H πρόοδος των έργων -και η πρώτη επίσημη καθυστέρηση- στη γραμμή 4 του Μετρό (φωτογραφίες)

Φρέαρ TBM Βεΐκου. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Παρά τη διαμάχη σχετικά με την κατασκευή του σταθμού της γραμμής 4 του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων που βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι εργασίες κατασκευής του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Γουδή προχωρούν ικανοποιητικά στα περισσότερα εργοτάξια του έργου αν και δεν λείπουν και οι καθυστερήσεις.

Αυτό το μήνα, παρά τις προηγούμενες διαψεύσεις, έγινε γνωστό πως το έργο έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα έτος καθυστερήσεων, με το κύριο αίτιο για μία ακόμα φορά να είναι η αργή πρόοδος των πρόδρομων εργασιών (παράκαμψη δικτύων κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικά κ.λπ.) που με τη σειρά τους συμπαρασύρουν και τις κύριες εργασίες, ιδιαίτερα στο ένα άκρο της γραμμής (Άλσος Βεΐκου). Εκεί, ο μετροπόντικας «Νίκη» βρίσκεται υπό συναρμολόγηση και δεν αναμένεται να ξεκινήσει την εκσκαφή πριν τις αρχές του νέου έτους, ακόμα αργότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο άλλος μετροπόντικας, γνωστός ως «Αθηνά», συνεχίζει χωρίς σημαντικά προβλήματα τις εργασίες στο άλλο άκρο της γραμμής, έχοντας μέχρι στιγμής σκάψει τουλάχιστον το 1/4 του πρώτου μεσοδιαστήματος μεταξύ του φρέατος Κατεχάκη και του φρέατος Δικαιοσύνη, πλησίον του πάρκου στο Γουδή. Παράλληλα, καθώς το μηχάνημα προχωράει στο υπέδαφος, συνεχίζεται και η συναρμολόγηση των τμημάτων που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Η πρόοδος των εργασιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ελληνικό Μετρό, έχει ως εξής:

Φρέαρ TBM Βεΐκου: Στο Φρέαρ TBM Βεΐκου, το ποσοστό κατασκευής του (εκσκαφή, προσωρινή αντιστήριξη, αποστράγγιση) ανέρχεται πλέον στο 54%. Επίσης, το Σεπτέμβριο έφτασαν στο εργοτάξιο όλα τα τμήματα της κοπτικής κεφαλής του TBM «Νίκη». Κατασκευάστηκε στέγαστρο για τη συναρμολόγηση και την προστασία της κεφαλής και ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες συγκόλλησής της. Στον πυθμένα του φρέατος σκυροδετήθηκαν τα 20 πρώτα μέτρα της κλίνης του TBM. Στην επιφάνεια του εδάφους βρίσκεται σε εξέλιξη η συναρμολόγηση του νέου δικτυωτού γερανού. Ταυτόχρονα, συναρμολογούνται και τα τμήματα της ασπίδας του TBM όπως και το υποστηρικτικό βαγόνι (gantry) No 2.

Φρέαρ Δικαιοσύνης: Το πρώτο φρέαρ αερισμού που θα συναντήσει το TBM Αθηνά είναι το Φρέαρ Δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 32 από τους συνολικά 64 πασσάλους.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Φρέαρ TBM Κατεχάκη – TBM «Αθηνά» & Φρέαρ ΓΝΑ: Στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη, η «Αθηνά» συνεχίζει το ταξίδι της έχοντας σκάψει 176,23 μ από τα 736,21 μ του πρώτου μεσοδιαστήματος (Κατεχάκη – Φρ. Δικαιοσύνης) με το ποσοστό προόδου εκσκαφής να φτάνει το 24%. Επιπλέον, συνδέθηκε το υποστηρικτικό βαγόνι (gantry) Νο3 με το No2 εντός της σήραγγας TBM και με το πέρας των συναρμολογήσεων ξεκίνησε η διαδικασία καταβίβασης του υποστηρικτικού βαγονιού No4 στον πυθμένα του φρέατος. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύνδεσης (ηλεκτρικές και υδραυλικές) και του 4ου βαγονιού με το TBM Αθηνά ξεκίνησαν πάλι οι δοκιμές και οι προετοιμασίες για την επανέναρξη της εκσκαφής.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Επίσης, επεκτάθηκε ο ιμάντας στον ταινιόδρομο και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την έδραση της γερανογέφυρας ενώ κατασκευάστηκε πεζοδιάδρομος στη σήραγγα. Στο Φρέαρ ΓΝΑ ολοκληρώθηκε η εκσκαφή του φρέατος με χρήση υδραυλικής σφύρας.

