Πώς θα πάω στον προορισμό μου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Ένα μεγάλο μέρος των σχολίων που λαμβάνουμε σε αυτό το blog είναι ερωτήσεις του τύπου: «Πώς θα πάω στην τάδε διεύθυνση από την δείνα διεύθυνση χρησιμοποιώντας λεωφορείο ή μετρό;». Το πλήθος των ερωτημάτων, αλλά και ο αριθμός των επισκέψεων στο blog μετά από αναζητήσεις στο google σχετικές με πληροφορίες μετακίνησης, φανερώνουν πόσο σημαντική είναι η εύκολη και ορθή ενημέρωση για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πώς η έλλειψη αυτής μπορεί να αποτρέψει το κοινό από τη χρήση τους.

Επειδή η απάντηση όλων αυτών των ερωτήσεων δεν είναι πάντα πρακτικά δυνατή, αλλά και επειδή πολλές φορές ο καθένας μπορεί εύκολα από μόνος του να βοηθήσει τον εαυτό του, ακολουθεί μία σειρά από προτεινόμενους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε πώς θα μετακινηθούμε στην Αθήνα χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κάνοντας αναζήτηση στο Google Transit

Οι χάρτες της Google προσφέρουν αυτή την πολύ χρήσιμη υπηρεσία η οποία, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, δίνει έγκυρες πληροφορίες για τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Από τη σελίδα του Google Transit, πληκτρολογούμε τη διεύθυνση εκκίνησης της διαδρομής στο πεδίο Α, ενώ στο πεδίο Β πληκτρολογούμε τη διεύθυνση του προορισμού. Προαιρετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα επόμενα πεδία, επιλέγοντας ώρα και μέσο μετακίνησης.

google transit

Κάνοντας κλικ στο «Λήψη οδηγιών», το site  εμφανίζει μία λίστα με προτεινόμενες διαδρομές και μία εκτίμηση του χρόνου μετακίνησης για κάθε μία από αυτές. Το κάθε μέσο μεταφοράς έχει το δικό του σύμβολο, ενώ δίπλα εμφανίζεται και ο αριθμός του δρομολογίου. Παράλληλα, στον χάρτη αναπαρίσταται με ακρίβεια η διαδρομή την οποία έχουμε επιλέξει.

Χρησιμοποιώντας άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές εύρεσης τρόπου μετακίνησης

Εκτός από το Google Transit υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες όπως οι (με αλφαβητική σειρά):

Υπάρχουν επίσης και ανάλογες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων οι: Athens Next Bus (Android),  AthensTransit (ios), Athens Transportation (Android), Athens Transporter (ios), Google Maps (Android, ios), iTransit GR (ios), OptiTrans (Android), Transportation in Athens (Android)

Προσοχή: Η κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές έχει διαφορετικές λειτουργίες. Η εγκυρότητα των πληροφοριών τους εξαρτάται από το πόσο συχνά ενημερώνονται. Το athenstransport.com δεν συνεργάζεται με καμία από αυτές τις ιστοσελίδες και εφαρμογές.

Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα του προορισμού μας

Πολλές επιχειρήσεις που δέχονται πελάτες (και ιδιαίτερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα κ.ά.) έχουν πλέον ιστοσελίδες στις οποίες αναγράφουν όλους τους τρόπους πρόσβασης σε αυτές. Η επίσημη ιστοσελίδα τους πρέπει να είναι η πρώτη στάση στην αναζήτησης μας για πληροφορίες μετακίνησης.

Ψάχνοντας για πληροφορίες από τον ΟΑΣΑ

Αυτή θα έπρεπε να ήταν η πρώτη και η πιο λογική επιλογή αλλά δυστυχώς ο ΟΑΣΑ και οι λοιποί φορείς των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας δεν τα πηγαίνουν άριστα με την πληροφόρηση. Ο ΟΑΣΑ πάντως λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή 11185, η οποία ενημερώνει το επιβατικό κοινό για το πως μπορεί να μετακινηθεί με τις Αστικές Συγκοινωνίες από ένα σημείο του Λεκανοπεδίου σε κάποιο άλλο, ποιος είναι ο συνδυασμός μέσων που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον προορισμό του γρήγορα, ποιο είναι το κόστος των μετακινήσεων κ.λπ.

Επίσης, στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ υπάρχουν τα δρομολόγια όλων των λεωφορειακών γραμμών (στην ενότητα «Μετακίνηση»), καθώς και πλήθος πληροφοριών που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ. και στην ενότητα «Μετακινηθείτε» υπάρχουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις με τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, το Μετρό και το Τραμ.

Πληροφορίες μπορεί να ζητήσει ο καθένας και από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: σταθμάρχες (όχι οδηγούς) και εκδότες εισιτηρίων. Μέρος των καθηκόντων τους είναι να προσφέρουν πληροφόρηση στο επιβατικό κοινό, και να τους συμπεριφέρονται με ευγένεια.

Ρωτώντας στο athenstransport

Προσπαθούμε να δημοσιεύουμε όλα τα σχετικά ερωτήματα αν και δεν στους σκοπούς αυτού του blog να απαντάει σε ερωτήσεις όπως: «πώς θα πάω από τη διεύθυνση Α στη διεύθυνση Β» (ιδίως όταν αυτές μπορούν να απαντηθούν με τους τρόπους που περιγράφουμε παραπάνω). Όσοι πάντως έχουν λογαριασμό στο twitter μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να θέσουν σχετικά ερωτήματα και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε αν αναφέρετε το λογαριασμό μας, @athenstransport.

Τέλος, σε αυτό το blog υπάρχουν posts με πληροφορίες μετακίνησης, τα οποία φροντίζουμε να παραμένουν ενημερωμένα:

 

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

4 Comments

Filed under Διάφορα

 • Κώστας

  Όλα καλά με το google maps απλά πρέπει να ενημερώσουν τους χάρτες να έχουν και τους καινούργιους σταθμούς του μετρό!

 • Μάριος

  Η εφαρμογή «Athens Transportation» έχει το μείον ότι δεν εμφανίζει τα δρομολόγια όταν το κινητό είναι εκτός σύνδεσης με 3G ή WiFi.

 • Νατασα

  Γειά σου, Υπάρχει τρόπος με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να πάω από το αεροδρόμειο Αθηνών στον Άγιο Κωνσταντίνο (λιμάνι)? Αν όχι πως μπορώ να πάω εκτός από ταξί. Ευχαριστώ,

  • Υπάρχουν δρομολόγια ΚΤΕΛ από το σταθμό Λιοσίων. Επικοινώνησε με τα ΚΤΕΛ Φθιώτιδας.