Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τι έκανε (και τι δεν έκανε) για τις συγκοινωνίες της Αθήνας ο Κώστας Καραμανλής

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

«Μπήκε στην πολιτική με μισή καρδιά», «δεν είχε επίγνωση της πολυπλοκότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», «δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με το ζήτημα του σιδηρόδρομου λόγω άλλων προτεραιοτήτων»: τρία μόνο αποσπάσματα από όσα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη θητεία του Κώστα Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ποιο ήταν το στίγμα που άφησε όμως ο πρώην υπουργός όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας; Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2019 με την ατυχή δήλωση περί «αποβρασμάτων» για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο κ. Καραμανλής ουδέποτε ασχολήθηκε ξανά με το συγκεκριμένο θέμα ενώ αργότερα μείωσε και την τιμή του εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ (μέσω της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ).

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να καλύψει τον υπουργό του, όχι μόνο μετά τη γκάφα αυτή (εκείνο τον Αύγουστο του 2019 δήλωσε πως «οι συγκοινωνίες θα αλλάξουν ως το φθινόπωρο») αλλά και ένα ακριβώς χρόνο αργότερα όταν δέχτηκε επικρίσεις (ακόμα και από τον επιδημιολόγο κ. Τσιόρδα) για τα φαινόμενα συνωστισμού στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το Υπουργείο προώθησε την επισκευή περισσότερων ακινητοποιημένων λεωφορείων αλλά και ακινητοποιημένων συρμών του Μετρό ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια, ωστόσο η ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας βασίστηκε κυρίως σε ημίμετρα: στη μίσθωση μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing (τα οποία σύμφωνα με οδηγούς εμφανίζουν πολλά και συχνά προβλήματα) αλλά και στην περίφημη ανάθεση γραμμών σε εταιρείες ΚΤΕΛ που επίσης έχει ημερομηνία λήξης (μέχρι πιθανότατα να παραταθεί ξανά αφού προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική).

Τη στιγμή που πόλεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο θέτουν φιλόδοξους στόχους για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα έστω για την απόσυρση των σχεδόν σάπιων πλέον λεωφορείων που κυκλοφορούν εδώ και μία 30ετία. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (τελικά θα έρθουν 650) είναι βεβαίως η πιο θετική είδηση της τετραετίας -αν και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι προκηρύχθηκε μετά την ακύρωση διαγωνισμού για την προμήθεια 750 λεωφορείων το 2019.

Ως αποτυχία πρέπει να καταγραφεί όμως το ότι δεν προωθήθηκε η προμήθεια νέων συρμών Μετρό για τα δρομολόγια του Αεροδρομίου, αν και ήταν εξαγγελία του υπουγού εδώ και χρόνια. Όσο για τις προσλήψεις, η εικόνα είναι μικτή αφού πραγματοποιήθηκαν σε σημαντικό αριθμό, αλλά όχι αρκετές ώστε να μην υπάρχουν πλέον ελλείψεις προσωπικού.

Ασφαλώς πιο θετικό ήταν το αποτύπωμα στις συγκοινωνιακές υποδομές, με την παράδοση των σταθμών του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά, την έναρξη κατασκευής της γραμμής 4 και τους διαγωνισμούς για την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον αλλά και του Προαστιαού προς Λαύριο και Ραφήνα (που σίγουρα δεν θα δούμε σύντομα).

Όσοι θέλουν να εκθειάσουν τον πρώην υπουργό θα μπορούσαν να επικαλεστούν κάποιες από τις παραπάνω κινήσεις του: προχώρησε σε θετικές ενέργειες αν και «προφανώς δεν είναι δυνατό να λύσουμε όλα τα προβλήματα σε τόσο λίγο χρόνο», όπως πολύ συχνά δήλωνε και ο ίδιος.

Για τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας πάντως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να ζητούν λύσεις. Πάνω από όλα απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών σε βάθος χρόνου και όχι λύσεις που θα σκαρώνονται εκ του προχείρου έπειτα από κριτική που θα δέχεται ο εκάστοτε υπουργός. Τροφή για σκέψη για όποιον καθίσει στην ίδια καρέκλα μετά τις επόμενες εκλογές.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


«16 μήνες δεν έχει λογοδοτήσει κανείς»: Το δυστύχημα στη γραμμή του ΗΣΑΠ το Νοέμβριο του 2021 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος θυμίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ. «Δυστυχώς, μέχρι τώρα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, όλα αυτά αποδείχτηκαν λόγια, καθώς ούτε κανένα «μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο», ούτε έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τραγικά γεγονότα» αναφέρουν προσθέτοντας, «μήπως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που όπως διαβάζουμε έχει ζητήσει τις δικογραφίες για όλα τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 15 χρόνων, να ζητήσει και τη δικογραφία του δυστυχήματος, με θύμα τον Πέτρο;»

