Τα 39 συγκοινωνιακά έργα που περιμένει η Αθήνα

Όπως και πέρυσι, το Athens Transport επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα μέρος το σύνολο των συγκοινωνιακών έργων (που αφορούν είτε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε υποδομές μεταφορών) τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Αττική (ή και λίγο πιο έξω από αυτή).  

Στην παρακάτω λίστα προσπαθήσαμε να καταγράψουμε όσα συγκοινωνιακά έργα έχουν εξαγγελθεί τα τελευταία χρόνια. Κάποια από αυτά βρίσκονται σε φάση κατασκευής, άλλα υπό δημοπράτηση ή προετοιμασία δημοπράτησης και άλλα υπό μελέτη. 

Υπάρχουν όμως και έργα τα οποία αποτελούν απλώς εξαγγελίες και δεν έχουν ακόμα μελετηθεί. Δεδομένου μάλιστα ότι κάποια από αυτά αποτέλεσαν εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν υιοθετηθεί και από τη σημερινή, ενδεχομένως να μην ακούσουμε ποτέ ξανά για αυτά. 

 

Έργα Μετρό και Τραμ

 1.  Επέκταση γραμμής 3 Μετρό προς Πειραιά

Το μοναδικό έργο Μετρό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια ολοκληρώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς. Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για ολοκλήρωση των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης (ως τη Νίκαια) μέχρι το φετινό Ιούνιο αλλά δεν πρόκειται να παραδοθεί νωρίτερα από το 2020. Όσο για τους υπόλοιπους σταθμούς ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, τους αναμένουμε τον Ιούνιο του 2021, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει και νέα καθυστέρηση. 

 

2.  Γραμμή 4 Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή)

Σχεδόν δυόμιση χρόνια έχουν περάσει από την προκήρυξη της α’ φάσης του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Πλέον βρισκόμαστε λίγο πριν την ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη για το μεγάλο έργο και εφόσον όλα πάνε καλά, η σύμβαση θα υπογραφεί ως τα τέλη του 2020. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι πρόδρομες εργασίες του έργου (η υπογραφή της σχετικής σύμβασης εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο) θα πρέπει όμως να ξεκινήσουν νωρίτερα. 

 

3. Επέκταση Τραμ στον Πειραιά

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα παραδοθεί η επέκταση του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά, ένα έργο που έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Με τα δοκιμαστικά δρομολόγια να έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο και με τους εργαζόμενους να υποστηρίζουν πως υπάρχει απόφαση για την άμεση λειτουργία της επέκτασης, είναι πολύ πιθανό πως αυτό θα γίνει μέσα στο προσεχές μέλλον. 

 

4.  Υπογειοποίηση γραμμής του ΗΣΑΠ στο Φάληρο

Μελετητικά ώριμο πρέπει να θεωρείται πλέον το έργο της υπογειοποίησης της γραμμής του ΗΣΑΠ από το Φάληρο ως τον Πειραιά. Προεκλογικά, το έργο συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται και στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό και πλέον φαίνεται πως το ζητούμενο είναι η εύρεση χρηματοδότησης προκειμένου να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. 

 

5.  Επεκτάσεις γραμμής 4 του Μετρό

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 θα έρθει στο προσκήνιο η ανάγκη δρομολόγησης των επεκτάσεων της γραμμής, με προτεραιότητα στα τμήματα Γουδή – Κατεχάκη και Άλσος Βεΐκου – Περισσός, σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε την κατασκευή των επεκτάσεων μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες και μένει να δούμε αν και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. 

 

6.  Επεκτάσεις γραμμής 2 του Μετρό

Κάτι κινείται γύρω από την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς τα Άνω Λιόσια αφού η Αττικό Μετρό προκήρυξε διαγωνισμό στις αρχές του καλοκαιριού για τοπογραφικές εργασίες για τμήμα της επέκτασης. Καθώς το έργο ωριμάζει μελετητικά το ζητούμενο παραμένει η χρηματοδότησή του. Αντίθετα στον πάγο εξακολουθεί να βρίσκεται για πάνω από μία δεκαετία η επέκταση από Ελληνικό προς Γλυφάδα, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη. 

