Το μέλλον των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας (χάρτης)

TBM «Αθηνά» / Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

24 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες Κυριακή από τη μέρα που το σύγχρονο Μετρό της Αθήνας άνοιξε τις πύλες του για το επιβατικό κοινό. Μέσα σε αυτό το διάστημα υλοποιήθηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα επεκτάσεων το οποίο, αν και επιβραδύνθηκε μέσα στη δεκαετία της κρίσης, πλέον έχει ανακτήσει τους ρυθμούς του με έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη και υπό δημοπράτηση, ενώ μελετούνται και οι επεκτάσεις που θα δούμε μελλοντικά.

Πώς διαμορφώνεται όμως σήμερα ο χάρτης των επεκτάσεων της Ελληνικό Μετρό; Ας δούμε τι προβλέπεται ανά γραμμή:

Γραμμή 1: Επεκτάσεις βόρεια και νότια

Ένα παλιό και ένα νέο σχέδιο για την επέκταση της παλιάς γραμμής του ΗΣΑΠ, που έχει ιστορία από το 1869 όταν άνοιξε ως η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή της χώρας ενώνοντας την Αθήνα με τον Πειραιά, έχει στα σκαριά η Ελληνικό Μετρό.

Ελληνικό Μετρό

Το παλιό σχέδιο, παραλλαγές του οποίου ακούμε εδώ και 20 χρόνια, αφορά την επέκταση της γραμμής από την περιοχή της Κηφισιάς (ο σημερινός τερματικός σταθμός θα γίνει υπόγειος) ως την Εθνική Οδό στο ύψος του Κόμβου Βαρυμπόμπης μέσω της Νέας Ερυθραίας όπως ανακοινώθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για μία παραλλαγή του παλαιότερου σχεδίου που προέβλεπε επέκταση της γραμμής μέχρι και τον Άγιο Στέφανο.

Νεότερης έμπνευσης είναι η νότια επέκταση της γραμμής μέσω δημιουργίας κλάδου ο οποίος θα ξεκινά από το Θησείο και υπογείως θα φτάνει μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 3 νέους ενδιάμεσους σταθμούς που θα εξυπηρετούν την Καλλιθέα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2021 με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ που αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, έναντι της δωρεάς. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ σίγουρα θα απαιτηθούν λίγα χρόνια ακόμα για την ωρίμανσή τους.

Γραμμή 2: Σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός ενώ η Γλυφάδα περιμένει

Δύο είναι (προς το παρόν) οι επεκτάσεις που αναμένουμε για τη γραμμή 2 του Μετρό, η μία εκ των οποίων θα ξεκινήσει να υλοποιείται ακόμα και μέσα στην επόμενη διετία: Πρόκειται για την επέκταση της γραμμής από την Ανθούπολη προς το Ίλιον (και συγκεκριμένα τον σταθμό «Άγιος Νικόλαος») με δύο ακόμα ενδιάμεσους σταθμούς. Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε εν αναμονή της έναρξης της β’ φάσης του διαγωνισμού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, κατά την οποία οι εταιρείες που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Μελλοντικά, η γραμμή αναμένεται να επεκταθεί μέσω μίας ή δύο ακόμα επεκτάσεων ακόμα βορειότερα, φτάνοντας ως το Ζεφύρι και τον Προαστιακό, για να καταλήξει ακόμα αργότερα στο κέντρο των Αχαρνών.

Στα σκαριά εν τω μεταξύ βρίσκεται και η νότια επέκταση της γραμμής από το Ελληνικό ως τη Γλυφάδα την οποία αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια αφού έμεινε «στον πάγο» καθώς προτεραιοποιήθηκαν άλλα έργα. Η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου σήμερα είναι προφανής λόγω και της επένδυσης στο Ελληνικό που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το σημερινό τερματικό σταθμό της γραμμής. Η Ελληνικό Μετρό έχει πλέον οριστικοποιήσει την όδευση της γραμμής και την κατασκευή δύο ενδιάμεσων στάσεων σε Άνω Γλυφάδα και Γρ. Λαμπράκη.

Γραμμή 4: Θα βρίσκεται υπό κατασκευή για δεκαετίες

Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τις πλέον ρεαλιστικές προβλέψεις με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή. Το γεγονός ότι ο πρώτος μετροπόντικας του έργου λειτουργεί χωρίς προβλήματα ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στην αφετηρία, καθώς και ότι τα δικαστικά προβλήματα που ανέκυψαν οδεύουν προς επίλυση, είναι σίγουρα θετικό.

Από εκεί και πέρα η Ελληνικό Μετρό ετοιμάζεται και για τις επόμενες επεκτάσεις της γραμμής, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως λέγεται όμως, οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν τα έργα για το πρώτο τμήμα βρεθούν σε φάση ολοκλήρωσης.

Προτεραιότητα κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στον κλάδο της γραμμής από τον Ευαγγελισμό ως την Άνω Ηλιούπολη για τον οποίο δεν έχει ακόμα επαληθευτεί αν η διαδρομή θα τροποποιηθεί προκειμένου να εξυπηρετεί το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στην περιοχή του Υμηττού, όπως είχε κάποτε αναφερθεί.

Τροποποίηση σε σχέση με προηγούμενα σχέδια, έχει όμως υποστεί η μελλοντική επέκταση της γραμμής προς τα δυτικά, από το Άλσος Βεΐκου ως την Πετρούπολη, η οποία θα κατασκευαστεί σε μία ή δύο φάσεις. Η γραμμή έχει μετατοπιστεί προς τα βόρεια ώστε να εξυπηρετεί την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης στους σταθμούς Πευκάκια (αντί για Περισσός προηγουμένως) της γραμμής 1 και Ίλιον της γραμμής 2. Αντιθέτως, φαίνεται πως δεν θα είναι δυνατή η άμεση μετεπιβίβαση στον σταθμό Πύργος Βασιλίσσης του Προαστιακού λόγω της μετατόπισης της γραμμής.

Όσον αφορά τη βόρεια επέκταση της γραμμής 4, παραμένουν τα σχέδια για επέκταση σε δύο φάσεις, αρχικά από το Γουδή προς το Μαρούσι μέσω της λεωφόρου Κηφισίας και στη συνέχεια η μικρότερη επέκταση από το Μαρούσι ως τη Λυκόβρυση. Μετά τον σχεδιασμό για την επέκταση της γραμμής 1 ως την Εθνική Οδό, έχει οριστικοποιηθεί πως η γραμμή 4 θα τερματίζει στη Λυκόβρυση επί της Γρ. Λαμπράκη και όχι στην Εθνική Οδό.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*