Τα ηλεκτρικά λεωφορεία ήρθαν αλλά οι φορτιστές αργούν, ο ΟΑΣΑ αναζητά διευθυντές και η Ελληνικό Μετρό χρηματοδότηση για νέα έργα

ΟΣΥ

Ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας των 140 ηλεκτρικών λεωφορείων Yutong που έφτασαν πριν λίγες μέρες από την Κίνα προκαλεί η καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση φορτιστών στα τέσσερα αμαξοστάσια που θα τα φιλοξενήσουν.

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, υπάρχει εμπλοκή στον διαγωνισμό, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει σε αυτή τη φάση πως κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο, αφού οι όροι του διαγωνισμού ήταν προβληματικοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η απαίτηση για συγκεκριμένη εμπειρία των υποψηφίων («μέχρι δύο παρόμοιες συμβάσεις τα τελευταία τρία χρόνια») περιορίζει τον ανταγωνισμό, ενώ υποστηρίζεται πως δεν προηγήθηκε έρευνα αγοράς για συγκεκριμένα είδη εξοπλισμού ενώ για άλλα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές.

Σημειώνεται πως η αντίστοιχη σύμβαση για την εγκατάσταση φορτιστών σε αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ (στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορήσουν 110 λεωφορεία της Yutong) έχει ήδη υπογραφεί και οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Πλέον, η ΟΣΥ θα πρέπει να βρει λύση για τη φόρτιση των λεωφορείων της (έστω των 38 τα οποία θα δοκιμαστούν σε πρώτη φάση) αφού δεν θα ήταν ιδανικό αυτό να γίνεται αποκλειστικά μέσω των κινητών φορτιστών ταχείας φόρτισης οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για έκτακτες ανάγκες φόρτισης.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ένα ακόμα χρόνο τα λεωφορεία του leasing: Παρατείνεται για ένα ακόμα χρόνο, όπως εξάλλου αναμενόταν, η σύμβαση της μίσθωσης 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας τα τελευταία τρία χρόνια, αφού η ΟΣΥ έλαβε απόφαση για ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης των τριών σχετικών συμβάσεων.

Σημειώνεται πως μέσα στη χρονιά αναμένουμε και το νέο διαγωνισμό για την προμήθεια μέσω leasing 300 λεωφορείων τα οποία όμως (αντίθετα με αυτά που κυκλοφορούν τώρα) θα είναι καινούρια και θα μείνουν στο στόλο της ΟΣΥ για περίοδο 10 ετών. Αυτά ίσως να είναι και τα τελευταία λεωφορεία diesel που θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα.

Όσον αφορά πάντως τις τρέχουσες συμβάσεις μίσθωσης, τα προβλήματα είναι υπαρκτά όχι μόνο λόγω της γνωστής έλλειψης παραθύρων σε κάποια οχήματα αλλά και τις μειωμένης διαθεσιμότητας οχημάτων εξαιτίας βλαβών. Με απόφαση της ΟΣΥ, επιβλήθηκαν και νέες ποινικές ρήτρες στις τρεις εταιρείες για το λόγο αυτό (αφορούν τις συμβατικές περιόδους 22 έως και 33 του έτους 2023). Στην MED BUS & TRUCK CENTER το ύψος της ρήτρας ανήλθε σε 215.752,18 ευρώ συμπεριλαμβανομένου τέλους χαρτοσήμου, στην ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ 54.654,18 ευρώ και στην ΕΘΝΙΚΗ LEASING 8.067,85 ευρώ.

Συγκριτικά, για τις περιόδους 32 και 33 μόνο, οι παραπάνω εταιρείες αποζημιώθηκαν από την ΟΣΥ με 984.381,44 ευρώ, 393.308,16 ευρώ και 546.006,72 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Επιπλέον, η ΟΣΥ εξόφλησε 238 τιμολόγια για εξωσυμβατικές δαπάνες συντήρησης των μισθωμένων λεωφορείων και πιο συγκεκριμένα εξαιτίας υλικών ζημιών προκαλούμενων από τροχαία ατυχήματα συνολικού κόστους 193.876,48 ευρώ.

Αναζητούνται διευθυντές: Μετά την ΣΤΑΣΥ, και ο ΟΑΣΑ στρέφεται στο ευρύτερο κοινό για την πλήρωση θέσεων διευθυντών. Πριν από λίγες μέρες βγήκαν δύο προκηρύξεις για τις θέσεις του Προϊσταμένου/ης Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΑΣΑ ΑΕ και του Προϊσταμένου/ης Γενικής Διεύθυνσης Επιβατικής Εμπειρίας και Μάρκετινγκ Ομίλου ΟΑΣΑ Α.Ε.

Οι προκηρύξεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού και στο LinkedIn, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στην ειδική πλατφόρμα ως τις 15 Μαρτίου. Οι επιτυχόντες θα υπογράψουν σύμβαση 3ετούς διάρκειας με δικαίωμα μίας ισόχρονης ανανέωσής της.

Εν τω μεταξύ, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε τον οριστικό πίνακα κατάταξης για τη θέση του Γενικού Διευθυντή Συντήρησης. Οι υποψήφιοι ήταν μόλις δύο.

Αναζητείται και χρηματοδότηση για έργα Μετρό: Μετά τη γραμμή 4 και την επέκταση της γραμμής 2, έρχεται η ώρα και των υπόλοιπων επεκτάσεων του Μετρό που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στα επόμενα χρόνια. Το κυριότερο πρόβλημα, όπως πάντα, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και για το λόγο αυτό η Ελληνικό Μετρό προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σε μελετητική εταιρεία της προκαταρκτικής μελέτης για τη διερεύνηση τρόπων χρηματοδότησης των νέων γραμμών του Μετρό κόστους 29.500 ευρώ. Ο χρόνος υλοποίησης της σύμβασης είναι 3 μήνες, άρα τότε η εταιρεία ίσως να γνωρίζει πού πρέπει να στραφεί για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.

