ΗΣΑΠ: Περί επέκτασης ωραρίου και τηλεματικής

Οριστική είναι η κατάργηση της δίωρης επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στη γραμμή των ΗΣΑΠ. Η παράταση του ωραρίου μέχρι τις 2:30 π.μ. ίσχυε από το Φεβρουάριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 όταν και διεκόπη λόγω της εκτέλεσης εργασιών ανακαίνισης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), η εταιρία έλαβε υπόψη ότι κατά το χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε η παράταση των δρομολογίων, η πληρότητα των συρμών ήταν ελάχιστη, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα. Την κατάσταση επιβάρυνε η κακή οικονομική κατάσταση της εταιρίας καθώς και η έλλειψη προσωπικού . Η παράταση κρίθηκε  ασύμφορη για την εταιρεία και έτσι η αναστολή του μέτρου ήταν επιβεβλημένη.

Προς το παρόν,  η δίωρη παράταση της λειτουργίας κάθε Παρασκευή και Σάββατο εφαρμόζεται στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό (εξαιρούνται τα δρομολόγια προς Αεροδρόμιο).

 

Σύντομα οι πίνακες τηλεματικής στον ΗΣΑΠ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τεθούν σε λειτουργία οι πίνακες πληροφόρησης επιβατών που έχουν εγκατασταθεί στις αποβάθρες όλων των σταθμών του ΗΣΑΠ. Η τοποθέτηση τους έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες και αυτό το διάστημα το σύστημα πληροφόρησης βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Αφού ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στο σύστημα, οι πίνακες θα ενημερώνουν τους επιβάτες για το χρόνο άφιξης των επόμενων συρμών όπως και τον προορισμό τους, όπως συμβαίνει στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό.

Σε δοκιμαστική λειτουργία αυτόν το καιρό βρίσκεται επίσης και το σύστημα αυτόματης επίβλεψης συρμών (ATS – Automatic Train Supervision), μέσω του οποίου θα προσδιοριστούν οι νέοι χρόνοι διέλευσης των συρμών.

Δείτε επίσης: Συγκοινωνίες, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ

Πηγή: ΣΤΑΣΥ, η φωτογραφία είναι του χρήστη Charlee Hoffman του flickr.com

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

12 Comments

  1. Δεν χρειάζονται ούτε περικοπές δρομολογίων,ούτε αυξήσεις εισιτηρίων.Η λύση είναι να αυξηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και τα σαββατοκύριακα,το ίδιο και στα τρένα,να πέσει η τιμή του εισιτηρίου στο 1 ευρώ,και να μπούνε μπάρες σε όλους τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ,καθώς και μηχανήματα στα λεωφορεία.Τότε και θα είναι οικονομικό το εισιτήριο,και οι συγκοινωνίες θα έχουν αυξημένα έσοδα αφου δεν θα υπάρχει ούτε ένας λαθρεπιβάτης.Ας κάνουν και τα σαβ/κύριακα περισσότερο συχνά τα δρομολόγια των λεωφορείων.Δεν γίνετα π.χ. το Α8 να περνάει κάθε μισή ώρα,και με κάτι κολοκαθυστερήσεις να κάνει 50 λεπτά,και να σκάει και φύσκα.Ε τότε είναι που προτιμάς το αμάξι.Ας σεβαστούν τουλάχιστον οτι η βενζίνη έχει πάει 1.85,και ας κάνουν περισσότερο φιλικά τα Μ.Μ.Μ.Μετά δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξαμολάνε ελεγκτές και κόβουν πρόστιμα.Οταν πέρσυ απο τον νοέμβρη μέχρι τον μάρτη έκανα απεργίες σχεδόν κάθε μέρα,δεν καταδίκασαν τους ανθρώπους που είχαν κάρτες απεριορίστων διαδρομών???Και έχουν και το θράσος να κόβουν πρόστιμα??Ας βάλουν λοιπόν μπάρες ωστε να μη χρειάζονται ούτε μειώσεις μιθών,ούτε δρομολογίων.Αλα περιμένετε ο αρμόδιος που χρησιμοποιεί την αμαξάρα του η ο αχρηστος πολιτικός,να ξέρουν να σκέφτονται??