Επιστολή Μιχάλη Παπαδόπουλου για τις άδειες οδήγησης: Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπεύθυνος για τις μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη (έχουν υπάρξει και σχετικές επικριτικές ανακοινώσεις από σωματεία) αλλά αντίθετα με τον κ. Καραμανλή παραμένει στη θέση του και διαχειρίζεται ζητήματα μεταφορών πλην του σιδηρόδρομου. Αυτή την εβδομάδα ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών όλων των Περιφερειών της χώρας, μέσω της οποίας θίγει το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών οδήγησης (κατά μέσο όρο 85 μέρες με την τάση να είναι αυξητική, όπως αναφέρει). Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Παπαδόπουλος ζητά από τις Περιφέρειες να μεριμνήσουν για την στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στάσεις στο Χαλάνδρι: Στην εγκατάσταση καινούργιων στεγάστρων σε 30 στάσεις της Δημοτικής Συγκοινωνίας, σε κάποιες από τις οποίες εξυπηρετούνται και λεωφορεία του ΟΑΣΑ, προχώρησε ο Δήμος Χαλανδρίου, χάρη σε μια ακόμα χρηματοδότηση που εξασφάλισε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Δαπάνες για λεωφορεία leasing: Το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής 59 μισθωμένων λεωφορείων (leasing) από την εταιρεία ΑΦΟΙ Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ. Α.Ε. Η ΟΣΥ ενέκρινε επίσης αρκετές πληρωμές τις τελευταίες μέρες προς τις εταιρείες που παρέχουν τα μεταχειρισμένα αστικά λεωφορεία μέσω leasing. Μεταξύ αυτών:

  • Εξόφληση 392 τιμολογίων συνολικής αξίας 193.056,19 ευρώ προς τις εταιρείες Med Bus & Truck Center – Μεσογειακό Κέντρο Φορτηγού και Λεωφορείου ΑΕ, Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ και Εθνική Leasing ΑΕ που αφορούν εξωσυμβατικές δαπάνες συντήρησης των μισθωμένων λεωφορείων και πιο συγκεκριμένα εξαιτίας υλικών ζημιών προκαλούμενων από τροχαία ατυχήματα εξαιτίας υπαιτιότητας της Ο.ΣΥ. Α.Ε..
  • Δαπάνες 984.381,44 ευρώ με ΦΠΑ προς την Med Bus & Truck Center – Μεσογειακό Κέντρο Φορτηγού και Λεωφορείου ΑΕ, 552.811,84 ευρώ με ΦΠΑ προς την Εθνική Leasing ΑΕ και 393.308,16 ευρώ με ΦΠΑ προς την Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ που αφορούν αποκλειστικά σε υπηρεσία εκμίσθωσης οχημάτων για την εικοστή (20) και εικοστή πρώτη (21) Συμβατική περίοδο
  • Οι ίδιες ακριβώς δαπάνες προς τις τρεις εταιρείες και για την για την εικοστή δεύτερη (22) και εικοστή τρίτη (23) Συμβατική περίοδο.

Επιπλέον, επιβλήθηκαν ποινικές ρήτρες και προς τις τρεις εταιρείες για το έτος 2022 καθώς η ημερήσια διαθεσιμότητα των μισθωμένων οχημάτων υπολειπόταν του οριζόμενου ποσοστού στις συμβάσεις ως εξής: 137.544,54 (με τέλος χαρτοσήμου) στην Med Bus & Truck Center, 72.781,59 ευρώ στην Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ και 6.930,84 ευρώ στην Εθνική Leasing ΑΕ.

Τέλος, ελήφθη απόφαση για αφαίρεση δια συμψηφισμού, από το μηνιαίο οικονομικό αντάλλαγμα για
την εικοστή (20) και εικοστή πρώτη (21) Συμβατική περίοδο, της δαπάνης του κόστους εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του εξοπλισμού τηλεματικής στα μισθωμένα οχήματα, καθόσον η εν λόγω υπηρεσία δεν παρεσχέθη από τις αναδόχους – εκμισθώτριες, αλλά από την εταιρεία Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. Το συνολικό ποσό και για τις τρεις εταιρείες ανέρχεται σε 315.272,70 ευρώ με ΦΠΑ και θα αποδοθεί στον ΟΑΣΑ.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Η Γενική Γραμματέας Υποδομών ενέκρινε την καταβολή επιχορήγησης ύψους 2.970.368,93 ευρώ με ΦΠΑ προς τον ΟΑΣΑ για τον μήνα Μάρτιο έτους 2023 η οποία θα καλύψει τη δαπάνη της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ. Επίσης, χρηματοδότηση ύψους 2.094.750 ευρώ προς την ΣΤΑΣΥ ως την 3η μηνιαία δόση για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών,


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.727.931,57 ευρώ με ΦΠΑ για την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Ιανουαρίου 2023
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 21.000 ευρώ για υπηρεσίες Digital Marketing και διαχείριση Social Media μέχρι τέλος του 2023.
  • Δαπάνη ύψους 57.621,65 ευρώ με ΦΠΑ προς την «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την μηνιαία ενιαία χρέωση Ιανουαρίου 2023 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 10.204,58 ευρώ με ΦΠΑ για υπηρεσίες αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Δεκεμβρίου 2022 και παροχή υπηρεσιών επανεγκατάστασης εξοπλισμού.

  • Απόφαση Δ.Σ. για προβολή των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2023» ύστερα από αίτημα του Δήμου Πειραιά. Απόφαση και για την παραχώρηση χώρου του σταθμού Σύνταγμα, στην Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πραγματοποίηση μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης δωρεάν στο επιβατικό κοινό

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: Μετά το σιδηρόδρομο, στο επίκεντρο και η ασφάλεια των αστικών συγκοινωνιών

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*