Πώς διαμορφώνονται οι οδικές συγκοινωνίες της Αθήνας, το μέλλον των τρόλεϊ και του τραμ

Αλέξανδρος Λιάρος

Ενισχύεται η παρουσία του ΚΤΕΛ Κορίνθου στην Αθήνα: Το 2020, το ΚΤΕΛ Κορίνθου ήταν -θα λέγαμε- ένας υπεργολάβος του ΚΤΕΛ Αττικής στη σύμβαση που υπεγράφη με τον ΟΑΣΑ για την παροχή συγκοινωνιακού έργου στην Αθήνα λόγω των επειγουσών αναγκών του COVID. Χρόνο με το χρόνο όμως, η παρουσία του ενισχύθηκε και μέσω των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε προφανώς λόγω του ενδιαφέροντος να παραμείνει στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το σχήμα στο οποίο προΐσταται το ΚΤΕΛ Κορίνθου (με τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών ΚΤΕΛ και τουριστικών γραφείων) θα αναλάβει προσεχώς μέσω της εταιρείας ‘Συγκοινωνίες Α.Ε.’ το μεταφορικό έργο στις περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής για περίοδο 8 ετών.

Μέχρις ότου έρθει η ώρα για την υπογραφή των δύο αυτών συμβάσεων (μία για την Ανατολική και μία για τη Δυτική Αττική) και της δρομολόγησης 211 καινούριων λεωφορείων σε 63 γραμμές, ο ΟΑΣΑ πρόκειται να υπογράψει δύο αντίστοιχες προσωρινές συμβάσεις με το ΚΤΕΛ Κορίνθου για το χρονικό διάστημα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Προφανής στόχος είναι μία ομαλή μετάβαση μέχρι τη νέα 8ετή σύμβαση αντί για τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις προς τις 4 εταιρείες ΚΤΕΛ, η τελευταία εκ των οποίων λήγει στις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ, η ανάθεση προς το ΚΤΕΛ Κορίνθου γίνονται με την fast track διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμών, ενώ η τιμή παροχής υπηρεσιών θα ανέλθει σε 2,05 ευρώ/οχηματοχιλιόμετρο πλέον ΦΠΑ και συνολικό ποσό σύμβασης έως 13.637.722,87 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τη Δυτική Αττική και 13.403.943,06 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την Ανατολική Αττική. Ποσό αρκετά μικρότερο από τα 2,339 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο που θα ισχύουν για την επόμενη 8ετία.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Στην αφετηρία ο διαγωνισμός για το leasing: Θέμα λίγων ημερών εκτιμάται πως είναι η έναρξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 καινούριων λεωφορείων diesel μέσω leasing τα οποία θα ενταχθούν στον στόλο της ΟΣΥ για περίοδο 10 ετών. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες μέρες επεκτάθηκε επισήμως για ένα ακόμα έτος η τρέχουσα σύμβαση leasing που αφορά 293 (μεταχειρισμένα) οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας εδώ και μία τριετία. Η νέα είδηση είναι πως η ΟΣΥ βλέπει θετικά την παραμονή των οχημάτων στο στόλο της και μετά το 2025 μέσω αγοράς τους (όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση), αφού η τιμή τους κρίνεται ως συμφέρουσα σε σχέση με το όφελος που θα υπάρξει από την παραμονή των λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας για αρκετά ακόμα χρόνια, παρόλα όσα λέγονται για τον μεγαλύτερο αριθμό βλαβών που αντιμετωπίζουν τα οχήματα αυτά (όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα).

Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. της ΟΣΥ ενέκρινε νέα πληρωμή προς τις εταιρείες που παρέχουν τα λεωφορεία του leasing για την 34η Συμβατική περίοδο: 492.190,72 ευρώ με ΦΠΑ προς την MED BUS & TRUCK CENTER, 273.003,36 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING και 196.654,08 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ.