Ποιους οδηγούς θέλουμε: Συζητήσεις προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες η είδηση πως οδηγός της ΟΣΥ τέθηκε σε διαθεσιμότητα αφού η κάμερα κινητού ενός επιβάτη τον «συνέλαβε» να οδηγεί ενώ χρησιμοποιούσε το κινητό του, με τις σχετικές εικόνες να προκαλούν ενόχληση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ιδιαίτερα καθώς συνέβη σε μία περίοδο που στην επικαιρότητα βρίσκεται η ασφάλεια των μεταφορών. Είχε προηγηθεί και άλλο παρόμοιο συμβάν με οδηγό που κατηγορήθηκε πως έλυνε σταυρόλεξο στο τιμόνι.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας θέλησε πάντως να προβάλει και ένα θετικό παράδειγμα αφού αυτή την εβδομάδα υποδέχθηκε στο γραφείο του και συνεχάρη έναν άλλο οδηγό ο οποίος βρήκε στο λεωφορείο τσάντα με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, laptop και προσωπικά έγγραφα και, χωρίς δεύτερη σκέψη την παρέδωσε.

Προσλήψεις στην ΟΣΥ: Στην πρόσληψη 4 ακόμα τεχνιτών οχημάτων/αμαξωμάτων προχώρησε η ΟΣΥ κάνοντας χρήση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 1/2020.

Νέα καταστήματα στο Μετρό: Ξεκινάει η εκμίσθωση των πρώτων από τα 16 κενά καταστήματα/γραφεία στη γραμμή 1 του Μετρό τα οποία έγιναν διαθέσιμα μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η αρχή θα γίνει με τον σταθμό Ηράκλειο όπου εκμισθώθηκε ένα κατάστημα φυτών και τον σταθμό Άνω Πατήσια όπου εκμισθώθηκε ένα κατάστημα street food/καφέ. Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια 6 ετών με δυνατότητα παράτασης για 2 ακόμα έτη μετά από διαπραγμάτευση.

Διαγωνισμός για πεζογέφυρες: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιθεώρηση των πεζογεφυρών της (κάποιες εκ των οποίων έχουν ηλικία πολλών δεκαετίων) έρχεται η ΣΤΑ.ΣΥ. που πριν λίγες μέρες ανέθεσε σε εταιρεία την «Παροχή Τεχνικών Υπηρεσιών για τη Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης Δημοσίου Διαγωνισμού Ανάθεσης Μελέτης Επιθεώρησης των Πεζογεφυρών της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» αντί ποσού 18.494,23 ευρώ με ΦΠΑ. Οι πεζογέφυρες βρίσκονται άνωθεν των γραμμών του ΗΣΑΠ, ενώ στο έργο θα περιλαμβάνεται και η πεζογέφυρα του σταθμού Χαλάνδρι της γραμμής 3.

Αστικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ: Μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο τρέχων διαγωνισμός για την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών στην Ανατολική και Δυτική Αττική και υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, τα δρομολόγια αυτά θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται από το ΚΤΕΛ μέσω απευθείας ανάθεσης. Με πρόσφατη απόφαση, ο ΟΑΣΑ ενέκρινε την προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης (fast track) για την συνέχιση της παραχώρησης ως το τέλος του 2024 με προϋπολογισμό 27.701.218,77 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Για τη συνέχιση του έργου της παροχής του συγκοινωνιακού έργου προς τα ΚΤΕΛ φέτος, ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε συμπληρωματική δέσμευση πίστωσης ύψους 757.462,62 ευρώ. Όταν υπογραφεί όμως η νέα σύμβαση, το υπόλοιπο του ποσού αυτού θα ανακληθεί.

Υπουργικές τοποθετήσεις: Δύο μετακλητοί συνεργάτες προσελήφθησαν στο ιδιαίτερο γραφείο της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση επιχορήγησης του ΟΑΣΑ με ποσό ύψους 4.811.025 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης από συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού 1.761.267,33 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον Ιανουάριο 2024 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E
  • Έγκριση καταβολής ποσού 1.742.081,79 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον Δεκέμβριο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E
  • Έγκριση καταβολής ποσού 470.429,43 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Ιανουάριο 2024 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
  • Δαπάνη ύψους 462.927,05 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Δεκέμβριο 2023 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 100.000 ευρώ που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών ΟΑΣΑ της σύμβασης 14/2014 (τηλεματική) για την περίοδο Α΄εξαμήνου
  • ‘Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 19.800 ευρώ που αφορά σε καθαρισμό στάσεων τηλεματικής πληροφόρησης
  • Δαπάνη ύψους 17.224,59 ευρώ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Νοεμβρίου 2023 και την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης και αποκατάστασης λειτουργίας τηλεματικού εξοπλισμού στάσεων.
  • Δαπάνη ύψους 7.493,44 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Δεκεμβρίου 2023 και την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης και αποκατάστασης λειτουργίας τηλεματικού εξοπλισμού στάσεων.

  • Το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε την παραχώρηση χώρου στο σταθμό Σύνταγμα στην Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας με σκοπό την πραγματοποίηση έκθεσης καθώς και στην φοιτητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «PROM RACING FORMULA STUDENT TEAM» για την προβολή της.

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού 4 οδηγών λόγω μετάταξής τους στον ΟΑΣΘ

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*