 

7. Επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι

Εντός του 2019 υποτίθεται πως θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την επέκταση του Τραμ από τον Πειραιά ως το Κερατσίνι αναβιώνοντας την παλιά γραμμή του Τραμ του Περάματος, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να μάθουμε αν μέρος της επέκτασης θα είναι τελικά υπόγειο ή όχι. Άγνωστο πάντως είναι αν το έργο θα αποτελέσει προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης ή οι μελέτες θα μείνουν στα συρτάρια. 

 

8. Επέκταση του Τραμ στο Ελληνικό

Με τη σημερινή κυβέρνηση να προωθεί -επιτέλους- την επένδυση του Ελληνικού, είναι πολύ πιθανό πως σύντομα θα δρομολογηθεί και η επέκταση του Τραμ στην περιοχή ενώνοντας τους σταθμούς του Μετρό σε Αργυρούπολη και Ελληνικό με την παραλιακή ζώνη. Θα πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό έργο μέσου σταθερής τροχιάς στην Ελλάδα ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα έργα του Τραμ θα ξεκινήσουν 2,5 χρόνια μετά την έναρξη όλων των εργασιών της επένδυσης (στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή στα μέσα του 2022), και θα διαρκέσουν ενάμιση χρόνο.

 

9. Άλλες μελλοντικές επεκτάσεις του Τραμ

Με την παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά να πλησιάζει, η Αθήνα θα μείνει ύστερα από πολλά χρόνια χωρίς έργα Τραμ. Στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό βρίσκεται η επέκταση προς Χατζηκυριάκειο/Φρεαττύδα στον Πειραιά με 10 στάσεις (που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρει σύμφωνη τη δημοτική αρχή) αλλά ας μην ξεχνάμε και την κακότυχη επέκταση στο κέντρο της Αθήνας. Αργά η γρήγορα θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για τις επεκτάσεις που θα πάρουν σειρά. 

 

10. Προμήθεια 25 συρμών του Τραμ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και εφόσον δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να φτάσει στην Αθήνα ο πρώτος από τους 25 νέους συρμούς του Τραμ (χρώματος πορτοκαλί), με το σύνολο της προμήθειας από τη Γαλλική Alstom Transport να ολοκληρώνεται ως τα τέλη του 2020. 

 

11. Ανακατασκευή συρμών του ΗΣΑΠ

Στα σχέδια της Αττικό Μετρό βρίσκεται η ανακατασκευή 75 οχημάτων 8ης παραλαβής του ΗΣΑΠ προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. 

 

12.  Προμήθεια 6 διρευματικών συρμών του Μετρό

Η προμήθεια 6 διρευματικών συρμών για τη γραμμή 3 του Μετρό (πρόκειται για τους συρμούς που μπορούν να εκτελούν δρομολόγια και στο υπέργειο τμήμα προς το Αεροδρόμιο) είναι ένα από τα έργα για τα οποία η Αττικό Μετρό προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Οι προμήθεια των συρμών είναι απαραίτητη προκειμένου να μην απαιτηθεί μείωση των δρομολογίων από και προς το Αεροδρόμιο μετά την παράδοση της επέκτασης ως τον Πειραιά. Οι συρμοί αυτοί θα μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν και για προαστιακά δρομολόγια της ΣΤΑΣΥ προς Κιάτο και Χαλκίδα, αν και όποτε αυτά ξεκινήσουν.  

 

13. Επαναλειτουργία τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγο καιρό από την «προσωρινή» διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η υπογειοποιημένη κοίτη του Ιλισού. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε το μάλλον ουτοπικό έργο της αποκάλυψης του Ιλισού και της μετακίνησης της γραμμής του Τραμ, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα απαντήσει αρμοδίως για το τι θα κάνει με το έργο. Εν τω μεταξύ, το Τραμ παραμένει αποκομμένο από το κέντρο της Αθήνας.

