Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες στους τρεις σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό που πρόκειται να παραδοθούν στο κοινό το ερχόμενο καλοκαίρι. Καθώς η ημερομηνία – στόχος για την ολοκλήρωση των έργων στους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια παραμένει η 30ή Ιουνίου, τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν.

Στον Κορυδαλλό έχουν από τις 1η Μαρτίου ξεκινήσει εργασίες για τη διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και για αυτό έχουν μπει σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μεταβολές σε δρομολόγια λεωφορείων που αναμένεται να διαρκέσουν ως τις 30 Ιουνίου.

Προχωρούν επίσης μία σειρά από υποστηρικτικά έργα όπως η ραδιοκάλυψη του τμήματος Αγία Μαρίνα – Νίκαια με το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας TETRA, με τη σχετική σύμβαση να ανατίθεται πριν λίγες εβδομάδες στον ΟΤΕ έναντι 1.403.333,20 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αναλυτικά, η πρόοδος των έργων κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2019 έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Εισόδου ΤΒΜ: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή πλακών +47,46, +56,11, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση της επιφάνειας.
  • Φρέαρ Κομνηνού: Έχουν ολοκληρωθεί οι βαφές και η τοποθέτηση της σχάρας επιπέδου οδού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχιτεκτονικές εργασίες (κατασκευή κιγκλιδωμάτων).
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση τοίχων και υποστηλωμάτων, καθώς και η αποκατάσταση επιπέδου Οδού – Πλατείας (0)
  • Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τοποθέτησης σχάρας επιπέδου οδού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχιτεκτονικές εργασίες (κατασκευή κιγκλιδωμάτων).
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη (Ιανουάριος) βρίσκεται η τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών.
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση ψευδοοροφών.
  • Φρέαρ Πισιδίας: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελική επένδυση κεντρικού τοιχώματος και κλιμακοστασίου κυρίως Φρέατος.
  • Σταθμός Νίκαια: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή εσωτερικής μη φέρουσας τοιχοποιίας, καθώς και η κατασκευή επιχρισμάτων τοιχοποιίας. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μεταλλικών θυρών και η εγκατάσταση πανέλων ψευδοροφής ορυκτών ινών στους χώρους προσωπικού.Στη σήραγγα ΝΑΤΜ Αερισμού του Σταθμού, ολοκληρώθηκε η κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χρωματισμοί (Β’ Φάση) τεχνικών χώρων Σταθμού και οι προεργασίες εγκατάστασης μεταλλικών πανέλων ψευδοοροφής στις οροφές των επιπέδων -3 και -4 του Σταθμού.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στο ανοιχτό όρυγμα του Σταθμού ολοκληρώθηκε η μόνιμη επένδυση κλίμακας S4, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνιμης επένδυσης πλάκας μεσοπατώματος.
    Στην κύρια Σήραγγα του Σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνιμης επένδυσης βόρειου μετωπικού τοίχου και η καθαίρεση προσωρινού σκυροδέματος περιοχής εκβάθυνσης.
    Στα Υπόγεια Τμήματα ΝΑΤΜ του Σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκεται η μόνιμη επένδυση ΝΑ, ΒΔ και ΒΑ σήραγγας πρόσβασης.
  • Φρέαρ Μελά: Σε εξέλιξη βρίσκεται η περίφραξη εργοταξίου.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης και προφόρτισης αντηρίδων 5ης στάθμης.
  • Φρέαρ Ρολόι: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή θεμελίωσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σκυροδετήσεις μόνιμης επένδυσης περιμετρικών τοιχείων.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον Κύριο Σταθμό, στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοιχοποιίας στο Η/Μ/ όροφο και στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και οι βαφές βιομηχανικών επιπέδων στο μηχανολογικό όροφο. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η τοποθέτηση οπλισμών περιμετρικών τοιχείων στη συναρμογή με σήραγγα ΤΒΜ.
    Στις Σήραγγες Κλιμακοστασίων, στο Νότιο Κλιμακοστάσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τα δευτερογενή σκυροδέματα.
    Στην Είσοδο της Πλατείας Κοραή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης και σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης.
    Στο ΤΒΜ Σήραγγας Διπλής Τροχιάς, στην Ηλεκτρονική Εσοχή 3RP3 Χ.Θ. 8+707,585 σε αναμονή βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης (2/14μ), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή – προσωρινή αντιστήριξη (πρόοδος /’Α φάση 8/14, ‘Β φάση 2/14).
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοιχείων .
  • Φρέαρ Πανεπιστήμιο: Σε αναμονή βρίσκεται η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης (ολοκληρώθηκε το δάπεδο αντλιοστασίου).