  2. Λειτουργικά έξοδα δεν είναι μόνο το προσωπικό που απασχολείται (το οποίο έιναι έτσι κι αλλιώς μειωμένο εκείνες τις ώρες, αλλά και οι ενεργειακές ανάγκες λειτουργείας του ΗΣΑΠ. Οπότε μία υλοποίηση δρομολογίων με λιγότερα βαγόνια ανα συρμό σίγουρα θα έκανε διαφορά στο κόστος λειτουργείας. Επιπλέον, όλοι αναφέρετε πως βλέπετε βαγόνια γεμάτα κόσμο, υπάρχει κίνηση και άλλα συναφή. Αυτό όμως αντικατοπτρίζεται στα έσοδα του ΗΣΑΠ? Δε νομίζω, καθώς ένα ελάχιστο ποσοστό επιβατών αγοράζει και επικυρώνει εισιτήριο τις βραδυνές ώρες, ακόμα και πριν τα μεσάνυχτα, με τη λογική “έλα μωρέ, σιγά μην μπει ελεγκτής”. Άρα, απο τη στιγμή που ο ΗΣΑΠ επεκτείνει το ωράριο του αλλά δε βλέπει αντίστοιχα έσοδα, έστω και σε ένα χαμηλό ποσοστό, θα πρέπει είτε να αναζητήσει την αιτία, είτε πολύ απλά και λογικά να συμπεράνει ότι δεν υπάρχει κίνηση αυτές τις ώρες. Αν υπήρχε τακτικός έλεγχος εισιτηρίων, πιστεύω θα υπήρχε και πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς θα ανταποκρίνονταν πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα τα στοιχεία και τα έσοδα για εκείνες τις ώρες. Το γιατί δεν υπάρχουν ή σπανίζουν ελεγκτές στον ΗΣΑΠ συγκεκριμένα, είναι ένα άλλο θέμα που προκύπτει απο τη νομιμότητα του εισιτηρίου του ΗΣΑΠ….

    • έχει πολύ δίκιο ο αγνωστιάδης για τον ΗΣΑΠ. γίνεται πάρτυ εισιτηροδιαφυγής κάθε μέρα όλη μέρα. δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου (ή απλά πάει να σωθεί μέσω ΣΤΑΣΥ) αλλά ο ΗΣΑΠ λειτουργεί υπό μερική διάλυση….
      αφού λοιπόν δεν μπορούν να εισπράξουν εισιτήριο για εισιτήριο (φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα πάει 1,8 ευρώ!!) τουλάχιστον ας ενισχύσουν το ΠΣΚύριακο την 500 κάθε 20 και όχι κάθε 60-70 λεπτά που είναι τώρα! ας βάλουν και ένα νυχτερινό εισιτήριο (π.χ.2 ευρώ) βάζοντας μηχανήματα μέσα στα λεωφορεία (όπως στη θεσσαλονίκη)…ποιος δεν θα προτιμήσει το λεωφορείο από τον ταρίφα που με το καλησπέρα στην Αττική σου έχει πάρει το 10ευρω??!!

  3. Αν θα ήθελαν να κάνουν πραγματικά το πείραμα να πετύχει θα έπρεπε να λειτουργούν ολονύκτια ή τουλάχιστον μέχρι τις 4-5 πμ. Διαφορετικά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που βγαίνει έξω και θα χρησιμοποιούσε το μετρό πάει με το αυτοκίνητο αφού διαφορετικά θα πρέπει, σαν να έχει περιορισμό από την μαμά ή να είναι η Σταχτομπούτα, να παρατάει ότι κάνει κατά τις 1:30 να προλάβει το τελευταίο. Και λιγότεροι μεθυσμένοι θα οδηγουσαν και περισσοτερός κόσμος θα έβγαινε.

    Έχουμε αλλεργία με την σωστή σκέψη στην Ελλάδα.

  4. Παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο! Συμφωνώ με όλους τους παραπάνω και λύσεις βρίσκονται αν υπάρχει διάθεση. Στη τελική ας βάλουν δύο μόνο δρομολόγια ανά μία ώρα και ο κόσμος θα μάθει ότι έχει τρένο τάδε και τάδε ώρα. Συμφωνώ επίσης ότι τα ΜΜΜ χρειάζονται μία σωστή διαχείριση για να μη “μπαίνουν μέσα” κτλ. κτλ. αλλά μη ξεχνάμε ότι πρέπει να έχουν και έναν κοινωνικό σκοπό, δηλαδή να εξυπηρετούν τον κόσμο και θα πρέπει να υπολογίζουν και τους δύο αυτούς παράγοντες. Αντί λοιπόν κύριοι της ΣΤΑΣΥ να κλείνετε τα δρομολόγια, να αναγκάζετε τον κόσμο να τα ακουμπάει στα ταξί (διπλή ταρίφα) και να κατεβαίνει με αυτοκίνητο από χιλιόμετρα μακριά, κάντε μία συνολική μελέτη όλου του συστήματος και όχι να ξεσπάτε μεμονωμένα σε 2-3 δρομολόγια πραγματικά σημαντικά για πολλούς συνανθρώπους μας.