 

14. Κατασκευή σταθμού Γεωπονική γραμμής 3 Μετρό

Καμία εξέλιξη δεν έχει προς το παρόν υπάρξει από τον Ιούνιο του 2018 όταν υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την κατασκευή ενός σταθμού του Μετρό ανάμεσα στον Κεραμεικό και τον Ελαιώνα σε χώρο της Γεωπονικής. Ο καιρός θα δείξει αν το έργο προετοιμάζεται ή ήταν απλά ένα πυροτέχνημα της προηγούμενης κυβέρνησης. 

 

Σιδηροδρομικά έργα

 

15. Υπογειοποίηση Τρεις Γέφυρες – Σταθμός Λαρίσης

Το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες για την υπογειοποίηση 2 περίπου χιλιομέτρων σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή των Σεπολίων. Ο ανάδοχος του έργου έχει ήδη εγκατασταθεί ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται σε 4 χρόνια και 4 μήνες

 

16.  Β’ φάση έργων στο σταθμό Λαρίσης

Το αιώνιο έργο του σταθμού Λαρίσης δεν λέει να περάσει στη β’ φάση του. Εδώ και δύο χρόνια η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ δηλώνει έτοιμη για την προκήρυξη του διαγωνισμού που προφανώς δεν αποτελούσε προτεραιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης (το τελευταίο χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για προκήρυξη μέσα στο καλοκαίρι αλλά προέκυψαν οι εκλογές). Μέσω του έργου θα κατασκευαστούν 3 νέες αποβάθρες στη θέση των παλιών ενώ ο σταθμός θα συνδεθεί υπογείως με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. 

 

17.  Επαναλειτουργία γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου

Εν αναμονή βρισκόμαστε για την έναρξη του έργου του κανονικοποίησης και ηλεκτροκίνησης της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμός – Λουτράκι που θα επιτρέψει την επιστροφή του αγαπημένου μέσου στην παραθαλάσσια πόλη ύστερα από πολλά χρόνια χωρίς δρομολόγια. Η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο ενώ το χρονοδιάγραμμα (που για ακόμα μία φορά είναι υπεραισιόδοξο) αναφέρει πως το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. 

 

18.  Επαναλειτουργία γραμμής ΣΚΑ – Ελευσίνας

Άγνωστο είναι σε τι φάση βρίσκονται οι μελέτες για το έργο της κανονικοποίησης και ηλεκτροκίνησης της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής από την περιοχή του ΣΚΑ ως την Ελευσίνα. Τις μελέτες, κόστους 27 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει να εκπονήσει η υπό ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ ενώ το έργο θα περιλαμβάνει και υπόγειο αγωγό πετρελαίου παράλληλα με τις γραμμές. 

 

19. Επαναλειτουργία γραμμής Άγιοι Απόστολοι – Ισθμός

Ένα ακόμη έργο επαναλειτουργίας της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που έχει αναλάβει να εκπονήσει (τόσο τις μελέτες όσο και το έργο) ιδιωτική αυτή τη φορά πετρελαϊκή εταιρεία. Το έργο ανακοινώθηκε το 2018 και τότε οι εκπρόσωποι της MOTOR OIL είχαν δηλώσει πως μετά την πραγματοποίηση των μελετών, τα έργα θα διαρκέσουν ένα με ενάμιση χρόνο για την επαναλειτουργία 10 περίπου χιλιομέτρων γραμμής και 4 αγωγών πετρελαίου. 

 

20.  Επεκτάσεις Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

Η προηγούμενη κυβέρνηση μοίρασε ελπίδες για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα μέσω της σύνδεσης των έργων με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Τελικά οι σχέσεις με την κοινοπραξία της Αττικής Οδού χάλασαν και οι σχετικές αποφάσεις για το μέλλει γενέσθαι αναμένεται να αργήσουν. 

 

21. Αναβάθμιση τμήματος ΣΚΑ – Οινόη

To δεύτερο τρίμηνο του 2020 αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ – Οινόη. Στόχος είναι η βελτίωση της υποδομής για την επίτευξη παραμέτρων διαλειτουργικότητας (δημιουργία γραμμών υπέρβασης εμπορικών αμαξοστοιχιών, βελτίωση περιτυπώματος γραμμής) και άρση των υφιστάμενων βραδυποριών που έχουν επέλθει ως αποτέλεσμα του μη εκσυγχρονισμού της από τον χρόνο κατασκευής της (δεκαετία ’80).

