Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017

Με την άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό του Δημοτικού θεάτρου στις 29 Νοεμβρίου 2017 και στο φρέαρ Δεληγιάννη στις 24 Ιανουαρίου, φτάσαμε σε ένα σημαντικό ορόσημο για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Πλέον, η σήραγγα της επέκτασης έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει η αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση του μετροπόντικα.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2013 όταν ξεκίνησε η πορεία των 6,5 χιλιομέτρων από την Αγία Βαρβάρα ως το κέντρο του Πειραιά. Αν και τότε υπολογιζόταν πως θα χρειαστούν 2,5 χρόνια, η εκσκαφή τελικά διήρκεσε λίγο περισσότερο από 4, καθώς το μηχάνημα εκσκαφής σηράγγων έμεινε ακινητοποιημένο για πολλούς μήνες λόγω προβλημάτων τεχνικής, γραφειοκρατικής αλλά και οικονομικής φύσης.

Η προσοχή τώρα επικεντρώνεται στους δύο σταθμούς που βρίσκονται πίσω κατασκευαστικά: στα Μανιάτικα αλλά κυρίως στο σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί το εργοτάξιο έχει «ζωντανέψει» ξανά, και οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με την εκσκαφή ως το πρώτο επίπεδο, την εγκατάσταση προσωρινής αντιστήριξης καθώς και την εγκατάσταση γερανογέφυρας άνωθεν του σταθμού.

Στους τρεις πρώτους σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια) οι εργασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο και εκτός απροόπτου ο στόχος για τμηματική λειτουργία της επέκτασης ως τις 30 Ιουνίου του 2019 φαίνεται πως είναι ρεαλιστικός. Μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς πάντως δεν υπήρχε επίσημη απόφαση της Αττικό Μετρό για την τμηματική λειτουργία μόνο των τριών πρώτων σταθμών ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων λόγω των εργασιών για την εγκατάσταση διάφορων συστημάτων, των δοκιμών που θα απαιτηθούν ή των προβλημάτων στελέχωσης των σταθμών με προσωπικό της ΣΤΑΣΥ.

Η πρόοδος των εργασιών το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Φρέαρ εισόδου ΤΒΜ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοίχων και πλάκας οροφής +62,86 καθώς και η κατασκευή πλακών +47,46, +56,11, +62,86.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες υπογειοποίησης σταθμού ΔΕΗ, οι εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων, οδοστρωσίας και ασφαλτικών.
  • Φρέαρ Μ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κοπής προκατασκευασμένων στοιχείων σήραγγας ΤΒΜ και μόνιμης επένδυσης πυθμένα φρέατος και συνδετήριας σήραγγας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνιμης επένδυσης τοιχίων και θόλου συνδετήριας σήραγγας.
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμού και σκυροδέτησης συνδετήριας σήραγγας.
  • Φρέαρ Πισιδίας: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή βάσης και η εγκατάσταση οικοδομικού γερανού, καθώς και οι κατασκευή προσωρινού περιμετρικού τοίχου περίφραξης. σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης.
  • Σταθμός Νίκαια: Στη βόρεια είσοδο του σταθμού – cut and cover εισόδων 2 & 3, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες χρωματισμών στα περιμετρικά τοιχία της πρόσβασης 2 του σταθμού.
  • Φρέαρ Τζαβέλλα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες παροχής εργοταξιακού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο βόρειο φρέαρ αερισμού του σταθμού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης 2ου επιπέδου.
  • Σταθμός Πειραιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής κεφαλοδέσμου εξόδου κινδύνου και προσβάσεων. Επίσης, ολοκληρώθηκε η διενέργεια αρχαιολογικών τομών, jet grouting στους αρμούς των διαφραγματικών τοίχων καθώς και η διενέργεια διατρήσεων και τοποθέτησης οργάνων ΓΔΠ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής, τοποθέτησης αντηρίδων προσωρινής αντιστήριξης 1ου επιπέδου και εγκατάστασης γερανογεφυρών.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στο υπόγειο τμήμα του σταθμού, σε εξέλιξη (Δεκέμβριος) βρίσκεται η διέλευση του ΤΒΜ.
    Στη σήραγγα πρόσβασης πλατείας Κοραή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης δαπέδου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης τοιχίων και θόλου.
    Στη σήραγγα πρόσβασης πλατείας Μπακογιάννη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης τοιχίων και θόλου.
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή στη θέση κατασκευής βάσης οικοδομικού γερανού που απαιτείται για την αποσυναρμολόγηση του ΤΒΜ. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υδατοστεγάνωσης και κατασκευής πλάκας θεμελίωσης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης και κατασκευής τοιχίων μόνιμης επένδυσης.
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής-προσωρινής αντιστήριξης φρέατος έως +11,00.
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98% (Δεκέμβριος)

