ανωτέρω γραμμές, […] διαθέτοντας
προς τούτο μέχρι διακόσια (200) λεωφορεία συνολικά.»

Το έκτακτο αυτό μέτρο, προάγγελος του οποίου ήταν η παραπάνω τροπολογία που την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, θα έχει ισχύ από 12 έως 27 Δεκεμβρίου. Τι θα γίνει τότε; Προφανώς επέκταση του έκτακτου μέτρου, εκτός και αν μέχρι τότε το Ελεγκτικό Συνέδριο δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή τετράμηνης παράτασης της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Το πιεστικό χρονοδιάγραμμα των ηλεκτρικών λεωφορείων: Μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία που αναμένει η Αθήνα ως τα τέλη Απριλίου αν δεν έχουν εγκατασταθεί οι φορτιστές τους στα αμαξοστάσια; Προφανώς όχι, και αυτό είναι πρόβλημα. Αυτή την εβδομάδα, η ΟΣΥ έδωσε παράταση λίγων ημερών στο σχετικό διαγωνισμό για τις εργασίες εγκατάστασης του εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια γίνονται ακόμα πιο πιεστικά. Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος πονοκέφαλος των υπευθύνων. Η ΟΣΥ αναμένει πως οι εργασίες θα διαρκέσουν 3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, αλλά τουλάχιστον μία εταιρεία που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό υποστηρίζει πως θα χρειαστεί 3 έως 5 μήνες για να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά.

Το “θέατρο του παραλόγου” με τις απεργίες: Μακάρι να ήταν πρωτοφανές, αλλά οι επιβάτες της ΣΤΑ.ΣΥ. ήταν αυτή την εβδομάδα στο ίδιο έργο θεατές, μετά την προκήρυξη στάσης εργασίας την τελευταία στιγμή, την προσφυγή στη δικαιοσύνη από την ΣΤΑ.ΣΥ. και τελικά την πραγματοποίησή της παρά την περί του αντιθέτου ανακοίνωση από την εταιρεία.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. έκανε λόγο για «άρνηση συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας και απαγόρευσε την υλοποίησή της» παρόλο που (σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής) δεν λήφθηκε κάποιο περαιτέρω μέτρο κατά όσων απέργησαν. Με δική τους ανταπάντηση, τα σωματεία υποστήριξαν πως η ΣΤΑ.ΣΥ. ψεύδεται αφού η δικαιοσύνη απεφάνθη κατά της απεργίας για μερικά μόνο από τα σωματεία και όχι για όλα. Επιπλέον, κατηγορούν την εταιρεία πως ευθύνεται για την ταλαιπωρία των επιβατών αφού διέκοψε τα ηχητικά μηνύματα στους σταθμούς, ανακοίνωσε την αναστολή της απεργίας και δεν φρόντισε για να προγραμματίσει τις αποσύρσεις συρμών.

Βεβαίως το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο λίγο ενδιαφέρει τον κάθε επιβάτη που ταλαιπωρήθηκε. Για μία ακόμα φορά, και ο νόμος που αφορά τις απεργίες καταστρατηγήθηκε αφού ούτε η απεργία προκηρύχθηκε εγκαίρως, ούτε εργάστηκε προσωπικό ασφαλείας, ενώ οι επιβάτες έλαβαν λανθασμένη ενημέρωση για τη στάση εργασίας με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία τους να είναι μεγαλύτερη.

Νέα καθυστέρηση στη γραμμή 4: Στον πάγο μέχρι νεοτέρας μπαίνουν οι εργασίες (δεν είχαν άλλωστε ξεκινήσει) της γραμμής 4 του Μετρό στο εργοτάξιο του Πάρκου Ριζάρη, καθώς με απόφαση του ΣτΕ έγινε μερικώς δεκτή η αίτηση ιδρύματος εφοπλιστή με την οποία ζητούσε τη μετακίνηση του εργοταξίου σε άλλο σημείο. Το δικαστήριο ζήτησε την κατάρτιση νέας περιβαλλοντικής μελέτης (ΤΕΠΕΜ) η οποία θα περιλαμβάνει και τις απόψεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Πάρκο Ριζάρη. Αν και μία καθυστέρηση για το συγκεκριμένο εργοτάξιο δεν απειλεί άμεσα το έργο (θα αργήσει η άφιξη των δύο TBM στο σημείο), αν εν τέλει απαιτηθεί αλλαγή της χωροθέτησης του σταθμού, θα υπάρχει βέβαιη οικονομική και χρονική επιβάρυνση για το έργο.