Το μέλλον των Τρόλεϊ της Αθήνας: Δεν τίθεται κανένα θέμα αντικατάστασης των τρόλεϊ από ηλεκτρικά λεωφορεία για την ΟΣΥ, όπως ακούγεται αραιά και πού από διάφορες πλευρές. Αφενός τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία που θα ενταχθούν προσεχώς στο στόλο της ΟΣΥ (αλλά και τα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου που θα ακολουθήσουν) θα αντικαταστήσουν θερμικά λεωφορεία τεχνολογίας EURO I και EURO II που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1990 και αφετέρου η εταιρεία σχεδιάζει και ένα έργο ανάταξης των τρόλεϊ που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους, το οποίο και θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση ράμπας εισόδου στα οχήματα ώστε να καταστούν προσβάσιμα.

Η αλήθεια είναι πως τα τρόλεϊ έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο χρόνο ζωής από τα θερμικά λεωφορεία αλλά κάποια στιγμή η ΟΣΥ θα έρθει αντιμέτωπη με τη λήψη απόφασης περί αγοράς νέων τρόλεϊ ή μη. Αυτό όμως είναι ένα δίλημμα για το μέλλον. Για την ώρα, τα τρόλεϊ μένουν στις γραμμές τους.

Το μέλλον του Τραμ στη Γλυφάδα: «Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτηρίζουν αρκετοί γνώστες των συγκοινωνιακών θεμάτων το πρόσφατο αίτημα του Δημάρχου Γλυφάδας περί μόνιμης κατάργησης των γραμμών του Τραμ στην πόλη των νοτίων προαστίων. Όπως ανέφεραν στο Athens Transport, δεν υπάρχει περίπτωση κάποια κυβέρνηση να λάβει απόφαση ώστε να ξηλωθεί ένα απολύτως λειτουργικό μέσο σταθερής τροχιάς το οποίο μάλιστα δεν έχει κλείσει ακόμα 20ετία από την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ έχουν γίνει και πολύ πιο πρόσφατες ακριβές επενδύσεις σε αυτό (προμήθεια νέων συρμών, επέκταση του αμαξοστασίου στο Ελληνικό, αναβάθμιση συστημάτων κ.ά.).

Επιπλέον, η λειτουργία του Τραμ περιλαμβάνεται τόσο στον σχεδιασμό της αναβάθμισης της ‘Αθηναϊκής Ριβιέρας’ όσο και στον σχεδιασμό της επένδυσης του Ελληνικού, με το Τραμ να επεκτείνεται ως τον σταθμό του Μετρό Αργυρούπολη με κατασκευή και νέων στάσεων εντός του πάρκου, με έξοδα του επενδυτή.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι, είναι η ανάγκη επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό ως τη Γλυφάδα η οποία βρίσκεται υπό σχεδιασμό από την Ελληνικό Μετρό, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέχρι σήμερα. Ακόμα και αν υπήρχε το Μετρό όμως, το Τραμ θα εξακολουθούσε να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες μετακίνησης, ενώνοντας ουσιαστικά την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τροποποιήσεις δρομολογίων λεωφορείων στον Πειραιά: Τροποποιούνται από την προσεχή Δευτέρα 18 Μαρτίου δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν τον Πειραιά. Συγκεκριμένα, η λεωφορειακή γραμμή 838 επεκτείνεται ως τον Πειραιά και μετονομάζεται σε Ομόνοια – Ρέντης – Παλαιά Κοκκινιά – Πειραιάς, ενώ η γραμμή 827 που ενώνει τον Πειριαά με τη Νίκαια θα έχει νέα αφετηρία στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Επανέρχεται το αίτημα για το εισιτήριο των 9 ευρώ: Επιστρέφει στην επικαιρότητα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του εισιτηρίου των 9 ευρώ με το οποίο θα είναι δυνατή η μετακίνηση για έναν ολόκληρο μήνα, στη θέση του αντίστοιχου κομίστρου που σήμερα κοστίζει 27 ευρώ, αφού ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης ενέταξε το συγκεκριμένο μέτρο στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το λεγόμενο και «κλιματικό εισιτήριο» έκανε την εμφάνισή του σε χώρες της Ευρώπης μέσα στην πανδημία όχι μόνο για να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών αλλά και να αυξήσει τη χρήση των ΜΜΜ που είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά σχεδόν παντού. Στη Γερμανία πάντως η τιμή του αντίστοιχου εισιτηρίου έχει ήδη αυξηθεί από τα 9 στα 49 ευρώ.