Δείτε επίσης:


Γραμμή 4 Μετρό

Για την άνοιξη παίρνει μετάθεση η έναρξη της β’ φάσης του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός) καθώς πρώτα θα πρέπει να λυθούν οι εκκρεμότητες της α’ φάσης. Η Αττικό Μετρό αποφάσισε πως και οι τέσσερις κοινοπραξίες που κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορούν να περάσουν στη β’ φάση του διαγωνισμού, ωστόσο και οι 4 υποψήφιοι κατέθεσαν ενστάσεις εναντίον του αποτελέσματος.

Πλέον, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ως το τέλος της χρονιάς φαντάζει αδύνατη, ενώ στην καλύτερη περίπτωση τα έργα θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2019. Πέραν του κυρίως διαγωνισμού εκκρεμεί και η έναρξη του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες, ο οποίος αναμενόταν να ξεκινήσει τις πρώτες μέρες της χρονιάς.

Εν τω μεταξύ η Αττικό Μετρό επιβεβαίωσε (το γράψαμε πρώτοι στο Athens Transport) πως το πρώτο τμήμα της γραμμή 4 θα περιλαμβάνει τελικά και 15ο σταθμό. Ο σταθμός με την προσωρινή ονομασία “Ελικώνος” θα βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Άλσος Βεΐκου και Κυψέλης εκπληρώνοντας έτσι το αίτημα κατοίκων της περιοχής που είχε και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε επίσης:


Πρόοδος επέκτασης Τραμ

Θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά ή δεν θα ολοκληρωθεί; Η Αττικό Μετρό κρατάει τον Πειραιά στο σκοτάδι σχετικά με το πότε θα παραδοθεί η επέκταση του Τραμ. Οι προβλέψεις για παράδοση προς το φθινόπωρο είναι διακινδυνευμένες δεδομένου ότι ενώ σε άλλα σημεία η γραμμή είναι έτοιμη και το μόνο που απομένει είναι η εγκατάσταση της εναέριας γραμμής, σε δύο σημεία του έργου εκκρεμούν (ακόμα!) οι αρχαιολογικές εργασίες, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών της επέκτασης (Φίλωνος και Ακτή Ποσειδώνος).

Εν τω μεταξύ, ως τις 10 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής της αποβάθρας και της γραμμής του Τραμ στο Σύνταγμα που περιλαμβάνονται στην εργολαβία της επέκτασης του Τραμ ως τον Πειραιά. Μέχρι την ολοκλήρωση των έργων οι συρμοί του Τραμ τερματίζουν στη στάση Λ. Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά κατά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο έχει ως εξής:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Τροχιοδρόμου (επιδομή – σιδηροτροχιές, υποδομή πολυκάναλου και θεμελίωση ιστών Catenary):

  • στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου (από τη στάση Ν. Φάληρο με τη σύνδεση αρχής μέχρι τη γέφυρα Παπανδρέου)
  • στη γέφυρα Παπανδρέου
  • στην οδό Μ. Ασίας (συμπεριλαμβανομένων της αναστροφής Λαμπράκη και του pocket)
  • στην οδό Γρ. Λαμπράκη (από τη γέφυρα Λαμπράκη έως την οδό Βασ. Γεωργίου), με τη διάβαση από Γρ. Λαμπράκη στη Γεωργίου
  • στην οδό Βασ. Γεωργίου (Λαμπράκη- πριν τη Φίλωνος)
  • στην οδό Εθν. Αντιστάσεως (Γεωργίου – Ιπποδαμείας)
  • στην οδό Ομ. Σκυλίτση (Ιπποδαμείας – 34ου Συντάγματος – Τζαβέλλα – διάβαση Τζαβέλλα – Σ.Ε.Φ.)
  • στη γέφυρα Μυρτιδιώτισσας έως και τη σύνδεση στην υπάρχουσα γραμμή στο Σ.Ε.Φ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης ιστών Catenary και κατασκευών της Εναέριας Γραμμής Έλξης των ως άνω περιοχών με τελειωμένο τροχιόδρομο και τροχιοδρόμου (χωματουργικά και επιδομή) στην περιοχή της τερματικής στάσης στο Σύνταγμα.