Αγνοούνται τα ανοικτά δεδομένα του ΟΑΣΑ: Σοβαρή δυσλειτουργία έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην παρουσίαση των δεδομένων του ΟΑΣΑ για τις επικυρώσεις εισιτηρίων στην πύλη ανοικτών δεδομένων της κυβέρνησης data.gov.gr. Είναι χαρακτηριστικό πως από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν ανέβει στοιχεία μόνο για 16 μέρες, λείπουν δηλαδή τα 2/3 των δεδομένων. Ο ΟΑΣΑ γνωρίζει το πρόβλημα, το οποίο αρχικά αποδόθηκε σε δυσλειτουργία της τηλεματικής και προσπαθεί να το επιλύσει. Αναμένουμε λοιπόν για τα στοιχεία, έστω και με καθυστέρηση.

Ενημέρωση των νέων οδηγών: Hμερίδα ενημέρωσης προς τους νεοπροσληφθέντες οδηγούς και τεχνίτες διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής της ΟΣΥ. Στην ημερίδα μίλησαν μεταξύ άλλων και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ κ. Αγιάσογλου και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ξιφαράς αλλά και εκπρόσωποι σωματείων. Οι νεοπροσληφθέντες ενημερώθηκαν για θέματα εργασιακά, μισθολογικά και θέματα που αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους.

Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Συνεχίζεται η ενίσχυση των συγκοινωνιών της Αθήνας με προσωπικό. Πέρα από τους 13 εργαζόμενους αορίστου χρόνου που θα προσληφθούν στον ΟΑΣΑ μέσω ΑΣΕΠ, 17  ακόμα εργαζόμενοι θα ενταχθούν στη δύναμη του ΟΑΣΑ για περίοδο ενός έτους με δικαίωμα παράτασης για ένα έτος ακόμα μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ «Απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών». Εν τω μεταξύ, δύο ακόμα οδηγοί λεωφορείων προσλήφθηκαν στην ΟΣΥ από την προκήρυξη 1/2020.

Ερωτήσεις στη Βουλή για το Μετρό: Το Μετρό μπορεί να λειτουργεί παραδειγματικά σε σχέση με τα λεωφορεία ή τον ηλεκτρικό, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι βουλευτές πιστεύουν ότι η λειτουργία του είναι το σημαντικό πρόβλημα των συγκοινωνιών της Αθήνας. Μετά την ερώτηση από τον βουλευτή και αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη αναφορικά με τα τοπικά δρομολόγια του Μετρό που δοκιμάστηκαν για δύο μέρες, ερώτηση κατατέθηκε και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Κ. Φλώρο για «Σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στο Μετρό».

Πληρωμή προς ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 419.261,71 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό αφορά την προκαταβολή αποζημίωσης για την περίοδο 1-6 Δεκεμβρίου 2023 (οπότε και έληξε η τελευταία σύμβαση) και κατανέμεται ως εξής: 185.313,68 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 171.897,30 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 33.540,94 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 28.509,80 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

mAIgov: Ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr δε γνωρίζει τίποτα για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Ευτυχώς, έχει την τεχνητή ευφυΐα να το παραδεχτεί. Ας ελπίσουμε οι πληροφορίες αυτές να προστεθούν μελλοντικά.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Η ΟΣΥ προχώρησε στη διαγραφή από τις 11/12/2023 ενός οδηγού από τη δύναμη του προσωπικού, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από 17/05/2023 και ενός κλητήρα λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από 24/03/2023.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 4 οδηγών λόγω μετάταξής τους στον ΟΑΣΘ

  • Το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε αίτημα για προβολή έκθεσης του Μουσείου Ακροπόλεως

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Κλιματιστικά στο Μετρό με 24 χρόνια καθυστέρηση, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού για τα αστικά των ΚΤΕΛ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*