  5. Εχμ προς τους “κύριους” που λένε αυτές τις βλακίες.
    Στο εξωτερικό που έχει μέχρι αργά το βράδυ συρμούς, κάνουν αυτή τη μεγαλειώδη σκέψη να βάζουν ελάχιστα βαγόνια (2 ή 3) ανά συρμό. Αρα και 30 άτομα να είναι γεμίζουν οι συρμοί, και εξυπηρετείται ο κόσμος και φυσικά στοιχίζει πολύ λιγότερο. Α συγνώμη, ξέχασα σε ποια χώρα ζούμε κι ότι όλα αυτά είναι πυρηνική φυσική

    • Το αν ένας συρμός θα έχει 3 ή 6 βαγόνια δεν επηρεάζει καθόλου το κόστος λειτουργίας. Και πάλι ο ίδιος αριθμός εργαζομένων θα χρειαστεί.

  6. “Ελαχιστη πληροτητα”? Πλάκα μας κάνουν? Μένω Ν. Ιωνία, χρησιμοποιούσα τον ηλεκτρικό κάθε Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ όταν έβγαινα και κάθε φορά ήταν γεμάτα όλα τα βαγόνια. Συρμούς είχε κάθε 20 με 30 λεπτά. Δηλαδή 4 συρμούς προς Κηφισιά και 4 προς Πειραιά. Τρελά τα λειτουργικά έξοδα για 8 συρμούς… Πλέον αναγκάζομαι και παίρνω το αμάξι ή ταξί. Ας αφήσουν λοιπόν τις μακακίες γιατί και εμείς στην Αθήνα ζούμε και όχι σε άλλον πλανήτη. Ας πούνε οτι δεν έχουν λεφτά και ας αφήσουν τα ψέματα. Αν θέλουν μπορούν να βρούν λύση, πχ να έβαζαν δρομολόγια κάθε 40 λεπτά αλλά ποιος έχασε το μυαλό για να το βρουν αυτοί…

  7. Οι εκπροσωποι της διοικησης της ΣΤΑΣΥ θα πρεπε να θεωρουν αυτονοητο οτι η πληροτητα τις μεταμεσονυχτιες ωρες δεν ειναι ιδια με την ημερα. Ωστοσο η χρηση ορων οπως “ελαχιστη πληροτητα” ειναι ψεμμα και εχει στοχο μονο να κερδισει τις εντυπωσεις. Ειμαι σε θεση να πιστοποιησω απο προσωπικη πειρα οτι οποιοδηποτε μεσο κινειται μετα τα μεσανυχτα, με αποκορυφωμα το μετρο, εχει αρκετη πληροτητα, ωστε να παραμεινει σε λειτουργια. Δηλαδη θεωρουμε οτι ο κοσμος κινειται μεταμεσονυχτιως μονο κατα μηκος των γραμμων 2 και 3? Ολες οι υπολοιπες περιοχες ειναι ακατοικητες; Επισης, ο λογος της επεκτασης του ωραριου ειναι η εξυπηρετηση του -λιγοτερου, ειναι αληθεια, αλλα οχι και ελαχιστου- κοινου που δυσκολευεται εκεινη την ωρα να παρει ταξι. Αντι να σκεφτονται οι κυριοι της ΣΤΑΣΥ λοιπον σαν στυγνοι επιχειρηματιες με μονο κριτηριο την ανταποδοτικοτητα, θα επρεπε οχι μονο να μην καταργησουν την επεκταση του ωραριου στον ΗΣΑΠ, αλλα και να επεκτεινουν το ωραριο και σε αλλες γραμμες, που τωρα υπολειτουργουν και συνεπως καθιστανται αναξιοπιστες. Γιατι με το σκεπτικο τους, θα μπορουσαν να καταργηθουν και ολες οι γραμμες με μειωμενη επιβατικη κινηση, αφου ειναι τοσο ζημιογονες. Ετσι ομως θα αποκλειοταν μεγαλη μεριδα του λεκανοπεδιου απο τη χρηση των ΜΜΜ. Εκτος αν στην πραγματικοτητα αυτος ειναι ο σκοπος τους, η απαξιωση δηλαδη των δημοσιων ΜΜΜ, για να ξεπουληθουν κοψοχρονια σε ιδιωτες…..

Comments are closed.