 

22. Σιδηροδρομική Παράκαμψη Αχαρνών

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το ΣΚΑ με την κύρια γραμμή του ΟΣΕ προς Β. Ελλάδα παρακάμπτοντας το Δήμο Αχαρνών μέσω σήραγγας μήκους 800 μ. περίπου. Εκκρεμεί η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η προκήρυξή του.

 

23. Κατασκευή σταθμού Προαστιακού στο Κρυονέρι

Έτοιμο μελετητικά είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με την προηγούμενη κυβέρνηση, το έργο της κατασκευής νέου σταθμού του Προαστιακού στο Κρυονέρι, ανάμεσα σε Δεκέλεια και Άγιο Στέφανο. Άγνωστο πάντως είναι αν το έργο αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση και αν θα γίνει μόνο του ή θα είναι μέρος κάποιας μεγαλύτερης εργολαβίας.

 

24. Κατασκευή σταθμού Προαστιακού στο Γέρακα

Το έργο της κατασκευής σταθμού του Προαστιακού στο Γέρακα, ανάμεσα στους σταθμούς Πλακεντίας και Παλλήνης, το έφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι άγνωστο όμως αν το έργο θα αποτελέσει προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης.

 

25. Εμπορική ανάπτυξη του σταθμού στον Πειραιά

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε κάποιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ -αλλά και της ΣΤΑΣΥ- στον Πειραιά. Πλέον, με μία κυβέρνηση που εμφανίζεται ως πιο φιλική στις επενδύσεις είναι πιο πιθανό ότι θα προχωρήσουν επιτέλους τα έργα για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου αλλά και ξενοδοχείου στο λιμάνι του Πειραιά. 

 

Λεωφορεία και άλλα έργα ΟΑΣΑ

 

25. Αγορά 750 νέων λεωφορείων για την Αθήνα

Μετά το άδοξο τέλος του διαγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης για την αγορά 400 λεωφορείων για την Αθήνα, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την αγορά 750 λεωφορείων, ένα αποφασιστικό βήμα για την ανανέωση του στόλου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μεγάλο μέρος αυτών αναμένεται να είναι ηλεκτρικά, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Μένει να δούμε πώς θα εξασφαλιστούν τα 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. 

 

26. Αγορά 92 λεωφορείων μέσω χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής

Ακόμα εκκρεμεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αγορά 93 λεωφορείων με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Κανείς δεν γνωρίζει την τύχη της συγκεκριμένης προμήθειας που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια. Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για ένα πυροτέχνημα της απερχόμενης περιφερειάρχου ή αν θα γίνει πραγματικότητα έστω και με καθυστέρηση. 

 

27.  Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μία σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ανάμεσα σε όσα προβλέπεται να γίνουν είναι η αγορά νέων εκδοτικών μηχανημάτων (απαιτούνται εξάλλου για τη λειτουργία των νέων σταθμών του Μετρό) αλλά και η δυνατότητα κυκλοφορίας απευθείας με τη χρήση τραπεζικών καρτών αντί για τις κάρτες και τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ. 

 

28. Προμήθεια 500 έξυπνων στάσεων

Αν και στο σχεδιασμό του ΟΑΣΑ για την περίοδο 2018 – 2022 περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση 500 νέων «έξυπνων» στάσεων τηλεματικής, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

29.  Εγκατάσταση wifi στα λεωφορεία

Πρόκειται για ένα έργο που σέρνεται εδώ και μία και πλέον δεκαετία. Στο στρατηγικό σχέδιο του ΟΑΣΑ περιλαμβάνεται και πάλι η εγκατάσταση wifi στα οχήματα του ομίλου με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Καθώς όμως αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για αγορά νέων λεωφορείων θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν στις προδιαγραφές των λεωφορείων θα περιλαμβάνεται εξαρχής η λειτουργία wifi [στον διαγωνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης προβλεπόταν να υπάρχει σύστημα wifi μόνο (!)  στα ηλεκτρικά λεωφορεία].  