 

Δείτε επίσης:

 


Γραμμή 4 Μετρό

Σε τελική φάση έχει εισέλθει ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό αφού την περασμένη Παρασκευή 2 εκ των τριών κοινοπραξιών που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού κατέθεσαν οριστικές προσφορές. Πλέον, η ανάδειξη προσωρινού μειοδότη ίσως να είναι θέμα ημερών, για την υπογραφή όμως της σύμβασης θα χρειαστεί υπομονή έως ότου επιλυθούν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες. 

Δικαστικές εκκρεμότητες υπάρχουν και στο διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4, το αποτέλεσμα του οποίου κατακυρώθηκε από το Δ.Σ. της Αττικό Μετρό τον Ιανουάριο. Το έργο αναμένεται να ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (συμμετείχε με κοινοπραξία και στο διαγωνισμό για το κύριο έργο αλλά τελικά δεν κατέθεσε προσφορά) με συνολική δαπάνη 31.051.440,67 ευρώ προ ΦΠΑ, και με ποσοστό έκπτωσης 20,38%

Δείτε επίσης:

 


Επέκταση Τραμ

Στην τελική ευθεία μπήκαν και τα έργα για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, με τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών να ξεκινούν από τις 6 Φεβρουαρίου. Αν και η Αττικό Μετρό έχει αναφέρει πως η παράδοση της γραμμής θα γίνει μέσα στην άνοιξη δεν υπάρχει ακόμα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία και φαίνεται πως όλα είναι ακόμα ρευστά.

Εν τω μεταξύ, η Αττικό Μετρό ξεκίνησε τις διαδικασίες για τις εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας Λαμπράκη η οποία βρίσκεται σε κακή (αλλά όχι επικίνδυνη, σύμφωνα με την εταιρεία) κατάσταση. Η πρόοδος των εργασιών δεν πρόκειται να επιφέρει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του Τραμ.

Τέλος, αναμένονται σύντομα οι αποφάσεις για το πότε θα κλείσει το τμήμα από Αγία Σκέπη ως και ΣΕΦ για περίοδο περίπου 2 μηνών προκειμένου να γίνουν οι εργασίες μεταφοράς της γραμμής και των στάσεων του Τραμ στο τμήμα αυτό, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης του φαληρικού όρμου.

Όσον αφορά το τμήμα από Σύνταγμα ως Κασομούλη που έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο εξαιτίας της κακής κατάστασης της υπόγειας κοίτης του Ιλισού, παρά τις αναφορές σε σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής και της Αττικό Μετρό για κατάργηση της γραμμής του Τραμ και ενδεχόμενης μεταφοράς του ώστε να αποκαλυφθεί η κοίτη του Ιλισού, είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη απόφαση. Ακόμα και αν υπάρξει απόφαση σύντομα, θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση για το εγχείρημα και να γίνουν σχετικές μελέτες. Επομένως, θα έχουμε να κάνουμε με μία πολυετή διακοπή κυκλοφορίας του Τραμ στο τμήμα αυτό.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών τους  μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο έχει ως εξής:

  • Ολοκληρώθηκαν, οι εργασίες κατασκευής του τροχιοδρόμου (επιδομή – σιδηροτροχιές – ΕΓΕ),
  • Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Τραμ και ολοκληρώνονται, οι έλεγχοι – ρυθμίσεις – δοκιμές των εγκαταστάσεων του τροχιοδρόμου και της ΕΓΕ.
  • Είναι σε εξέλιξη, οι εργασίες οδικής σήμανσης & σηματοδότησης κόμβων στην διαδρομή του Τραμ.
  • Είναι σε εκκρεμότητα, οι Η/Μ εργασίες στον νέο Υ/Σ 16 (έχουν τελειώσει οι εργασίες Π/Μ) και η αναβάθμιση του Υ/Σ 1.

 

  • Στις στάσεις του Τραμ: Ολοκληρώνονται οι εκκρεμότητες στην εγκατάσταση του αστικού εξοπλισμού, και είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση – δοκιμές του Η/Μ εξοπλισμού.
  • Στην γέφυρα Λαμπράκη : Ξεκίνησαν και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των σκυροδεμάτων.
  • Στην στάση Καραϊσκάκη: Είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση στεγάστρου και η εγκατάσταση του ανελκυστήρα επικοινωνίας του επιπέδου οδού με την υπόγεια διάβαση.
  • Στο ΣΕΦ, στην πλατεία Αλικάκου, στην γέφυρα Λαμπράκη και στην αναστροφή από την Μ Ασίας προς Λαμπράκη: Ολοκληρώνονται οι εργασίες τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

 

 

Δείτε επίσης:

— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*