Σταθμός Δικαστήρια: Στον σταθμό Δικαστήρια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων και πλέον κατασκευάζεται ο κεφαλόδεσμος των πασσάλων.

Σταθμός Δικαστήρια. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Σταθμός Ακαδημία: Ολοκληρώθηκαν οι πάσσαλοι περιμετρικά του κεντρικού ορύγματος του σταθμού Ακαδημία. Επίσης, καθαρίστηκε το φρεάτιο ΕΥΔΑΠ και αποκαταστάθηκε άμεσα το τμήμα του αγωγού που είχε υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης πασσάλου. Επιπλέον, πραγματοποιούνται προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διαμόρφωση επιπέδου εκσκαφής και την κατασκευή κεφαλόδεσμου.

Σταθμός Κολωνάκι. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Σταθμός Κολωνάκι: Στον σταθμό Κολωνάκι έχει ξεκινήσει η εκσκαφή του 1ου επιπέδου και διενεργούνται προετοιμασίες για τη διάτρηση της 1ης σειράς αγκυρίων. Παράλληλα, εκτελούνται εργασίες εγκατάστασης οργάνων Γεωμηχανικής και Δομητικής Παρακολούθησης για την παρακολούθηση του έργου, των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.

Σταθμός Καισαριανή. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Μετατόπιση δικτύων: Στον σταθμό Άλσος Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Φυσικού Αερίου. Στον σταθμό Ελικώνος ολοκληρώνονται οι εργασίες παράκαμψης δικτύου ΔΕΔΔΗΕ. Στον σταθμό Αλεξάνδρας συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ. Επιπλέον, στο Φρέαρ Φορμίωνος ολοκληρώθηκε η παράκαμψη δικτύου ΔΕΔΔΗΕ. Τέλος, στον σταθμός Καισαριανή ξεκίνησαν οι εργασίες μετατόπισης δικτύου Φυσικού Αερίου, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ και τηλεπικοινωνιών.

Σταθμός Ζωγράφου. φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό

Αρχαιολογικές εργασίες: Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική διερεύνηση στην οδό Ιπποκράτους, στο φρέαρ αερισμού του σταθμού Γαλάτσι. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες στους σταθμούς Κυψέλη, Εξάρχεια, Ακαδημία, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη και Ζωγράφου. Επιπλέον, ξεκίνησε η αρχαιολογική διερεύνηση στον εργοταξιακό χώρο του φρέατος αερισμού του Αγ. Θεράποντα του σταθμού Ζωγράφου. Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική διερεύνηση στο Φρέαρ Διακλάδωσης το οποίο βρίσκεται στο πάρκο Ναϊάδων πλησίον του σταθμού Καισαριανή.

Δείτε επίσης:

Γραμμή 2 Μετρό

Στις αρχές του 2024, αργότερα από το αναμενόμενο, αναμένεται πως θα ξεκινήσει η β’ φάση του διαγωνισμού για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη ως το Ίλιον (περιοχή Άγιος Νικόλαος) με τρεις νέους σταθμούς.

Φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο μεγάλο διαγωνισμό που ξεκίνησε στις αρχές τις χρονιάς κατέθεσαν -ύστερα από τέσσερις παρατάσεις- τέσσερις εταιρείες.

Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 550.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ αφορά επέκταση της γραμμής μήκους περίπου 4 χλμ. με τρεις νέους σταθμούς: Παλατιανή, Ίλιον και «Άγιος Νικόλαος». Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ τριών επιπέδων στον σταθμό Παλατιανή, καθώς και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3 και η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα.

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*