 

30.  Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επιβατών ΟΑΣΑ

Πρόκειται για ένα έργο που θα έρθει να συμπληρώσει το σύστημα της τηλεματικής. Αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια, τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Πληροφόρησης Επιβατών (ΟΣΠΕ) χρησιμοποιούν δεδομένα δρομολογίων καθώς και τηλεματικής, προσφέροντας στους επιβάτες πληροφόρηση για χρόνους διαδρομής, άφιξη δρομολογίων, προτεινόμενους τρόπους μετακίνησης κλπ. Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι 1.500.000 ευρώ.

 

31.  Σύστημα Διαχείρισης Στόλου ΟΑΣΑ

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Προληπτικής Διάγνωσης, Τεχνικής Ικανότητας και Διαχειριστικής Επάρκειας των Οχημάτων Στόλου ΟΑΣΑ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και επέκταση βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών, με παράλληλη προώθηση στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα είναι 4.060.000 ευρώ.

 

32. Αναβάθμιση συστήματος ελέγχου λεωφορειολωρίδων

Ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει να αναβαθμίσει το απαρχαιωμένο σύστημα ελέγχου λεωφορειολορίδων (οι κάμερες λειτουργούν με φιλμ το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται και εμφανίζεται). Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι 310.000 ευρώ.

 

Υπόλοιπα έργα

33.  Κατασκευή σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Πρόκειται για το έργο που τουλάχιστον μία φορά το χρόνο έρχεται στην επικαιρότητα ωστόσο όλες οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να προωθήσουν. Ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιστρέψει στο προσκήνιο αν προχωρήσουν τα σχέδια για την ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα-Βοτανικού. Ο χρόνος θα δείξει αν κι αυτή τη φορά μείνουμε στις μακέτες ή το έργο προχωρήσει. 

 

34.  Επεκτάσεις Αττικής Οδού

Η πραγματοποίηση των έργων επέκτασης της Αττικής Οδού (Κορωπί – Λαύριο, ολοκλήρωση περιφερειακής Υμηττού με κατασκευή σήραγγας προς λεωφόρο Βουλιαγμένης, επέκταση από Σπάτα προς Λ. Μαραθώνος, διάνοιξη λεωφόρου Κύμης) περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που δεν θα δούμε να γίνεται πραγματικότητα από τη μία μέρα στην άλλη. 

 

35.  Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται τα συγκοινωνιακά έργα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η διακοπή κυκλοφορίας του Τραμ ανάμεσα σε Δέλτα Φαλήρου και ΣΕΦ προκειμένου να μετατοπιστεί η γραμμή. 

 

36.  Επέκταση λιμανιού του Πειραιά

Επιλέχθηκε πριν από λίγες μέρες ο ανάδοχος του έργου επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά μέσω της κατασκευής ενός νέου προβλήτα κρουαζιέρας. Πρόκειται για μία από τις υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco για τον ΟΛΠ. 

 

37.  Οδικός άξονας Ελευσίνα – Υλίκη

Ένα ακόμα έργο που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ένας από τους στόχους του νέου αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Υλίκη θα είναι να παρακαμφθεί ο πάντα φορτωμένος Κηφισός (και η Αθήνα) από όσους μετακινούνται μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας. 

 

38.  Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας

Πρόκειται για το έργο που θα βάλει τέλος στη συγκοινωνιακή απομόνωση της Σαλαμίνας και θα την φέρει πιο κοντά στον Πειραιά και στην Αθήνα. Προς το παρόν βρισκόμαστε εν αναμονή του αποτελέσματος του σχετικού διαγωνισμού αλλά όλα δείχνουν πως η υλοποίηση του έργου δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές τεχνικές λεπτομέρειες για το έργο και έτσι δεν γνωρίζουμε αν η σήραγγα θα περιλαμβάνει και χώρο για τη μελλοντική διέλευση του Τραμ που έτσι κι αλλιώς θα φτάσει ως το Πέραμα ή το έργο θα είναι μια χαμένη ευκαιρία. 

 

39.  Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο Ελευσίνας

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου  υδατοδρομίου της Αττικής που όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτό της Ελευσίνας. Το υδατοδρόμιο θα γίνει μέσω συνεργασίας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας και της Hellenic Seaplanes ενώ τον περασμένο χειμώνα πραγματοποιήθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*