Αναφορικά με λοιπές εργασίες (αστικός σχεδιαδμός κ.λπ.):

  • Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, ολοκληρώνονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στα πεζοδρόμια και ασφαλτικών στο οδόστρωμα.
  • Στη γέφυρα Παπανδρέου και την οδό Μ. Ασίας, ολοκληρώθηκε η τελική ασφαλτόστρωση στο οδόστρωμα.
  • Στην αναστροφή Λαμπράκη, ολοκληρώθηκαν τα ασφαλτικά και ο αστικός σχεδιασμός.
  • Στη γέφυρα Λαμπράκη, έχει ανεγερθεί η πεζογέφυρα διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου και έχει αποδοθεί σε χρήση, ενώ είναι σε εξέλιξη λοιπές εργασίες ολοκλήρωσης της πεζογέφυρας. Επίσης, έχει ανεγερθεί και ο φορές του παρακείμενου ανελκυστήρα.
  • Στην οδό Γρ. Λαμπράκη, ολοκληρώθηκε ο αστικός σχεδιασμός στο απέναντι και το προσκείμενο πεζοδρόμιο συμπεριλαμβανομένων των στάσεων (χωρίς στέγαστρα και εξοπλισμό) Λαμπράκη, Ευαγγελιστρίας και Δεληγιάννη, καθώς και οι εργασίες οδοφωτισμού.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αστικού σχεδιασμού σε όλο το απέναντι πεζοδρόμιο, στο προσκείμενο από την οδό Γρ. Λαμπράκη μέχρι τη Φίλωνος, συμπεριλαμβανομένης της στάσης Κοραή (Δημαρχείο), καθώς και οι εργασίες οδοφωτισμού στην ίδια περιοχή.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αρχαιολογικής ανασκαφής στην οδό Φίλωνος καθώς και οι εργασίες κατασκευής του νέου Υ/Σ.
  •  Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ολοκληρώθηκε η τελική ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος από την οδό Τσαμαδού έως την οδό Βενιζέλου, καθώς και ο αστικός σχεδιασμός στο απέναντι πεζοδρόμιο και στο προσκείμενο από το μέσον του 1ου οικοδομικού τετραγώνου της οδού Γεωργίου έως την οδό Ιπποδαμείας, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων Αγ. Τριάδας και Ιπποδαμείας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του οδοστρώματος στην περιοχή της στάσης Ιπποδαμείας.
  • Στην Ακτή Ποσειδώνος, σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή της τερματικής στάσης και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μετατόπισης δικτύων ΟΚΩ καθώς και η κατασκευή επιδομής τροχιοδρόμου.
  • Στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, από την οδό Ευριπίδου μέχρι την οδό Τζαβέλλα οι εργασίες στο οδόστρωμα καθώς και οι εργασίες του αστικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της στάσης Ανδρούτσου, ενώ είναι σε εξέλιξη από την 34ου Συντάγματος μέχρι την οδό Ευριπίδου, συμπεριλαμβανομένης της στάσης 34ου ΣΠ και στον κόμβο Τζαβέλλα.
  • Στη στάση Σ.Ε.Φ. και την πλατεία Αλικάκου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού και ανακατασκευής της στάσης.
  • Στο Σύνταγμα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Ο.Κ.Ω. και διαμόρφωσης στο δυτικό πεζοδρόμιο της Λεωφ. Αμαλίας – Ξενοφώντος – Όθωνος και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής του τροχιοδρόμου και της στάσης.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*