Η ώρα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έφτασε!

Αλέξανδρος Λιάρος

Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο είναι πιθανό να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ηλεκτρονικών καρτών που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής. Αν και αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό καθώς ο διαγωνισμός για την προμήθεια των καρτών ATH.ENA CARD αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο στα τέλη του μήνα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν θα αργήσει πολύ.

Με τα σημαντικότερα προβλήματα να έχουν ήδη ξεπεραστεί, το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας θα γίνει πραγματικότητα ίσως και μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, το ζήτημα που είχε προκύψει με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών επιλύθηκε πριν από λίγες μέρες (ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο;) με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να δίνει τη θετική γνωμοδότησή της για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ύστερα από νεώτερη γνωστοποίηση που υπέβαλλε ο ΟΑΣΑ.

Επόμενο στοίχημα είναι η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης των καρτών ATH.ENA CARD που θα πάρουν τη θέση των μηνιαίων καρτών. Καθώς η διαδικασία, όπως περιγράφεται και στο έγγραφο της ανεξάρτητης αρχής είναι αρκετά πιο χρονοβόρα από μία απλή ανανέωση κάρτας, και προϋποθέτει ότι όλοι οι κάτοχοί της θα περάσουν έστω και μία φορά από εκδοτήριο εισιτηρίων, το όλο εγχείρημα φαίνεται πως θα γίνει σταδιακά. Προτεραιότητα θα έχουν όσοι επιλέξουν να κάνουν αίτηση μόνοι τους μέσω διαδικτύου ενώ στη συνέχεια αιτήσεις και ταυτόχρονη έκδοση της κάρτας θα μπορεί να γίνεται και σε εκδοτήρια.

Πώς θα γίνεται η έκδοση καρτών

Για την έκδοση της κάρτας θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση εγγράφου στο οποίο να αναγράφεται ο αριθμός ΑΜΚΑ του επιβάτη, καθώς και η αστυνομική ταυτότητα (ή του διαβατηρίου για αλλοδαπούς επιβάτες που δεν έχουν ΑΜΚΑ και ταυτότητα). Ο εκδότης θα βγάζει επίσης τη φωτογραφία του επιβάτη που θα τυπώνεται πάνω στην κάρτα ή θα σκανάρει έντυπη φωτογραφία του επιβάτη.

Επιβάτες που δικαιούνται μειωμένη ή δωρεάν μετακίνηση θα πρέπει επίσης να προσκομίζουν το ανάλογο πιστοποιητικό (ακαδημαϊκή ταυτότητα, κάρτα ΟΑΕΔ κ.λπ.)

Τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης να γενικευτεί η χρήση των ανώνυμων ATH.ENA TICKET που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά εισιτήρια. Η έκδοσή τους είναι ήδη δυνατή από δεκάδες αυτόματα μηχανήματα καθώς και εκδοτήρια, και σύντομα αναμένεται να εισαχθούν και νέα προϊόντα κομίστρου (π.χ. 11 εισιτήρια στην τιμή των 10) καθώς και τα μειωμένα εισιτήρια. Το μόνο «παρατράγουδο» είναι πως προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για πώληση μεμονομένων ενιαίων εισιτηρίων. Τα ενιαία εισιτήρια πωλούνται σε «πακέτα» τουλάχιστον των 5, με αποτέλεσμα ακόμα και μεμονομένοι χρήστες να πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 7 ευρώ για μία μετακίνηση.

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης η διασύνδεση όλων των αυτόματων μηχανημάτων και των εκδοτηρίων με το τραπεζικό σύστημα ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή με πιστωτικές κάρτες. Αν και οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί, η όλη διαδικασία θα γίνει σταδιακά και απ΄ ό,τι φαίνεται ίσως χρειαστεί να περάσουν μήνες μέχρι οι πιστωτικές κάρτες να γίνονται δεκτές παντού.

Οι μπάρες κλείνουν το 2018

Πότε όμως επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου; Πότε δηλαδή θα χρησιμοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια, τα χάρτινα εισιτήρια θα έχουν καταργηθεί και οι πύλες των μέσων σταθερής τροχιάς θα είναι κλειστές; Στην καλύτερη περίπτωση, στις αρχές του 2018. Αυτό επειδή αφενώς η εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία όλων των επιμέρους συστημάτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος της χρονιάς και αφετέρου επειδή θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι όλοι οι επιβάτες να εξοικοιωθούν και να προχωρήσουν στην αγορά και χρήση των νέων εισιτηρίων και καρτών.

Εξάλλου, η ΣΤΑΣΥ έχει υπογράψει συμβάσεις για τη συντήρηση των παλιών εκδοτικών και ακυρωτικών μηχανημάτων ως τον Ιανουάριο του 2018. Όσον αφορά την εφαρμογή TfA Tickets για έκδοση εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου, αυτή θα λειτουργεί τουλάχιστον ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς ο ΟΑΣΑ ενέκρινε την παράταση της σύμβασης με την εταιρεία που διαχειρίζεται την εφαρμογή ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, το athenstransport.com θα εξακολουθεί να σας ενημερώνει έγκυρα, αναλυτικά και απλά για όλες τις εξελίξεις. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει σειρά άρθρων με όλες τις εξελίξεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. 

4 Comments

  1. Μέχρι να κλείσουν οι μπάρες,ο βασικός λόγος δημιουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δηλαδή η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής δεν υφίσταται,επομένως χάνεται ένας ακόμα χρόνος.Επίσης από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά φύλαξη συνεχώς θα καταστρέφονται μηχανήματα από διάφορους κολλητούς ,τα οποία θα χρυσοπληρώνονται ξανά και ξανά από την τσέπη αυτών που πληρώνουν και μόνο εφόσον οι υπόλοιποι θα περνούν ελεύθερα όπως και πριν.

  2. Ξέρουμε πώς ακριβώς θα χρεώνει; ( μιλάω για την μηνιαία κάρτα ). Θα είναι όπως τώρα ένα σταθερό ποσό και απλά θα χρησιμοποιείς την κάρτα για να ανοίξουν οι μπάρες; Ή θα χρειάζεται check in & check out ( όπως στην Ολλανδία π.χ. ) για να χρεώνει απόσταση;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*