Έλεγχοι χωρίς ελεγκτές: Στο ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής, θα λέγαμε πως υπάρχουν δύο σχολές σκέψης – η πρώτη, λέει πως περισσότεροι επιβάτες θα πληρώνουν για τη μετακίνησή τους αν το σύστημα κομίστρου είναι πιο απλό από σήμερα και η δεύτερη, πως αυτό που απαιτείται είναι πιο αυστηροί έλεγχοι εισιτηρίων. Όσον αφορά τα λεωφορεία της Αθήνας, κυρίαρχη μάλλον είναι η πρώτη θεωρία, αφού σε λίγο καιρό αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμαστικά και το σύστημα των ανέπαφων μετακινήσεων (με τη χρήση τραπεζικής κάρτας ή κινητού), αρχικά από τα δρομολόγια του Αεροδρομίου. Οι έλεγχοι πάλι είναι πιο αποδυναμωμένοι από ποτέ, αφού η ΟΣΥ διαθέτει μόλις 35 ελεγκτές, κάτι που εξηγεί το λόγο που πολλοί επιβάτες έχουν χρόνια να δουν έλεγχο εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους.

Δυνατότητα μόνιμων προσλήψεων προς το παρόν δεν υπάρχει αφού ήδη είναι πολύ δύσκολη η πρόσληψη οδηγών και τεχνιτών, με πολλούς επιλαχόντες να απορρίπτουν τις θέσεις όταν ακούν το μισθό που θα λαμβάνουν ως δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά καθώς η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα προς το παρόν δεν αναγνωρίζεται για την αποζημίωσή τους. Ζήτημα πάντως που αργά ή γρήγορα αναμένεται να λυθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Σύντομα οι προσλήψεις στο Μετρό: Μιλώντας για προσλήψεις, το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. έλαβε απόφαση με την οποία στέλνει στο ΑΣΕΠ την προκήρυξη για 54 προσλήψεις προσωπικού στην ειδικότητα του Οδηγού Συρμών, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύντομα επομένως αναμένεται και η έναρξη της διαδικασίας για την αποστολή αιτήσεων.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 3ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης του έτους 2024 στην εταιρεία Ο.ΣΥ. Α.Ε. ύψους 12.630.333,33 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών, καθώς και την αντίστοιχη δόση ύψους 4.820.583,33 ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. Επιπλέον, εγκρίθηκε η καταβολή στον ΟΑΣΑ ποσού ύψους 2.222.023,39 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης από συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 2.125.100,52 ευρώ για την εξόφληση τιμολογίων που αφορούν υπηρεσίες εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ από εταιρείες ΚΤΕΛ, και συγκεκριμένα την προκαταβολή αποζημίωσης Μαρτίου 2024. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 941.419,53 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 869.166,11 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 144.506,84 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών, και 170.008,04 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας. Επιπλέον, το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ ενέκρινε την καταβολή ποσού ύψους 368.597,95 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά στην εκκαθάριση του εκτελεσθέντος έργου που πιστοποιήθηκε για τη χρονική περίοδο από 12 έως 27 Δεκεμβρίου 2023 εν όψει της επιβολής υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας σε ΚΤΕΛ Ν. Αττικής, Ν. Κορινθίας, Ν. Ευβοίας και Επαρχίας Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 462.935,98 ευρώ με ΦΠΑ προς την Advanced Transport Telematics για την μηνιαία ενιαία χρέωση Ιανουαρίου 2024 της Τηλεματικής

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*